Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Advocaten-Noord Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Advocaten-Noord Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Advocaten-Noord Holland

Zelf een vraag over Advocaten-Noord Holland? Klik hier.
Meer vragen over Advocaten-Noord Holland.

Beheerder worden?

De rubriek Advocaten-Noord Holland heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Advocaten-Noord Holland Klik hier.

RSS over Advocaten-Noord HollandVragen over Advocaten-Noord Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Advocaten-Noord Holland op jouw website?Vragen over Advocaten-Noord Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Advocaten-Noord HollandVragen over Advocaten-Noord Holland via E-mail. Klik hier.

welk contract is rechtsgeldig?

[Gesteld op: 14-11-2009]

Toelichting:
Bij aanvang van mijn werkzaamheden in 2005 heb ik een arbeidscontract ondertekend. Daarna heb ik nog 4 contracten gekregen waarvan 3 voor bepaalde tijd en 1 voor onbepaalde tijd. Geen van deze contracten heb ik ondertekend. Nu start ik 1 december mijn eigen praktijk waarvoor ik schriftelijke toestemming heb gekregen van mijn werkgever. Aangezien ik redelijk wat patienten meeneem naar deze praktijk beroept mijn werkgever zich op het concurrentiebeding uit het laatst opgestelde (niet door mij ondertekende) contract. De schriftelijke toestemming is voor de regio waarbinnen ik mij ga vestigen. Mijn werkgever beroept zich op een ander onderdeel van het concurrentiebeding wat stelt dat ik na beeindiging van mijn contract 1 jaar geen contact met patienten mag onderhouden. Sta ik sterk in deze zaak of moet ik alle doorgeplande patienten uit mijn agenda gaan halen om geen boetebeding opgelegd te krijgen??
Antwoord:

Hallo,

Een werkgever heeft er belang bij om te voorkomen dat bedrijfsgeheimen, klantenbestanden, en informatie over werkwijzen en kosten bij de concurrent terecht komen. Hij doet er daarom verstandig aan om een concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomst op te nemen. Een werknemer heeft er belang bij om na afloop van zijn dienstverband volledig vrij te zijn om te gaan en staan waar hij wil. Doordat hij vaak specifieke ervaring heeft in een bepaalde branche ligt het voor de hand dat de werknemer voor de concurrent wil gaan werken. Het bij indiensttreding of later door hem ondertekende concurrentiebeding vormt een ernstige belemmering voor zijn ambities en is daarmee een bron van conflicten.

 

Wil het concurrentiebeding geldig zijn, dan moet het in elk geval schriftelijk overeengekomen zijn. Voor de werkgever verdient het aanbeveling om het concurrentiebeding zorgvuldig te redigeren. Hoe specifieker namelijk de verboden werkzaamheden zijn omschreven, hoe groter de kans is dat de werknemer daadwerkelijk aan het verbod kan worden gehouden. Is het te ruim omschreven, dan is het niet onmiddellijk ongeldig, maar zal het wel beperkt kunnen worden. Vaak zal het concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomst opgenomen zijn en dus bij het aangaan daarvan zijn opgesteld en ondertekend. Latere wijzigingen in de functie van de werknemer, de aard van zijn werkzaamheden of de structuur van het bedrijf kunnen het onder in de jurisprudentie beschreven omstandigheden nodig maken om het concurrentiebeding opnieuw te sluiten.

Ook de wijze van eindigen van de arbeidsovereenkomst kan gevolgen hebben voor de handhaafbaarheid van het concurrentiebeding. Wanneer sprake is van een schadeplichtig ontslag door de werkgever kan hij geen beroep meer doen op het concurrentiebeding. Dit is juridisch technisch gecompliceerd en daar zal hier niet verder op ingegaan worden.

Er bestaan bovendien nog diverse creatieve wijzen om van een concurrentiebeding verlost te worden. Zo kan men bij een door de werkgever aangespannen procedure tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst een zeer hoge vergoeding verlangen onder verwijzing naar het concurrentiebeding. Dit kan ertoe leiden dat de werkgever vrijwillig verklaart dat hij afstand doet van het beding.

Groeten Carla Clabbers

 

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan welk contract is rechtsgeldig?:

jaarcontract
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Zuid Holland]
2009-05-01 13:24:53
Wat voor contract heb ik nu?
      [Gesteld in Arbeidsrecht advocaat-Noord Brabant]
2009-05-24 00:25:01
Kan contract veranderd worden? (Arts-assistent)
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Noord Brabant]
2009-05-31 00:56:57
contract verlengen
      [Gesteld in Personeelsmanagement-Flevoland]
2009-07-13 13:17:58
Verlening van 2 maanden met minder uren aanbieden?
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Overijssel]
2010-03-15 15:48:39

Gemiddelde score Advocaten-Noord Holland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+