De huidige beheerder van de rubriek Strafrecht: Naam: Mr. Mathieu van Linde, strafrechtadvocaat Bedrijf: Eckert van linde van der zee advocaten Reactiesnelheid: 9 uur Waardering: 8.3 (van max. 10) Meer informatie over Mr. Mathieu van Linde, strafrechtadvocaat vind je op de profielpagina.
Toelichting: Op 1 november jl. ben ik door de politie gelderland midden aangehouden op de korenmarkt in Arnhem. Hierbij weigerde ik mij te legitimeren, omdat de agent ook niet bereidt was om zich te legitimeren. Toen ben ik in de boeien geslagen en afgevoerd naar bureau Arnhem.
Na negen uur in een cel doorgebracht te hebben kreeg ik van de verbaliserend agent te horen dat bij mijn fouillering GHB aangetroffen zou zijn. Dit was niet zo en dat heb ik ook gezegd. Daar had de agent echter geen boodschap aan. Op de beschikking heeft de agent als verklaring genoteerd: "de bij mij aangetroffen GHB is niet van mij". Ik ben later die dag nog terug gegaan om dit aan te laten passen, want bij mij aangetroffen is iets heel anders dan "is niet bij mij aangetroffen". Er werd toen aangegeven dat de politie een fout gemaakt heeft en ik heb een excuusbriefje gekregen.
Nadien heb ik een officiële klacht ingediend bij het korps Gelderland-midden. Bij het gesprek met de klachtenfunctionaris heb ik een aantal vragen gesteld, waar ik geen antwoord op heb gekregen.
-Waarom ben ik geboeid?
-Waarom heeft de arresterend agent zich niet gelegitimeerd?
-Waarom heeft de agent die de fout gemaakt heeft zijn excuses niet aangeboden? (dit is gebeurt door een andere agent)
Naar mijn gevoel kunnen we bij het aantal fouten wat in deze zaak gemaakt is niet meer spreken van een eerlijke rechtsgang. Is het haalbaar om deze transactievoorstellen voor te laten komen en deze boetes te verscheuren?
Antwoord: Waar hebt u dan precies een transactievoorstel voor gekregen? Voor het niet legitimeren, of voor het voorhanden hebben van GHB?
Voor dat eerste zou ik de zaak niet laten voorkomen. Tijdens een strafzaak komt alleen uw eigen handelen ter sprake. Er is daar geen plaats om de handelswijze van de politie uitgebreid aan de orde te stellen. Daar is de klachtenprocedure voor.