Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Recht-Gelderland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Recht-Gelderland en krijg online een antwoord van de specialist in Recht-Gelderland

Zelf een vraag over Recht-Gelderland? Klik hier.
Meer vragen over Recht-Gelderland.
De huidige beheerder van de rubriek Recht-Gelderland:
Naam: UwJurist.nl mr. Monique Doomernik
Bedrijf: Uwjurist.nl
Reactiesnelheid: 5 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over UwJurist.nl mr. Monique Doomernik vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Recht-GelderlandVragen over Recht-Gelderland via RSS. Klik hier.
RSS over Recht-Gelderland op jouw website?Vragen over Recht-Gelderland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Recht-GelderlandVragen over Recht-Gelderland via E-mail. Klik hier.

bewijzen dat verkoper wist van verborgen gebrek?!

[Gesteld op: 01-12-2009]

Toelichting:
wij hebben pas een huis gekocht (2 maanden geleden) en sinds vorige week een lekkage in de gemetselde schuur ontdekt. Hierdoor is een deel niet bruikbaar. Wel specifiek gevraagd naar gebreken, antwoord van makelaar dat er geen zijn. Verkoper zegt nu in het voorjaar de schuur opgeknapt te hebben en geen lekkage bekend te zijn, dus vind zichzelf niet aansprakelijk. Gezien grote regenval in voorjaar moet het haast wel bekend zijn bij verkoper! Hoe kunnen wij dit bewijzen? Is met een bouwkundig onderzoek voor de koop niet ontdekt omdat het toen droog was, alleen zichtbaar bij regenval.
Antwoord:

Geachte heer, mevrouw,
Omdat onderstaande geldt, lijkt het mij dat verkoper hier niet onder uit kan komen, zeker als u de regenval kunt bewijzen (oude weerberichten etc.).
De verkoper is voor deze kosten aansprakelijk indien vaststaat dat hij op de hoogte was of behoorde te zijn en de koper vervolgens niet heeft ingelicht over het bestaan hiervan.
Ik zie wel een mogelijk ander probleem: het gebrek moet een normaal gebruik van de woning in de weg staan.
Hieronder vindt u nog wat algemene informatie over gebreken.
Voor vragen / hulp kunt u ons het beste vrijblijvend bellen, van maandag t/m vrijdag van 9.30 tot 17 uur. Zie www.uwjurist.nl, ook voor tarieven en klanttevredenheid. We helpen u graag.
Met vriendelijke groet,
UwJurist.nl
mr. Monique Doomernik

Definitie verborgen gebreken
Verborgen gebreken zijn gebreken die pas na de levering aan het licht komen. Bepalend is eerst hetgeen in de koopovereenkomst tussen koper en verkoper werd overeengekomen. Als er een garantiebepaling in de overeenkomst is opgenomen, is de verkoper aansprakelijk voor alle verborgen gebreken, mits daarvan gezegd kan worden dat deze het normale gebruik als woonhuis in de weg staan.
Indien er geen garantiebepaling is opgenomen in de koopovereenkomst, kunt u terugvallen op de conformiteitsgarantie van artikel 7:17 BW. Op grond van artikel 7:17 BW moet de woning aan de overeenkomst beantwoorden, indien de zaak niet de eigenschappen bezit die voor een normaal gebruik daarvan nodig zijn beantwoordt hij niet aan de overeenkomst. Een koper mag verwachten dat de woning de eigenschappen bezit die voor een normaal gebruik daarvan nodig zijn en waarvan hij de aanwezigheid niet hoefde te betwijfelen, alsmede de eigenschappen die nodig zijn voor een bijzonder gebruik dat bij de overeenkomst is voorzienVerder kan er een ouderdomsclausule in de koopovereenkomst zijn opgenomen die de rechten van de koper beperkt.De verkoper van een woning is verplicht gebreken aan de woning te melden die het normaal gebruik van de woning in de weg staan, zodat de koper met de gebreken rekening kan houden bij het nemen van zijn koopbeslissing. Dit wordt de mededelingsverplichting van de verkoper genoemd. Daartegenover staat de onderzoeksplicht van de koper. De koper is immers ook verplicht zich actief op de hoogte te stellen van de staat van de woning. Te denken valt bijvoorbeeld aan het inschakelen van een deskundige inzake het opstellen van een bouwkundig rapport.Indien een verborgen gebrek aanwezig is (zie de eisen hierboven), kan de koper de verkoper op grond van artikel 7:17 BW aansprakelijk stellen voor de kosten die deze moet maken om de verborgen gebreken te verhelpen. De verkoper is voor deze kosten aansprakelijk indien vaststaat dat hij op de hoogte was of behoorde te zijn en de koper vervolgens niet heeft ingelicht over het bestaan hiervan. Bovendien is de verkoper slechts aansprakelijk indien het verborgen gebrek een normaal gebruik van de woning in de weg staat. Tenslotte dient ook bepaald te worden of de koper heeft voldaan aan zijn onderzoeksplicht. Immers, indien de koper het verborgen gebrek had kunnen opmerken bij de bezichtiging van de woning, is er geen sprake meer van een verborgen gebrek.

Bovendien moet melding bij de wederpartij tijdig geschieden. In de rechtspraak gaat men uit van maximaal twee maanden na ontdekking.

Beantwoord door:
UwJurist.nl mr. Monique Doomernik
profielpagina


Gerelateerde vragen aan bewijzen dat verkoper wist van verborgen gebrek?!:

Is gehorigheid een verborgen gebrek aan een huis.
      [Gesteld in Recht]
2007-02-05 22:54:37
Water in de kruipruimte aangekochte woning
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2007-12-18 23:38:37
ingestortte schoorsteen
      [Gesteld in Advocaten-Limburg]
2011-03-16 22:51:26
Is er aansprakelijkheid? Wat met brief advocaat?
      [Gesteld in Advocaten-Gelderland]
2012-02-17 09:41:59
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55

Gemiddelde score Recht-Gelderland: 8.2 (152x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+