Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zakelijke Dienstverlening en krijg online een antwoord van de specialist in Zakelijke Dienstverlening

Zelf een vraag over Zakelijke Dienstverlening? Klik hier.
Meer vragen over Zakelijke Dienstverlening.
De huidige beheerder van de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via RSS. Klik hier.
RSS over Zakelijke Dienstverlening op jouw website?Vragen over Zakelijke Dienstverlening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via E-mail. Klik hier.

vraag over terugbetaling huurtoeslag 2007

[Gesteld op: 18-11-2009]

Toelichting:
Ik heb van de belastingdienst een beschikking tot terugbetaling huurtoeslag 2007 gehad op grond van een voordeel uit sparen (vermogen box 3 ) van een bij mij inwonende student.Mijn bezwaar tegen terugbetaling is gebaseerd op de volgende feiten .Sinds eind 2006 staat de student M. oud 23 jaar bij mij ingeschreven te Amsterdam. Dit als gunst naar zijn moeder toe gezien de gespannen thuis situatie en in eerste instantie voor een periode van een half jaar.In maart 2007 werd bij mij de ziekte van Parkinson gediagnostisseerd . Als gevolg hiervan en mede hierdoor, kwam ik terecht in een zwart gat met zware depressies, slapeloosheid en isolement. Aangezien ik nauwelijks de deur nog uit kwam en mijn tremor snel verergerde heb ik M. gevraagd om langer te blijven en mij waar nodig te helpen in de huishouding, zoals boodschappen doen, schoonmaken, etc.Op deze manier, zo redeneerde ik, zou hij mij in natura kunnen betalen voor zijn verblijf.M. is geen toeslag partner en is geen fiscale partner voor inkomstenbelasting. Ik heb ook nooit bij de aanvraag voor huurtoeslag hem als toeslagpartner opgegeven. Er is ook geen samenlevingscontract bij de notaris en we zijn geen pensioen partners. In 2007 heeft M. zijn voorschot voor ontvangen zorgtoeslag 2007 terugbetaald. Verder had hij in 2007 in totaal 1359, - Euro uit werk wat voornamelijk in zijn nieuwe computer is gaan zitten. Het spaartegoed van M. waarop de beschikking gebaseerd wordt is enkel en alleen bedoeld voor zijn Masteropleiding in 2009.Mijn situatie is zo dat ik sinds maart 2007 in de ziektewet zat en 208, -euro netto in de week ontving.Sinds 20 juli 2009 ben ik volledig arbeidsongeschikt en ontvang ik het minimumloon van 1311 euro Bruto per maand. Ik kan dus mijn voorschot onmogelijk terugbetalen en M. kan ik het ook niet vragen daar hij mij al in nature betaald heeft. Deze feiten gelden ook voor de huurtoeslag over 2008.!( Gezien het progressieve karakter van mijn ziekte zal er in de toekomst geen sprake zijn van verbetering .)
Antwoord:

Ik heb voor u de regels er op nageslagen; de student is voor u toeslagpartner als u in het jaar langer dan 6 maanden onafgebroken met die persoon op het zelfde adres staat ingeschreven, als u in die periode een gezamenlijke huishouding voert, en als u allebei 18 jaar of ouder bent. Uit uw verhaal blijkt dat aan deze voorwaarden wordt voldaan, dus hij is verplicht toeslagpartner. Dat betekent dat ook zijn inkomen en vermogen in de berekening van uw toeslagen moet worden meegenomen.

Omdat u hem niet heeft opgegeven als toeslagpartner heeft u teveel toeslagen ontvangen. De Belastingdienst is daar achter gekomen, en eist terecht het teveel ontvangen bedrag op. Het is sneu voor u, maar u had dit kunnen weten als u zich meer had verdiept in de regelgeving omtrent de toeslagen.

Toch kan u er nog wat aan doen, mits er nog geen 6 weken zijn verstreken nadat de aanslag inkomstenbelasting over 2007 is opgelegd. U geeft namelijk aan dat er niet is gekozen voor het fiscale partnerschap. Dit had u nu juist wel moeten doen, want het voor de belastingheffing vrijgestelde vermogen bedraagt in 2007 € 20.014 per persoon. Als u kiest voor het fiscale partnerschap bedraagt de vrijstelling het dubbele bedrag, dus € 40.028. Als het vermogen van de student lager is dan dit bedrag hoeft hij geen belasting te betalen over zijn vermogen, en hoeft u de huurtoeslag niet terug te betalen.
U kan de keuze voor het fiscale partnerschap nog herzien, de student moet hiertoe schriftelijk bezwaar maken tegen de opgelegde aanslag inkomstenbelasting 2007. Deze brief kan worden gestuurd naar uw belastingdienst. 

 
Reactie vraagsteller:
Allereerst hartelijk dank voor uw snelle en heldere reactie. Naar aanleiding van het antwoord de volgende vragen en opmerkingen. Aanslagen over 2007 en 2008 zijn natuurlijk allang opgelegd en afgehandeld. Maar eventueel voor 2009, wat zijn de verdere consequenties van fiscaal partnerschap ? Daar zit waarschijnlijk nog wel een addertje onder het gras. Kan ik met mijn situatie ook opteren voor een afbetalingsregeling of kwijtschelding en zo ja, tot wie kan ik mij dan het beste richten?
 
Antwoord Beheerder:

De vraag is of de aanslagen over 2007 en 2008 allang zijn opgelegd. Voor veel mensen is de definitieve aanslag over 2008 namelijk nog niet opgelegd, de belastingdienst is nog druk bezig met controle van de ingediende aangiftes. Bedenk wel dat zolang de aanslag van u of de student niet definitief is opgelegd (1 van beiden) de keuze voor het fiscaal partnerschap altijd kan worden herzien. Overleg dus met hem om na te gaan wat de status is van zijn aangifte.

Het fiscaal partnerschap heeft inderdaad voor- en nadelen, maar in mijn praktijk ben ik het nog niet tegengekomen dat bewust niet is gekozen voor het fiscale partnerschap, omdat de voordelen aanzienlijk kunnen zijn bij de belastingaangifte. Zo kunnen aftrekposten naar egen keuze worden verdeeld tussen de partners. Daar staat wel tegenover dat als er sprake is van een drempel waarboven aftrek mogelijk is, dat deze drempel wordt gebaseerd op het gezamenlijke inkomen, waardoor er minder aftrekbaar is. Het fiscale partnerschap kan voorts invloed hebben op andere uitkeringen of toeslagen, maar het gaat hier te ver om daar op in te gaan.

De belastingdienst kent inderdaad een kwijtscheldingsregeling. Een brochure hierover kunt u vinden via http://download.belastingdienst.nl/belastingdienst/docs/kwijtschelding_van_belasting_al5121t2pl.pdf

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Administratieve Diensten
Bedrijfsautomatisering
Bedrijfsfusie
Bedrijfsoverdracht
Bedrijfsovername
Bedrijfstransacties
Bedrijfsverhuizing
Bedrijfsvoering
Conflictbemiddeling
Cursussen & Opleidingen
Debiteurenbeheer
Entertainment
Evenementenorganisatie
Financieel
Flora & Fauna
Fusies & Overnames
Gezondheidszorg
Juridisch
Juridische Splitsingen
Kinderopvang
Marketing
Mediation
Ondernemingsrecht
Onroerend Goed
Ontwerp
Secretarieel
Trainingsacteurs
Vennootschapsstructuren
Vertalen


Gerelateerde vragen aan vraag over terugbetaling huurtoeslag 2007:

huurtoeslag voor incassokosten
      [Gesteld in schuldadvies & schuldbegeleiding]
2012-09-17 06:58:03
Eigendomsakte vs hypotheekakte
      [Gesteld in Hypotheken-Overijssel]
2011-07-16 08:49:49
Heeft het zin om in beroep te gaan?
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2010-03-18 10:51:55
terugbetalen van huurtoeslag 2008
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2010-06-17 18:25:09
Huurtoeslag en papieren schenking.
      [Gesteld in Belastingen-Overijssel]
2009-07-01 19:06:44

Gemiddelde score Zakelijke Dienstverlening: 9.0 (900x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+