Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Sport » Paardensport
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Paardensport en krijg online een antwoord van de specialist in Paardensport

Zelf een vraag over Paardensport? Klik hier.
Meer vragen over Paardensport.

Beheerder worden?

De rubriek Paardensport heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Paardensport Klik hier.

RSS over PaardensportVragen over Paardensport via RSS. Klik hier.
RSS over Paardensport op jouw website?Vragen over Paardensport op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over PaardensportVragen over Paardensport via E-mail. Klik hier.

paard bokt met paardrijden.

[Gesteld op: 13-12-2009]

Toelichting:
hallo,
ik heb een eigen paard, sinds veulen. ze is een kruising tussen een welsh en arabier. ze is een merrie en nu 6 jaar. ze is 2 á 3 jaar geleden ingerden, de late leeftijd komt vooral omdat ze een ernstig ongeluk heeft gehad met haar benen, de dierenarts heet haar daarna nageken en ze voelt dit niet meer, ook rent ze gewoon lekker en heeft voor de rest geen problemen met haar achterbenen. wat ik nou wel jammer vind is dat ze sinds een paar maanden geleden opeens bokt zodra je wilt draven of galopperen, wij rijden ook zonder zweep, ze is dit zo aangeleerd en kent dus alleen de longerrzweep met logeren, (wat ze prima doet, trouwens)
nu ze was begonnen met bokken, hebben we een nieuw zadel voor haar gekocht, en daarop gereden, waarna ze ook weer ging bokken. ook bokt ze als we zonder zadel rijden, of alleen rondjes aan een halster (met iemand erop) zodra iemand je te hulp komt schieten loopt ze braaf mee. om te proberen dat dit zou stoppen, hebben we dus al een nieuw zadel gekocht, kleine stukjes in de bak gereden en lange pauzes, hee veel oefeningen gedaan (bijv. volte's of wijken), we hebben ook niet elkekeer gereden, omdat ze dat saai gaat vinden, maar nog steeds blijft ze bokken. ik wil haar ook niet hardhandig aanpakken omdat ze erg gevoelig van aard is, en nogal snel kan schrikken. ik hoop dat ik zo genoeg informatie heb vermeld, en ik zo spoedig mogelijk antwoord van u krijg.

met vriendelijke groet, Noa Hogerheide
Antwoord:

Beste vraagsteller,

 Het is inderdaad een volledig verhaal, waarvoor dank.

Uiteraard betreft het een lastig probleem waarbij ik op afstand slechts bij benadering kan aangeven waar (naar mijn idee) de schoen wringt.

Ik vermoed dat het hier toch echt om een geval van verlate "puberteit" handelt. Temeer omdat u ook aangeeft het dier in kwestie wat later dan normaal te hebben beleerd.

Hoewel ik begrijp dat u uw paard niet te hard wilt aanpakken maken in dit geval zachte heelmeesters de welbekende stinkende wonden en zult u toch genoodzaakt zijn haar eens een wat nadrukkelijkere correctie te geven.

U, niemand anders. Dit is vooral belangrijk omdat uw paard zich tegen u verzet zoals een kind dat bij zijn ouders zou doen. U bent haar baas en zij probeerd haar grenzen bij u te verleggen. Zij heeft bij u de meeste kans van slagen omdat zij u beter kent dan wie dan ook en exact weet hoever zij kan gaan zonder hiervoor echt bestraft te worden. Deze grens zal zij steeds verder gaan verleggen wanneer u inet duidelijk aangeeft wie er nu eigenlijk de baas is. Ook heeft zij er (vanuit dierlijk standpunt) het meeste belang bij haar grenzen bij u te verleggen, hiarchisch gezien heeft zij maar 1 "meerdere" en dat bent u. Wanneer zij uw positie ondermijnt staat zij bovenaan de hiarchische ladder. Dit heerst bij merries meer dan bij hengsten aangezien in het wild de kudde wordt geleidt door een merrie (hengst dient alleen ter bescherming tegen andere opdringerige "minderwaardige" hengsten) Hengsten die geen deel uitmaken van een kudde leven solitair of in een hengstengroep.

Hoe dient u haar aan te pakken... tja dat is een heel ander verhaal. Ik ga u niet vertellen dat u een zweep of sporen moet aanschaffen en haar daar eens flink mee moet gaan bewerken. In een ver en grijs verleden leerde iemand mij ooit dat sporen uistluitend ter verfijning van hulpen dienen en niet als een soort "vork in de worst". Een zweep kan bij een schrikkerig dier een absolute averechtse werking hebben, daarbij geeft het dier dan de zweep de schuld en zal nog niet 1, 2, 3, begrijpen dat zij u moet respecteren, zij zal de zweep gaan respecteren.

Wat ik u adviseer is eigenlijk nog moeilijker voor u: U dient het dier met uw eigen handen aan te pakken. gelukkig bedoel ik daarmee niet dat u haar een rechtste dient te geven zodra zij begint met bokken (dit zou overigens eerst de nodige oefening vereisen) U zou het allereerst eens als volgt kunnen proberen: Koop een slofteugel en bevestig deze zoals gebruikelijk (dus van buiten naar binnen door de bitringen, tussen de voorbenen door en aan de singel.) Maak een knoop in de slofteugel (daar waar u deze anders zou vasthouden) en leg de slofteugel losjes over de hals van uw paard. U neemt hem dus niet vast maar gebruikt gewoon uw eigen teugels. De knoop voorkomt alleen dat de teugel zo lang is dat ze erin zou kunnen stappen. Wanneer zij begint met bokken (liever nog voordat ze begint maar aanstalte lijkt te gaan maken; rug gaat spannen/ krommen, oren gaan naar achteren) corrigeert u haar met een oprecht boze (lage) stem, zonder te schreeuwen. U neemt direct de slofteugel op en wanneer zij het bokken toch doorzet neemt u de slofteugel in een vloeiende beweging kort. (u trekt op dat moment de kin van uw paard op haar borst) U corrigeert haar tegelijkertijd met uw stem. als zij ophoudt met bokken laat u direct de slofteugel weer los en beloont u haar en praat u op een zachte en opgewekte toon tegen haar. Blijft gedurende dit hele proces wel VOORWAARDS ga dus niet stilstaan, dan wint ze namelijk alsnog.

Ik hoop dat u hiermee verder komt en wens u beiden veel succes.

Mocht het niet lukken (geeft het wel wat tijd) verneem ik dat natuurlijk ook graag.

Vriendelijke groeten,

 
Reactie vraagsteller:
bedankt voor het antwoord, het paard bokt niet meer, we hebben alleen geen hulpteugel gebruikt.
groetjes Noa
 
Antwoord Beheerder:

Beste Noa,

 

zoals ik al aangaf ben ik heel blij dat jullie eruit zijn gekomen.

Ik hoop dat jullie nog lang plezeir van elkaar mogen hebben!

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Paardensport:
Draf- & Rensport
Dressuur
Endurance
Gezondheid
Mennen
Military
Pensionstallen
Rassen
Voltige
WesternrijdenGerelateerde vragen aan paard bokt met paardrijden.:

Sta ik sterk juridisch?
      [Gesteld in Hippisch recht]
2014-03-17 19:02:17
Gekocht paard is niet betrouwbaar.
      [Gesteld in Advocaten-Flevoland]
2016-03-23 03:03:46
paard bokt tijdens rijden.
      [Gesteld in Fries]
2009-10-18 01:02:48
Paard met gebreken
      [Gesteld in Advocaten-Limburg]
2009-11-02 12:17:04
Moeten wij het paard terug nemen?
      [Gesteld in Advocaten-Limburg]
2010-01-13 22:52:41

Gemiddelde score Paardensport: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • kunst expertise
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  257460
  Beheerders:  1024

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  168 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+