Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Advocaten-Limburg
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Advocaten-Limburg en krijg online een antwoord van de specialist in Advocaten-Limburg

Zelf een vraag over Advocaten-Limburg? Klik hier.
Meer vragen over Advocaten-Limburg.
De huidige beheerder van de rubriek Advocaten-Limburg:
Naam: Advocatenkantoor Exaten
Bedrijf: Advocatenkantoor exaten
Reactiesnelheid: 22 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over Advocatenkantoor Exaten vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Advocaten-LimburgVragen over Advocaten-Limburg via RSS. Klik hier.
RSS over Advocaten-Limburg op jouw website?Vragen over Advocaten-Limburg op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Advocaten-LimburgVragen over Advocaten-Limburg via E-mail. Klik hier.

Achternaamsverandering 17-jarige - zelf beslissen?

[Gesteld op: 02-12-2009]

Toelichting:
Hoi, ik ben 17 jaar en ik draag de achternaam van mijn stiefvader. Ik heb hem nooit gemogen en kom al 3 jaar niet meer bij hem thuis. Hij stuurt alleen voor mijn verjaardag nog een kaartje, en betaald wel nog allementatie aan mijn moeder. Ik wil echter van zijn achternaam af. Ik wil graag de naam van mijn biologische vader, die ik nooit in persoon heb mogen leren kennen. Mijn moeder wilde geen contact meer met hem. Hij heeft er echter alles aan gedaan om nog contact met mij te krijgen, en hij heeft tot en met mijn 10e verjaardag een grote kaart gestuurd. Een paar weken geleden is het mij gelukt om het telefoonnummer van zijn vader, dus mijn opa, te vinden. Ik heb hem gebeld en hij was super enthousiast. Ik ben bij hem op bezoek geweest, en het was een super aardige man. Hij was ontzettend blij dat ik het contact had gezocht, aangezien hij me uit het oog verloren was. Hij vertelde mij dat mijn vader tot het moment van zijn overlijden (dat was rond mijn 12de) een grote beer van 1 meter hoog op zijn stoel had staan. Niemand mocht aan die stoel komen, ook al had hij te weinig plaats voor zijn gasten. Die beer symboliseerde mij. Ik wil al sinds mijn 13de mijn achternaam in die van hem veranderen, en dit maakte dat gevoel alleen maar duidelijker.
Mijn moeder wil de naamsverandering inmiddels volledig erkennen en ze steunt mij er in..

Ik wil het zˇ ontzettend graag, maar mijn biologische vader heeft mij nooit erkend, omdat mijn moeder al bij hem weg was toen ik geboren werd. Ze is nu van mening dat ik zelf mag kiezen welke achternaam ik neem, omdat het voor mij van emotioneel belang is. Ook mijn biologische opa van mijn vaders kant staat achter de verandering.

Hoe groot is de kans dat de naamsverandering word toegewezen?
Antwoord:
Hallo,

Dit is een complexe (en emotionele) vraag. Achternamen wijzigen is moeilijker dan het wijzigen van de voornaam. Uw biologische vader heeft u nooit erkend. Om de naam te kunnen krijgen denk ik dat eerst dit hersteld moet worden. Daar uw vader is overleden moet dit via een gerechtelijke vaststelling. Deze procedure moet bij de rechtbank worden gevoerd, u hebt daar een advocaat voor nodig. Meer informatie hierover vind u hier:
http://www.postbus51.nl/nl/home/themas/familie-jeugd-en-gezin/geboorte-en-adoptie/erkenn ing/wanneer-kan-ik-het-vaderschap-gerechtelijk-laten-vaststellen.html
Omdat mogelijk DNA-onderzoek gedaan moet worden, is het fijn dat uw grootvader u steunt in dit proces. Eventueel kan zijn DNA gebruikt worden.

Pas als vaststaat dat uw vader uw vader werkelijk is, kan voor u als minderjarige (of, gelet op het tijdsverloop van procedures) of kunt u zelf als meerderjarige wijziging van uw achternaam in die van uw vader verzoeken in een tweede procedure.

De haalbaarheid is moeilijk in te schatten. Het hangt immers vooral af van de gerechtelijke vaststelling van het vaderschap. Maar als uw moeder ervan overtuigd is dat hij de biologische vader is, dan moet dat haalbaar zijn. Dan is de achternaam wijzigen daarna een formaliteit (uitzonderingen daargelaten).

Deze procedures zijn zoals u kunt zien redelijk langdurig en brengen ook kosten met zich. Eventueel kan voor u een toevoeging worden aangevraagd als u dit zelf niet kunt betalen.

Als u deze procedures in wilt gaan, dan ben ik u uiteraard graag van dienst,
met vriendelijke groet,
Katja Bouwens
Advocatenkantoor Exaten
http://www.advocatenkantoorexaten.nl
-----
Alle adviezen zijn vrijblijvend en enkel gebaseerd op de (vaak summiere) casusposities die in de vraag worden weergegeven. Deze adviezen zijn dan ook enkel als richtinggevend bedoeld en kunnen geen volwaardig juridisch advies vervangen. Als advocatenkantoor zijn wij niet aansprakelijk voor de eventuele gevolgen van het handelen naar aanleiding van dit advies


Beantwoord door:
Advocatenkantoor Exaten
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Achternaamsverandering 17-jarige - zelf beslissen?:

Kan mijn dochter wel langer dan 4 wk op vakantie
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2008-12-22 19:27:00
Leeftijd dat kind zelf mag bepalen waar hij woont
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2009-02-14 12:35:16
waar kan ik uitgaan (17 jaar)?
      [Gesteld in Uitgaan]
2010-01-04 23:59:10
welk recht heb ik als kind inspraak en inzage
      [Gesteld in Familierecht]
2011-10-04 21:22:47
Mag ik begeleiding eisen na vermeend sex misbruik?
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2013-09-17 23:06:37

Gemiddelde score Advocaten-Limburg: 8.4 (232x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+