Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Kinderen & Tieners » Peuters & Kleuters
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Peuters & Kleuters en krijg online een antwoord van de specialist in Peuters & Kleuters

Zelf een vraag over Peuters & Kleuters? Klik hier.
Meer vragen over Peuters & Kleuters.
De huidige beheerder van de rubriek Peuters & Kleuters:
Naam: Elin Zwier
Bedrijf: -
Reactiesnelheid: 733 uur
Waardering: 10.0 (van max. 10)
Meer informatie over Elin Zwier vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Peuters & KleutersVragen over Peuters & Kleuters via RSS. Klik hier.
RSS over Peuters & Kleuters op jouw website?Vragen over Peuters & Kleuters op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Peuters & KleutersVragen over Peuters & Kleuters via E-mail. Klik hier.

Mijn dochter zegt wat wij willen horen

[Gesteld op: 01-12-2009]

Toelichting:
Hallo, ik heb zojuist een vraag gepost onder het kopje 'opvoeding' maar zag nu dat hier op dit moment geen beheerder voor is. Dus bij deze dezelfde vraag nogmaals onder deze rubriek:
Mijn dochter is pas 4 geworden. Het gaat goed met haar. Zit sinds kort op de basisschooll en Is nog wat verlegen. Alleen merken wij dat ze zegt wat wij willen horen. Simpel voorbeeld: ze kreeg een kado van Sinterklaas en haar eerste reactie: teleurstelling. "ik vind dit niet leuk" Toen ze merkte dat wij (haar ouders) dit jammer vonden voor haar zei ze meteen heel vrolijk "o, grapje! Ik vind het wel leuk" Zulk soort dingen gebeuren vaker en wij merken dat ze soms iets vanuit haar gevoel zegt en zodra ze merkt dat wij hier niet blij van worden (Niet in de zin van boos maar teleurgesteld zijn, het jammer vinden voor haar of wat dan ook, maar in ieder geval niet vrolijk gaan lachen) dan zegt ze iets om ons weer blij te maken. Ze zegt dus niet wat ze echt voelt merken we. Het is ook een gevoelig meisje. Als je boos op haar wordt heeft ze hier moeite mee. Wil continu bevestiging dat we haar lief vinden. Ik probeer dit dan ook zo min mogelijk te doen en op een rustige en duidelijke manier met haar om te gaan. Dit lukt vrij goed, maar ja ik ben ook maar een mens dus soms gaat het wel eens mis. Maar boos worden is bij ons hoogstens een keer mopperen, niet schreeuwen of met deuren knallen.
De gezinssituatie: een oudere broer en zus (tweeling van bijna 6). Verder gaat het in de gezinssituatie eigenlijk heel goed. Er is niet veel ruzie tussen de kinderen onderling en ook in ons gezinnetje gaat het verder lekker. Voor ons gevoel hebben we een vrij stabiele gezinssituatie.
Ik zou gewoon willen dat ze zegt wat ze voelt zodat we hier op in kunnen spelen en niet, zonder erg, haar gevoelens voorbij lopen. Maar hoe doen we dat? Ik kan niet tegen haar zeggen: "je jokt, je vindt dat kado niet mooi." want ze blijft volhouden dat ze het toch wel mooi vind (even als voorbeeld). En ik denk dat ze te klein is om een 'volwassen' gesprek met haar te hebben om uit te leggen dat het juist goed is als ze zegt wat ze voelt.
Heb je misschien tips zodat wij ons meisje een beetje kunnen helpen?
Antwoord:

Hiewr is een oplossing niet echt voor handen denkt men, omdat men het kind niet durft aan te spreken als een volwassenen. Het si wel de bedoeling, dat u het wel duidlejk maakt dat het niet erg is als ze iets niet mooi vind. Kijk u gefet het voorbeeld van een kado. Nu kan ik me voorstellen dat u direct iets zegt od laat merken, dat u teleurgesteld bent als er niet aan uw verwachting wordt voldaan. Ik zou dan echt proberen te zeggen nou kind als je het niet mooi vand, dan heeft sint nu een foutje gemaakt, maar dat geeft niet kan gebeuren iedereen maakt fouten en niet iedereen vind alles even mooi of lelijk. Dit is geen volwassen manietr van aanspreken, maar een gewone opvoedkundige redeniering. Geef haar gewoon zonder uw eigen emoties te tonene de kans iets niet mooit vinden. Ze moet haar eigen mening nog gaan vormen, dus zal ze vaker uw mening veiliger vinden.

Ik denk dat het kindje niet wil falen tegenover u omdat ze heel danmkbaar is en veel van jullie houd. In principe niets mis mee hoor. Gewoon proberen met haar mee te gaan in haar beleving van emoties en vind ze het niet leuk of juist wel en u niet, dan kan u uitleggen waartom u een andere mening heeft, dit is gezond en menselijk.

Ik denk dat u zich geen zorgen hoeft te nmaken, omdat uw dochter nu een ontdekking van emoties meemaakt. Geef haar die ruimte en laat haar dit ervaren en ook een keertje zeggen dat ze geen gelijk heeft moet ook kunnen hoor. Ik denk dat u verder heel trots mag zijn op uw leuke gezinntje en dat moet zo blijven toch. Heel veel succes.JP

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Peuters & Kleuters:
Handwerk
Kleuren & Tekenen
Prematuren
TelevisieGerelateerde vragen aan Mijn dochter zegt wat wij willen horen:

Dubbele opzegtermijn werkgever 1 jaarcontract
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Zuid Holland]
2010-08-23 11:51:36
Ex partner is uit op wraak dmv valse beschuldiging
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2011-10-27 21:08:25
docent en leerling in een conflikt
      [Gesteld in Lesmateriaal]
2010-12-19 17:16:38
Erfenis minderjarig kind
      [Gesteld in Notaris-Limburg]
2012-11-05 17:15:16
mn ex wil omgangsregeling veranderen
      [Gesteld in Familierecht]
2011-12-09 00:29:11

Gemiddelde score Peuters & Kleuters: 10.0 (1x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258130
  Beheerders:  1028

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+