Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Aandoeningen & Ziekten » Aandoeningen Bewegingsapparaat » Rugklachten
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Rugklachten en krijg online een antwoord van de specialist in Rugklachten

Zelf een vraag over Rugklachten? Klik hier.
Meer vragen over Rugklachten.
De huidige beheerder van de rubriek Rugklachten:
Naam: Jack van Dijk
Bedrijf: Méderi
Reactiesnelheid: 114 uur
Waardering: 8.3 (van max. 10)
Meer informatie over Jack van Dijk vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over RugklachtenVragen over Rugklachten via RSS. Klik hier.
RSS over Rugklachten op jouw website?Vragen over Rugklachten op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over RugklachtenVragen over Rugklachten via E-mail. Klik hier.

Wat mag wel en niet met een brace?

[Gesteld op: 29-11-2009]

Toelichting:
Mijn dochter van 14 heeft een ernstige scoliose volgens de arts (de foto's moeten nog gemaakt worden) zij heeft veel klachten mn, de onderrug en in de schouders/nek hoofdpijn duizelig etc.Ze heeft een half jaar mensendieck gevolgd op haar 12 de en toen een jaar niks en nu kreeg ze opnieuw klachten van haar schouders en constanteerde de kinderfysio dat ze een scoliose had...Het is zo verdrietig dat er op haar 12de geen foto's zijn gemaakt dan had ze beter gecorrigeerd kunnen worden. Nu steekt een schouderblad uit en draait niet gelijk met het andere. De eerste klachten werden geweten aan de zware rugtas. We zijn aan het inventariseren wat er wel en niet kan met een brace; mn op het gebied van schaatsen en skieen en of het heel erg precies komt hoeveel uur je de brace om moet. Er word regelmatig over 23 uur gesproken.
Antwoord:

Geachte bezorgde ouder,

Hartelijk dank voor uw vraag. Waarschijnlijk brengt geen andere afwijking van de wervelkolom zoveel angst en verwarring teweeg als scoliose. Vooral bij ouders van kinderen in de leeftijdscategorie met een zogenaamd verhoogd risico.

Scoliose komt zowel bij kinderen als bij volwassenen veel voor. Meestal ontstaat deze klacht in de kinderjaren. De leeftijd waarop een scoliose ontstaat, is vaak tussen het negende en dertiende levensjaar, dit is ook één van de groeifases van kinderen. Een scoliose kan lage rug- en nekklachten veroorzaken en ook pijn tussen de schouderbladen. Soms gaat dit ook gepaard met groeipijnen.

De oorzaak kan liggen in afwijkingen van het bot, de zenuwen, de spieren of het bindweefsel. In 80% van de gevallen is de oorzaak van een scoliose echter onbekend, wat in de medische wereld een idiopathische scoliose genoemd word. Scoliose betekent in strikt medische zin een “zijwaartse wervelkolomverkromming”. Meisjes vormen de grootste risicogroep; de verhouding ten opzichte van jongens is ongeveer negen op één. Ondanks jarenlange studies en wetenschappelijke onderzoeken is scoliose nog steeds moeilijk te verklaren.

Ik heb het vermoeden dat u wel heel hard van stapel loopt. Want wat is een ernstige scoliose? Uit de buitenkant kan je niet beoordelen hoeveel graden een scoliose is. Soms denk je dat iemand een grote scoliose heeft en dan blijkt dit niet het geval te zijn, en anders om. Er wordt ook lang niet altijd gekozen voor een brace. Een brace geeft veel beperkingen, en zeker voor een meisje in de puberteit kan dit erg vervelend zijn. Daarnaast weet haar lichaam niet beter, en zit de scoliose voor een deel in haar “blauwprint”. Want uit onderzoek is toch wel gebleken dat een brace niet voor iedereen zinvol is. Want wanneer de brace niet meer gedragen wordt, gaat het lichaam soms toch weer terug in de scoliose stand.

Het is ook niet zo dat iemand met een scoliose meer rugklachten heeft dan iemand zonder scoliose. Want zoals ik al eerder schreef, het lichaam weet niet beter. En past het soms gewoon bij het lijf. Net zo min of dat het uitmaakt of dat iemand blauwe of groene ogen heeft. Wanneer de scoliose groter is dan 40 graden kan het klachten geven, omdat de organen in de buik- en borstholte in de verdrukking kunnen komen.

Ik ben er ook absoluut NIET  van overtuigd dat wanneer u dochter om 12 jarige leeftijd al was “gecorrigeerd” dit betere resultaten had gegeven dan wanneer ze nu pas begint met corrigeren.

In mijn kliniek voor chiropractie behandel ik regelmatig kinderen en volwassenen met een scoliose. Mijn doel is niet zozeer om de scoliose sterk te verbeteren. Maar om er vooral voor te zorgen dat de rug soepel blijft bewegen en dat alle wervels goed functioneren. Want wanneer dit niet het geval is kan dit (op latere leeftijd) rugklachten veroorzaken.

De Chiropractische verklaring van scoliose
Ontelbare gewrichtsbanden en spieren staan in verbinding met de wervelkolom. Deze gewrichtsbanden en spieren lopen, elk in een gelijk aantal, in tegenovergestelde richting aan beide kanten van de wervelkolom. Normaal gesproken is de rek aan iedere kant gelijk, waardoor de wervelkolom mooi in het midden blijft. Maar als een paar spiergroepen aan de ene kant meer rek hebben dan aan de andere kant van de wervelkolom, ontwikkelt zich een kromming.

Waarom trekken de spieren aan de ene kant samen en is de rek groter dan die aan de andere kant? Elke spier in ons lichaam wordt gestimuleerd door zenuwen, die motorische zenuwimpulsen van de hersenen aan het spierweefsel doorgeven. Normaal gesproken zijn deze impulsen net sterk genoeg om de stand van de spieren te handhaven, wat zich uit in een lichte samentrekking van die spieren. Een spier trekt overmatig samen als er iets extreems gebeurt, waardoor de motorische zenuwimpulsen worden overgestimuleerd. Als dit gebeurt bij een spier die langs de wervelkolom loopt, trekt deze spier samen met als gevolg dat er een kromming in de wervelkolom ontstaat.

De Chiropractische aanpak
De basisbeginselen van de Chiropractische behandeling zijn: de wervelkolom vrij maken van druk, het bereiken van balans en het behouden van een gezond en goed functionerend lichaam. Kortom, het bereiken van een zo normaal mogelijk werkende wervelkolom. De behandelingen zijn erop gericht de beweeglijkheid van de wervelkolom en het functioneren van het zenuwstelsel door middel van gedoseerde mechanische impulsen te herstellen. Een lichaam zonder zenuwstress is beter in staat allerhande ziekten en abnormaliteiten te weerstaan, inclusief scoliose. Onderzoeken die suggereren dat scoliose waarschijnlijk veroorzaakt wordt door neurologische storingen, versterken de veronderstelling dat een Chiropractische aanpak uitermate geschikt is. Het centralezenuwstelsel moet stressvrij zijn om het lichaam gezond te houden. Chiropractoren zijn in staat de meeste vormen van scoliose te corrigeren, vooropgesteld dat de scoliose niet te vergevorderd is, de patiënt niet te oud is en de mate van de verkromming niet te extreem is. Om het verloop van de afwijking te kunnen volgen, is regelmatige controle en evaluatie erg belangrijk.

Preventie
Als u de Chiropractor regelmatig bezoekt, zal hij u zorgvuldig onderzoeken en, indien nodig, de wervels corrigeren. De werkwijze van de Chiropractor is ontwikkeld om wervelkolomproblemen op te sporen en te corrigeren, voordat andere gezondheidsproblemen de kans krijgen zich te ontwikkelen. Vrijwel alle autoriteiten zijn het er over eens, dat vroege herkenning van scoliose en corrigerende zorg, snellere en betere resultaten opleveren. Vergevorderde scoliose ontstaat namelijk door verwaarlozing. Dit feit onderstreept nog eens het belang van periodieke Chiropractische onderzoeken. Een goede accurate inschatting van wat een Chiropractische behandeling voor iemand kan betekenen, kan pas worden gemaakt als men de natuurlijke oorzaak van de kromming heeft kunnen volgen vanaf de kindertijd. Dit is echter zelden het geval, omdat de meeste mensen met scoliose pas professionele hulp zoeken als zij al klachten vertonen.

Voor adressen van erkende chiropractoren verwijs ik u naar de website van de Nederlandse Chiropractoren Associatie, www.chiropractie.nl. Op deze website kunt u ook meer informatie vinden over chiropractie.

Let wel goed op bij het maken van een afspraak dat de chiropractor die u belt lid is van de NCA en geregistreerd staat bij de SCN. Dan weet u zeker dat deze chiropractor voldoet aan alle kwaliteitseisen en dat de consulten vergoed worden door uw zorgverzekeraar. Deze vergoeding is echter wel afhankelijk van uw pakket.

Ik hoop dat ik uw vraag voldoende beantwoord hebt. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u altijd contact opnemen met de Nederlandse Chiropractoren Associatie of een chiropractor bij u in de buurt.

 

Met vriendelijke groet,

 

Marieke Zegelaar, DC

Chiropractor

www.kliniekatlas.nl

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Wat mag wel en niet met een brace?:

wat is een goede enkelbrace voet voetbal?
      [Gesteld in Fysiotherapie]
2008-02-06 16:39:16
met kniebrace scooter rijden
      [Gesteld in Verkeersrecht]
2010-11-21 22:45:40
Hallo Anita, zie toelichting
      [Gesteld in Ziekte van Kienbock]
2011-02-19 13:59:37
Polsbrace voor zenuwpijn.
      [Gesteld in Fysiotherapie]
2011-03-01 22:16:24
schouderbrace goed om houding te verbeteren?
      [Gesteld in Fysiotherapie]
2011-11-16 08:11:36

Gemiddelde score Rugklachten: 10.0 (2x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+