Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Interieur » Interieur-Noord Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Interieur-Noord Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Interieur-Noord Holland

Zelf een vraag over Interieur-Noord Holland? Klik hier.
Meer vragen over Interieur-Noord Holland.

Beheerder worden?

De rubriek Interieur-Noord Holland heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Interieur-Noord Holland Klik hier.

RSS over Interieur-Noord HollandVragen over Interieur-Noord Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Interieur-Noord Holland op jouw website?Vragen over Interieur-Noord Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Interieur-Noord HollandVragen over Interieur-Noord Holland via E-mail. Klik hier.

wand met kurk, gele toon, welk kleur past daarbij?

[Gesteld op: 04-12-2009]

Toelichting:
onze woonkamer heeft ÚÚn kurkwand, een gele kleur, welke kleur kunnen we onze andere wanden geven? Ik denk aan zandkleuren, maar heb schrik dat dit te saai zal zijn. enige contrastmuren lijkt me ook wel iets. De ruimte is in twee delen opgedeeld, deze liggen niet mooi achter elkaar maar een beetje diagonaal. welke kan de contrastmuur of muren zijn?
Antwoord:

Om te kunnen zeggen welke muur u het beste een andere, contrasterende kleur kunt geven moet ik op z’n minst een plattegrond van de ruimte zien en liefst ook nog foto’s. Ik kan wel in het algemeen iets zeggen over het ruimtelijk effect van kleuren en waar zo'n wand het beste kan komen:

·         Donkere kleuren laten een ruimte kleiner lijken, en lichte tinten hebben een ruimtelijk effect. Verder is het zo dat warme kleuren (rood, geel, oranje) op je af komen en een ruimte dus kleiner laten lijken. Een muur in een koele tint (blauw, veel paarsen, en de meeste groenen) daarentegen lijkt te wijken, waardoor de muur verder weg lijkt.

·         Voor kleine ruimtes raad ik af grote contrasten te gebruiken op grote oppervlakken zoals muren. In een kleine ruimte wordt dat erg onrustig. Mooi op elkaar afgestemde kleuren zijn hier het beste. Bovendien lijkt een kleine ruimte groter als de muren verschillende, net andere kleurtonen hebben. 

·         Houdt er verder rekening mee dat donkere en felle kleuren in het zonlicht lichter en fletser lijken. Een ruimte op het zuiden met grote ramen, kan dus meer kleur “hebben” dan een ruimte met weinig daglicht op het noorden.

·         Welke wanden een donkere kleur krijgen en welke lichter blijven, hangt af van de afmetingen van de kamer. Een smalle langwerpige kamer, lijkt nog smaller en langer als de lange wanden donker worden geschilderd. Niet doen dus. Houd die lange wanden overwegend licht. Geef in zo’n ruimte de korte wanden een donkerdere kleur (’s avonds kunnen de gordijnen voor dit effect zogen) en/of breng één of twee donkere kleurvlakken aan op de lange lichte wanden. Met die kleurvlakken kan ook de lengte van een lange wand gebroken worden.

·         Is een ruimte vierkant, dan kunt u kiezen welke wand u een accent geeft. De meubelopstelling is ook van invloed op de keus welke wand een accent/contrast krijgt. Vaak is het muurvlak of de muur achter de bank een goede plek om een accent aan te brengen. (maar er zijn ook andere mogelijkheden)

De kurkwand zou ook als accentmuur (contrast) kunnen dienen, als u de overig muren heel licht, een offwhite, houdt. Een wit dus dat mooi afsteekt bij het kurk en juist niet gelig is. De kurkwand wordt dan de blikvanger. Of dat een goede keus is, hangt af van de lichtinval in de ruimte, wat voor vloer u heeft, wat voor sfeer u wilt, wat voor meubels er staan en of u die kurkwand graag wilt laten opvallen.

De kleur geel is goed te combineren met wit, met allerlei nuances van het geel van de kurkwand (dus lichtere en donkere tinten van dat geel), met grijs, met groengeel of (licht) groen. En wilt u een contrasterende kleur, dan kunt u paarstinten toepassen of nog mooier kleuren die daar net naast liggen zoals paarsblauw (wel een koele kleur) en roodpaars.

Zo’n contrasterende kleur kunt u ook op de wanden toepassen, maar dan wel een vrij lichte nuance van die kleuren voor de meeste muren en bijvoorbeeld één accent muur of muurvlak. (ik ga uit van een kamer met normale lichtinval die u niet te donker wilt hebben) Ik denk dan aan een lichte vergrijsde paars of paarsblauwe tint. (deze laatste kleur alleen als u kamer behoorlijk zonnig is en een vloer heeft met een warme uitstraling, zoals hout of tapijt) Is een roodpaarse kleurtoon wat voor u dan zou ik die alleen als accentkleur toepassen (accessoires of een enkel muurvlak) naast de kurkwand en verder offwhite (muren) en/of licht vergrijsd paars (muren) en hier en daar een donkerdere nuance vergrijsd paars in de kamer.

Een niet te donkere groengele tint voor de wanden naast de kurkwand lijkt me ook heel mooi. Als u alle overige wanden een lichte groengele kleur geeft, vormt de kurkwand ook de blikvangen, het contrast. Maar heeft u een houten vloer, dan zal de kurkwand minder opvallen. Een groengeel muurvlak in een wat donkerdere nuance dan de overige licht groengele muren, kan dan een (tweede) accent vormen. En houdt u niet zo van kleur, pas dan grijs toe. Een grijs met een gele ondertoon, een neutrale grijs of een grijs met een oranje ondertoon.

U zou er voor kunnen kiezen om alle wanden in een zandkleurige tint te verven. Het mooist is dan verschillende nuances te gebruiken voor verschillende wanden, zodat er enige dieptewerking ontstaat. Maar als u een houten vloer heeft in een vergelijkbare kleur, dan raad ik dit beslist af. Dan komt u vloer niet mooi uit, heeft alles zo ongeveer dezelfde tint en wordt het wat saai. In een ruimte met zandkleurige muren en een wand van kurk, kan een witte muur wel weer juist de blikvanger worden.

Hoop dat het zo duidelijk is en u een stap verder bent in u zoektocht naar de juiste kleur(en) voor de wand. Nog een paar tips tot slot:

·         Bekijk verfkleuren voor de wand niet van boven maar houdt ze rechtop tegen de muur. Als de kleurstalen op tafel liggen valt er meer licht op, en lijken de kleuren wat lichter.

·         Bekijk verfstalen/kleuren (hoe groter hoe beter) altijd ter plekke (het licht in uw huis is anders dan in de winkel). Bekijk kleuren zowel overdag als bij kunstlicht, dat kan een groot verschil geven.

·         Let ook goed op of de muurkleur(en) goed combineren met uw vloer (enig contrast is het mooist) en uw meubels. Schilder als u erg twijfelt een proefvlak op de muur.

Veel succes.

Met vriendelijke groet,

Merel Havenaar      

Havenaar Interieurs
Oranje Nassaulaan 123
2051 HL Overveen
t 023 – 5269002
f 023 – 5269004
e
info@havenaarinterieurs.nl

w www.havenaarinterieurs.nl

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan wand met kurk, gele toon, welk kleur past daarbij?:

Kleuradvies muren toilet en tienerkamer
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-06-26 20:12:54
Welke kleuren best op muren/gordijn?
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-09-02 16:36:24
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
Kleuradvies muren woonkamer
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2010-06-28 21:14:09

Gemiddelde score Interieur-Noord Holland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258133
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+