Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Woningen » Nieuwbouwprojecten
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Nieuwbouwprojecten en krijg online een antwoord van de specialist in Nieuwbouwprojecten

Zelf een vraag over Nieuwbouwprojecten? Klik hier.
Meer vragen over Nieuwbouwprojecten.
De huidige beheerder van de rubriek Nieuwbouwprojecten:
Naam: Gert van de Beek
Bedrijf: Van de beek bouwadvies
Reactiesnelheid: 46 uur
Waardering: 8.7 (van max. 10)
Meer informatie over Gert van de Beek vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over NieuwbouwprojectenVragen over Nieuwbouwprojecten via RSS. Klik hier.
RSS over Nieuwbouwprojecten op jouw website?Vragen over Nieuwbouwprojecten op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over NieuwbouwprojectenVragen over Nieuwbouwprojecten via E-mail. Klik hier.

Garantie op leidingen nieuwbouw?

[Gesteld op: 16-11-2009]

Toelichting:
juni 2007: Nieuwbouwappartement opgeleverd.
aug 2009: De Onderbuurvrouw (kinderdagverblijf) belt op dat er water naar beneden komt. Mijn partner neemt vrij van het werk en gaat meteen kijken. Week later komt er een bedrijf het lek opsporen. Het blijkt in onze afvoer van het toiletkraantje te zitten.
Is dit garantie?

Zaterdag 14 nov: Het installatiebedrijf komt het lek maken. Er wordt gebroken in de berging. Eind van de middag hebben ze het gevonden en ze komen maandag terug om het karwei af te maken.
Maandag: De werkers zijn aan de gang: worden onderbroken omdat het kinderdagverblijf last heeft van de herrie. Alles wordt door de projectleider stopgezet. Mag dit om die reden?

Ons huis blijft een puinhoop. Bedrijf werkt niet 's avonds en wij willen niet de komende weekenden opofferen, omdat een kinderdagverblijf last heeft van de herrie.

Hoe te handelen? Worden onze vrije dagen vergoed?

Wie betaald de opruimingskosten van het breken (poetsen van het hele huis omdat alles onder het stof zit)? Wat zijn onze rechten: hebben wij recht op een schadevergoeding voor ons woongenot wat wordt verstoord?
Antwoord:
Excuses voor de late beantwoording van uw vraag.
Uw vraag valt in een aantal deelantwoorden uiteen.

Allereerst de kwestie van garantie ja of nee. Het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat garantietermijn helder en duidelijk overeengekomen moeten zijn. Zie o.a. http://wetboek.net/BW7/6a.html
Onlangs is er een nieuwe Europese richtlijn uitgebracht waarbij de minimumgarantietermijn naar 2 jaar gelegd wordt (Europese Richtlijn Koop en Garantie), maar op dit moment is de garantie nog zo geregeld dat van product tot product een andere garantietermijn kan gelden.
Het is daarom zaak om allereerst na te gaan welke concrete afspraken destijds bij de aankoop van het pand zijn gemaakt.

Dan over de reparatie en de geluidsoverlast voor het kinderdagverblijf.
We wonen in Nederland zo dicht op elkaar dat het vrijwel onmogelijk is de buren niet te horen, ook normale geluiden dringen regelmatig tot de woning door en uiteraard kunt u ook hier last van hebben. U kunt echter pas actie ondernemen tegen het geluid als er een wet of regel wordt overtreden of als de geluidsoverlast voorkomt uit “onrechtmatig handelen”. De wet bepaald over dit soort geluidsoverlast dat de aard, ernst, duur en de omvang van de geluidshinder en de daardoor veroorzaakte schade bepalen of de geluidsoverlast ook daadwerkelijk juridisch kan worden aangepakt.
Of er sprake is van onrechtmatig handelen bij het herstellen van een leiding is maar de vraag. Er is geen sprake van structureel overlast, en het is dus aan de ene kant prijzenswaardig van de projectleider dat hij de belangen van het kinderdagverblijf in de gaten probeert te houden, maar het kan natuurlijk niet zo zijn dat de reparatie van de leiding daardoor praktisch onmogelijk is. Indien U degene bent die de opdracht geeft, dan is de projectleider in de eerste plaats aan U verantwoording verschuldigd. Het stopzetten van het werk zonder uw toestemming kan in principe niet.

In voorkomende gevallen brengt een gesprek met degene die de overlast ervaart (het kinderdagverblijf) uitkomst. Wij kunnen ons voorstellen dat het in sommige gevallen ook omgekeerd zal zijn waarbij u juist overlast van het kinderdagverblijf zou kunnen ervaren?

Voor wat betreft uw vraag over schadevergoeding. In principe is er recht op schadevergoeding indien blijkt dat er een partij is die in verzuim is. Dat is nu nog niet het geval. Als er een aannemer is die iets herstelt, dan heeft u (zie het contract) misschien wel recht op gratis herstelling, maar NIET op overige schade zoals loonderving doordat u thuis moet zijn om de reparatie mogelijk te maken.
Pas indien blijkt dat de hoeveelheid tijd die daarmee gemoeid is onredelijk groot is (vb: aannemer moet voor de vierde keer terugkomen voor dezelfde reparatie), dan is er sprake van een situatie waarin u aan schadeverhaal kunt denken. Het staat u overigens vrij om nu alvast stevig in de pen te klimmen richting de verantwoordelijke installateur/aannemer indien vaststaat dat e.e.a. onder garantie valt.

Wij wensen u succes met deze zaak!

René van der Velde
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Garantie op leidingen nieuwbouw?:

ik ben 43 vorouw ik was lerares im mijn land
      [Gesteld in Studiekeuze]
2008-12-17 09:58:33
De juiste HBO studie communicatie
      [Gesteld in Studiekeuze]
2009-05-20 15:48:16
Welke opleiding kan ik verder volgen?
      [Gesteld in Studiekeuze]
2009-07-26 09:01:32
Legionella in appartement wat lang niet is bewoond
      [Gesteld in Legionella]
2009-10-15 16:13:59
legionella
      [Gesteld in Legionella]
2013-03-05 11:49:17

Gemiddelde score Nieuwbouwprojecten: 9.4 (11x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258148
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+