Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Rechtshulp » Rechtshulp-Noord Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Rechtshulp-Noord Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Rechtshulp-Noord Holland

Zelf een vraag over Rechtshulp-Noord Holland? Klik hier.
Meer vragen over Rechtshulp-Noord Holland.
De huidige beheerder van de rubriek Rechtshulp-Noord Holland:
Naam: Yoeri Arends
Bedrijf: Juridische gabber
Reactiesnelheid: 157 uur
Waardering: 7.9 (van max. 10)
Meer informatie over Yoeri Arends vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Rechtshulp-Noord HollandVragen over Rechtshulp-Noord Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Rechtshulp-Noord Holland op jouw website?Vragen over Rechtshulp-Noord Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Rechtshulp-Noord HollandVragen over Rechtshulp-Noord Holland via E-mail. Klik hier.

Wat is de loopduur van een convenant?

[Gesteld op: 07-12-2009]

Toelichting:
Ik ben inmiddels 11 jaar gescheiden en heb met mijn ex een co-ouderschap afgesproken. Dit is vastgelegd in een convenant. Mijn kinderen zijn inmiddels 16 en 18 jaar oud. Zij hebben ervoor gekozen om bij hun vader te gaan wonen. Door omstandigheden willen zij hier niet meer komen. Nu wil hij het co-ouderschap laten ontbinden en mij via de rechter laten betalen voor de kost en inwoning van de kinderen. Kan hij dit convenant laten ontbinden en zo ja, moet ik hem dan ook gaan betalen voor de kost en inwoning van de kinderen? PS. We betalen maandelijks ieder een bedrag van € 150,00 op een gezamenlijke rekening. Dit voor de kosten van de kinderen.
Antwoord:

Sorry voor de late beantwoording. Sinds kort ben ik de vaste adviseur van deze rubriek.

Hallo,

Kijk als ouders ben je bij een scheiding samen wettelijk onderhoudsplichtig. Of Uw ex er nu verstandig aan doet om naar de rechter te stappen omdat jullie al een jaren een convenant hebben.  Dan moet  hij toch wel wat uitleggen aan de rechter. De oudste is inmiddels 18 dan worden de zaken ook al anders. Laat hen zijn gang maar gaan en gewoon afwachten en geen mondelinge toezeggingen doen.

Wettelijk gezien is er voor co-ouderschap maar weinig geregeld, alle afspraken moeten dus onderling gemaakt worden. Tegenwoordig kunnen die afspraken bekrachtigd worden in het ouderschapsplan maar het is voornamelijk iets wat je als ouders onder elkaar moet regelen. Goed contact met de andere ouder is dus belangrijk, en juist dat wil na een scheiding nog wel eens tot problemen leiden.

Groeten Carla Clabbers

 

 

 
Reactie vraagsteller:
Dank voor uw reactie. Ik begrijp wat u schrijft. En natuurlijk onderhoudt ik samen met mijn ex de kinderen (school, kleding, sport, zakgeld, ziektekosten e.d.). Maar het gaat hem er om dat ik moet gaan betalen voor de extra wasjes die gedraaid worden, electriciteit die meer verbruikt wordt, boodschappen. Hij is hertrouwd en heeft samen met zijn vrouw een behoorlijk inkomen (allebei een eigen zaak én nog een vast dienstverband bij een bedrijf). De kinderen hebben er zélf voor gekozen om permanent bij hem te wonen. Het is dus niet iets wat ik wil. Ik wil gewoon het co-ouderschap voortzetten. Ik was inderdaad niet van plan om ook maar een enkele mondelinge toezegging te doen.
 
Antwoord Beheerder:

Hallo,

U schrijft: Hij is hertrouwd en heeft samen met zijn vrouw een behoorlijk inkomen (allebei een eigen zaak én nog een vast dienstverband bij een bedrijf).

Wanneer na de scheiding de kinderen deels bij de ene ouder en deels bij de andere ouder wonen, is er sprake van co-ouderschap. Bij een co-ouderschap waarbij beide ouders evenveel verdienen en evenveel uitgeven aan de kinderen, houden de beide ouders aan het einde van de maand ongeveer evenveel over en hoeft er dus over en weer geen kinderalimentatie betaald te worden.

Bij co-ouderschap wordt alimentatie afgesproken in het geval dat:

  • de ene ouder meer inkomen heeft dan de andere ouder.
  • de kinderen procentueel gezien meer verblijven bij de ene ouder dan bij de andere ouder.
  • wanneer de ene ouder - buiten zijn/haar schuld om gedurende een langere periode te maken heeft met hogere (woon-)lasten ten opzichte van de andere ouder.

Wat elk van de ouders kan bijdragen aan de kosten in levensonderhoud en opvoeding van de kinderen wordt bepaald aan de hand van de draagkrachtberekeningen. Voor elk van de ouders wordt een draagkrachtberekening gemaakt, alsof de ouder een alleenstaande is. De ouder die de meeste draagkracht heeft, betaalt het meest aan de kosten van de kinderen. Dit kan in de vorm van kinderalimentatie zijn, maar er kunnen in het ouderschapsplan ook andere afspraken gemaakt worden, bijvoorbeeld dat de ouder met de hoogste draagkracht de kleding voor de kinderen betaalt.

6.                De nieuwe partner

Wanneer één van de ex-partners opnieuw gaat samenwonen, een geregistreerd partnerschap aangaat of trouwt, kan dat een aanleiding zijn om het bedrag aan kinderalimentatie te herzien. Er kunnen zich de volgende situaties voordoen:

De alimentatieplichtige (degene die de alimentatie betaalt) gaat

  • samenwonen, trouwen of gaat een geregistreerd partnerschap aan met iemand die een eigen inkomen heeft. De nieuwe partner wordt geacht de helft van de woonlasten op zich te nemen. Hierdoor wordt de draagkracht van de alimentatieplichtige hoger en zou er in principe meer kinderalimentatie betaald kunnen worden;
  • samenwonen, trouwen of gaat een geregistreerd partnerschap aan met iemand die geen eigen inkomen heeft. De ex-partner moet nu naast zijn “oude gezin” ook de nieuwe partner onderhouden. De ex-partner heeft meer kosten waardoor er mogelijk minder geld beschikbaar is voor alimentatie;
  • samenwonen, trouwen of gaat een geregistreerd partnerschap aan en de nieuwe partner heeft kinderen en een eigen inkomen. In dit geval kan bij de berekening ook het inkomen en de kosten van de nieuwe partner worden meegenomen in de berekening. De draagkrachtberekening bepaalt of het bedrag aan kinderalimentatie moet worden aangepast.

De alimentatiegerechtigde (degen die de alimentatie ontvangt) gaat

  • samenwonen, trouwen of gaat een geregistreerd partnerschap aan met iemand die een eigen inkomen heeft. De nieuwe partner wordt geacht de helft van de woonlasten op zich te nemen. Hierdoor wordt de draagkracht van de alimentatiegerechtigde hoger waardoor een grotere bijdrage in de kosten van levensonderhoud van de kinderen geleverd zou kunnen worden en de ex-partner minder aan kinderalimentatie hoeft te betalen;
  • samenwonen, trouwen of gaat een geregistreerd partnerschap aan en de nieuwe partner heeft kinderen en een eigen inkomen. In dit geval kan bij de berekening ook het inkomen en de kosten van de nieuwe partner worden meegenomen in de berekening. De draagkrachtberekening bepaalt of het bedrag aan kinderalimentatie moet worden aangepast.
  • Wanneer de alimentatiegerechtigde gaat samenwonen en daardoor minder draagkracht krijgt, is het niet altijd gezegd dat de ex-partner hiervan de financiële consequenties dient te dragen door een verhoging van de kinderalimentatie.

Hopelijk maakt dit het een en ander duidelijk.

Groeten Carla Clabbers

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Wat is de loopduur van een convenant?:

Niet nakomen afspraken convenant
      [Gesteld in Rechtshulp-Noord Holland]
2008-05-19 14:54:15
nietig verklaren covenant hoelang na scheiding?
      [Gesteld in Persoonsrecht en familierecht]
2010-10-25 18:54:49
terugkomen op echtscheidingsconvenant.
      [Gesteld in Scheidingsadvocaat]
2010-11-17 22:44:41
mijn financiele rechten na echtscheiding
      [Gesteld in Advocaten-Noord Holland]
2011-03-05 18:40:26
Herziening echtscheidinsconvenant nodig?
      [Gesteld in Persoonsrecht en familierecht]
2013-09-03 13:48:16

Gemiddelde score Rechtshulp-Noord Holland: 10.0 (4x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+