Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Kinderen & Tieners » Peuters & Kleuters
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Peuters & Kleuters en krijg online een antwoord van de specialist in Peuters & Kleuters

Zelf een vraag over Peuters & Kleuters? Klik hier.
Meer vragen over Peuters & Kleuters.
De huidige beheerder van de rubriek Peuters & Kleuters:
Naam: Elin Zwier
Bedrijf: -
Reactiesnelheid: 733 uur
Waardering: 10.0 (van max. 10)
Meer informatie over Elin Zwier vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Peuters & KleutersVragen over Peuters & Kleuters via RSS. Klik hier.
RSS over Peuters & Kleuters op jouw website?Vragen over Peuters & Kleuters op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Peuters & KleutersVragen over Peuters & Kleuters via E-mail. Klik hier.

Zoon 2.5 gebruikt nogal vaak het woord piemel

[Gesteld op: 29-11-2009]

Toelichting:
Mijn zoontje van 2.5 jaar gebruikt de laatste tijd meer het woordje "piemel" wat we kunnen begrijpen aangezien de leeftijd. Echter, vanochtend aan de ontbijttafel zei hij " mama heeft op de piemel van papa gezeten". We stonden perplex en vroegen ons af van waar dit ineens kwam.
Omdat we alles bespreekbaar willen maken, vroegen we wie zoiets zei. Daarna stelden we vragen of iemand hem had aangeraakt of zo en eerst zei hij van wel. Daarna zei hij dat een verhaaltje was. Wat moeten we hiermee doen? Is dit normale fantasie bij peuters of moeten we hiermee verder?
Antwoord:

Dit is inderdaad een fase van de ontwikkeling. Wat ik helaas merk vaak, is dat mensen door alle verhalen en gebeurtenissen van de laatste tijd, met berekking tot misbruik, direct angst hiervoor hebben. Logisch wel, omdat dit natuurlijk een heel ernstig feit is en het gebeurd maar al te vaak. Het heeft echter niet te betekenen, dat elk kind dat het woord gaat gebruiken dit ook mee gemaakt heeft. Ik denk dat daar heel voorzichtig mee omgegeaan moet worden, omdat dit anders een heel vreemd effect kan hebben op de kinderen.

Ik denk dat uw zoontje gewoon het woordje aan het uittesten is en het een keer op het schooltje of op straat heeft gehoord en dan zijn fantasie erop los laat. Vioorlichting is denk ik nog te vroeg, maar het kan best zijn, dat hij het een keer in de waandelgangen heeft gehoord. Misschien heeft hij wel een verhaaltje gehoord, dat een mamma op een pappa zat. Wie weet. Ik denk dat u hier gewooon inderdaad open over moet praten en kan zeggen, dat hij niet zomaar het woordje moet gaan noemen, omdat het niet netjes is aan tafel of bij anderen. Wel moet hij kunnen zeggen, dat hij last heeft van zijn piemeltje als dit eens voor zou komen, dus moet het ook geen verbod zijn.

Binnenkort zal de fase avn zijn anus ook wel komen en dan heeft hij daar weer verhalen over. Ik hoop dat u hiermee gerudst bent en het niet te ernstig gaat oppakken. Mocht er sexueel eventueel iets mis zijnn, dan reageerd het kind meestal angstiger dan spontaan. Heel veel succes en geniet van de ondeugende opmerking, want vaak zijn die echt lachwekkend bij dit soort kindjes.

Groeten JP

 
Reactie vraagsteller:
Beste, heel erg bedankt voor uw snelle reactie. Vanochtend heb ik geprobeerd om nog eens met mijn zoontje te praten. Ik zei hem dat als iemand zegt dat hij iets niet mag vertellen tegen mama en papa, hij dat toch mag doen want dat hij ons alles kan vertellen. Ik vroeg of iemand hem dat al had gezegd en hij zei opa. Daarna vroeg ik hem of opa hem had pijn gedaan en hij zei ja, aan zijn teen, knie en piemel... Even later op het toilet zei hij dat hij pijn aan zijn piemel had en dat twee leeftijdsgenootjes van de crŔche dit hadden gedaan. Ik vermoed dus dat het ergens om fantasie gaat en dat ik hem misschien suggestieve vragen heb gesteld maar hoe kan ik dit zeker weten? Bestaan er wel meer peuters die zo'n zaken zeggen? En ja, het is wel zo dat door alle gebeurtenissen we hier nu extra alert op zijn. Ik kan uiteraard moeilijk de opa hiermee confronteren, het zou misschien wel heel genant worden dan om elkaar in de toekomst te ontmoeten. ik wel echter ook niet dat er steeds een ongerust gevoel zou overheersen telkens oma en opa op onze kindjes letten...
Ik zit dus in degelijke tweestrijd. Zou een gesprek met een kinderpsycholoog soelaas kunnen brengen?
 
Antwoord Beheerder:

Het laatste kan inderdaad een beetje steun geven, maar ik denk echt dat het hier gaat om fantasie. Maar wat ik ook denk is dat openheid naar opa en oma moet kunnen en als je met hen gaat praten en verteld wat de kleine b.v. over de chreche zegt, zou het ook niet direct de opa een hoofdonderwerp kunnen zijn, zodat het beter bespreekbaar is. U kan bv zeggen, dat de kleine thuiskwam van de creche en zei dat vriendjes hem,m pijn haddne gedaan en dat u sachrok. Toen u met hem verder ging praten bleek het verhaal ook op opa te slaaan. Dus u moet nu even checken of het fantasie is en of opa en oma tips hebben. Zo kunt u aan de reactie merken of de kleine fantadseerd of misshcien toch een keer een tik van opa heeft gehad of iets ergers. Maar probeer altijd eerlijk en open te zijn, bereid zo'n gesprek goed voor, en zorg dat niemand direct aangevallen wordt. Dit is zo in de nederlandse wet ook geregeld, niemand mag schuldig bevonden worden totdat dit onomstottelijk is bewezen oftewel men is onschuldig totdat bewezen is dat men schuldig is. Klinkt formeel, maar dit kan een soort troef zijn voor een gesprek.

Nogmaals denk ik dat alles meevaltr en het een fantsie is, omdat hij nu het piemeltje gaat ervaren als een ander ding dan een kraantje waar plas uit komt. Tegenwoordig zijn kleine kinderen al snel in de omgeving van anderen wijzer dan wij vroeger waren. Het is steeds openbaarder dat men praat over sex en geslachtsdelen. Het is dan ook niet vreemd als een kleintje hier mee gaat fantaseren als een soort belangrijk iets, terwijl het gewoon niets van doen heeft. Veel vaker hoor je over sexueel misbruik en zon kleintje hoeft het maar te horen op straat en heeft er al snel behoefte aan om die aandacht die geschonken wordt met schrik en angst, goed uit te buiten. Welk kindje wilt niet zielig zijn, als hij dan een ijsje of snopeje kan verdienen. Snapt u. Ik hoop dat u eruit kan komen en anders inderdaad de hulp kan vragen bij een kinderarts of psycholoog. Nogmaals hoop ik dat het allemaal fantasie is, want het is toch niet te geloven als een kind van 2,5 al door opa wordt genruikt of mishandeld?

Heel veel sterkte en hou me svp op de hoogte.JP

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Peuters & Kleuters:
Handwerk
Kleuren & Tekenen
Prematuren
TelevisieGerelateerde vragen aan Zoon 2.5 gebruikt nogal vaak het woord piemel:

Hoe ga ik het beste om met mijn partner ?
      [Gesteld in Syndroom van Asperger]
2008-11-08 15:04:38
Wat is de verhouding letters in het spel Scrabble?
      [Gesteld in Bordspellen]
2009-03-25 12:27:29
hoe vermijd ik overenthousiasme in het spel
      [Gesteld in Hondengedrag]
2009-12-30 17:19:40
welk recht heb ik als kind inspraak en inzage
      [Gesteld in Familierecht]
2011-10-04 21:22:47
Re:Verkeerd begrepen.
      [Gesteld in Prostitutie]
2012-07-21 11:41:33

Gemiddelde score Peuters & Kleuters: 10.0 (1x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+