Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Strafrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Strafrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Strafrecht

Zelf een vraag over Strafrecht? Klik hier.
Meer vragen over Strafrecht.
De huidige beheerder van de rubriek Strafrecht:
Naam: Mr. Mathieu van Linde, strafrechtadvocaat
Bedrijf: Eckert van linde van der zee advocaten
Reactiesnelheid: 9 uur
Waardering: 8.3 (van max. 10)
Meer informatie over Mr. Mathieu van Linde, strafrechtadvocaat vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over StrafrechtVragen over Strafrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Strafrecht op jouw website?Vragen over Strafrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over StrafrechtVragen over Strafrecht via E-mail. Klik hier.

Ik heb een vraag aan u.

[Gesteld op: 17-11-2009]

Toelichting:
De politie heeft mij een getuigenverhoor/-verklaring afgenomen (terwijl ik niet eens getuige ben geweest wat de beschuldiging of tenlastelegging betreft) voor een zaak betreffende een van mijn ouders. Dit was nog geen 24 uur nadat ik hoorde wat er gebeurd was en ik was helemaal van de kaart en overstuur. Of ik even naar het bureau wilde komen voor een paar vraagjes. Maar wel z.s.m. want hij had nog een afspraak vanmiddag. Goedgelovig als ik ben ben ik gegaan, impulsief dat weet ik. Ik kon mijn verhaal niet zelf doen, hij stelde mij gewoon vragen. Na het uitprinten van de verklaring werd mij even snel verteld dat ik mij op het verschoningsrecht had kunnen beroepen. Dit is later thuis tot mij doorgedrongen en dit had ik dus wel gedaan als ik het vantevoren had geweten. Hij was vanalles uit mij aan het proberen te trekken en ik heb daardoor misschien 1 of 2 dingen gezegd die wel eens belastend zouden kunnen zijn (dat weet ik niet zeker). Die dingen staan niet in mijn verklaring (heb ik eruit laten halen, omdat de politie het anders uitlegde, maar nu is mijn vraag: zou de politie stiekem geluidsopnamen van het verhoor mogen maken zonder de toestemming (schriftelijk of mondeling) van degene die verhoord wordt/gevraagd om wat vragen te beantwoorden? Ik begrijp dat het bij een verdachte misschien anders ligt, maar dit vraag ik mij echt af.
Lijkt mij toch van niet eigenlijk, want ik heb toch altijd nog zoiets als privacy??? En bovendien ben ik geen verdachte. Ik vind eigenlijk sowieso dat dit niet gevraagd zou mogen worden als het een van je ouders, kinderen, opa en oma o.i.d. betreft.
Want nu zit ik dus al dagen met een enorm rotgevoel. De politie is er namelijk ook heel goed in je gerust te stellen en te vertellen dat het alleen maar goed is voor mijn ouder dat ze wat inzicht krijgen. Vreselijk! Ik heb nog nooit iets met de politie van doen gehad en ik weet dat het heel impulsief van mij was.

Alvast heel hartelijk bedankt voor uw tijd en mijn excuses voor de ingewikkelde vraag

MvG
A.
Antwoord:
De politie kan niet zomaar geluidsopnamen maken van een getuigenverhoor, zonder dat mede te delen. Bovendien: uiteindelijk is het proces-verbaal dat is opgemaakt doorslaggevend.

Overigens is het wat gek dat men u wijst op uw verschoningsrecht, want u bent bij de politie sowieso niet verplicht om iets te zeggen. U bent zelfs niet verplicht om te komen. Maar als ik de advocaat van uw ouders was, dan zou ik er wel een punt van maken, mocht u daadwerkelijk iets belastend hebben gezegd. Ik zou dan zoiets bepleiten als: de getuige is van te voren niet op zijn verschoningsrecht gewezen, dus zijn verklaringen zijn niet bruikbaar. 
 
Reactie vraagsteller:
Geachte Mr van Breukelen,

Ik heb het de advocaat wel laten lezen en ook uitgelegd hoe het gegaan is, dus zij weet ervan. De politie had het wel in de verklaring gezet van het verschoningsrecht, maar niet dat zij mij daar pas op gewezen hadden na de verklaring. Ik vind dit dus echt misleidend. Bovendien betwijfel ik of ze er "verhoor getuige" en "getuigenverklaring" boven mogen zetten, daar ik helemaal geen getuige ben en dus niet aanwezig ben geweest bij het gebeurde. Ik vernam het gebeurde pas na 4 dagen (toen zat mijn ouder dus al 4 dagen op het bureau), en dus helemaal in shock was. Ik heb inmiddels ook kalmerende tabletten gekregen van mijn huisarts door de impact dat dit alles op mij heeft.
Ik hoop dat een rechter e.e.a. ook begrijpt.
De advocaat zegt ook dat dingen in mijn verklaring mijn mening zijn en dat dit dus geen feiten zijn, maar ik vind het toch gemeen. Als ik mijn verschoningsrecht van tevoren geweten had, was ik niet eens gegaan. Maar dit is denk ik ook een tactiek van hun geweest om mij meteen te bellen, voordat ik uberhaupt wist wie de advocaat van mijn ouder was.
M.b.t.het verschoningsrecht en het wijzen daarop is het dus mijn woord tegen dat van de rechercheur denk ik.

In afwachting van uw bericht verblijf ik,

MvG

A.
 
Antwoord Beheerder:
Men mag er gewoon getuigenverhoor boven zetten. U bent getuige, of u er nou bij bent geweest of niet. Je kunt óf worden gehoord als getuige óf als verdachte. Een andere smaak is er niet. 
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Strafrecht:
Jeugdstrafrecht
Strafrecht-Belgie
Strafrecht-Drenthe
Strafrecht-Flevoland
Strafrecht-Friesland
Strafrecht-Gelderland
Strafrecht-Groningen
Strafrecht-Limburg
Strafrecht-Noord Brabant
Strafrecht-Noord Holland
Strafrecht-Overijssel
Strafrecht-Utrecht
Strafrecht-Zeeland
Strafrecht-Zuid Holland


Gemiddelde score Strafrecht: 8.9 (16x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • kunst expertise
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  257442
  Beheerders:  1024

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  168 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+