Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Huisdieren » Honden » Hondengedrag
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Hondengedrag en krijg online een antwoord van de specialist in Hondengedrag

Zelf een vraag over Hondengedrag? Klik hier.
Meer vragen over Hondengedrag.
De huidige beheerder van de rubriek Hondengedrag:
Naam: Elaine
Bedrijf: 4footers for 2footers
Reactiesnelheid: 9 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over Elaine vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over HondengedragVragen over Hondengedrag via RSS. Klik hier.
RSS over Hondengedrag op jouw website?Vragen over Hondengedrag op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over HondengedragVragen over Hondengedrag via E-mail. Klik hier.

eten en bijten, pup Schotse Herdershond, langhaar

[Gesteld op: 14-11-2009]

Toelichting:
Ik heb 2 honden. Tara 20 weken ouden en Bo 18 maanden. Tara stort zich letterlijk op eten. Is ze uitgegeten, probeert ze bij Bo's eten te komen om ook dat op te eten.

Ze eet iets rustiger nu. Als ik brokken ga halen, dan blaft ze, ik ga dan wat anders doen, even uit raam kijken of iets tot ze stil is en ga dan verder. Ik laat haar zitten voordat ik de brokken of vlees in haar bak doe. Maar daarna valt ze letterlijk aan!!

Vanmiddag heb ik Bo en Tara een pensstaafje gegeven. Bo had het op en Tara bleef maar doorkauwen op een stukje. Ik dacht ik geef Bo nog een stuk staaf, ik brak een stuk af, maar daar stond Tara al in de deuropening te kijken. Ik gaf het grote stuk en dacht ach laat zij dat kleine stukje maar eten. Zij nam een hap, griste het uit mijn hand en met haar puppy tanden haalden ze mijn vinger open, die behoorlijk bloedde en bleef bloeden.

Ik ben naar de arts geweest, verbonden, tetanusprik en antibiotica kuur, volgens hem allemaal nodig.

Nu net buiten geweest, heeft de boer mest op het veld gestrooid, dus dat was wel iets voor Tara haphaphap. Ik had er genoeg van en wilde haar aanlijnen, ze viel zo ontzettend lelijk uit, waarschijnlijk dacht ze dat ik haar haar pleziertje wilde ontzeggen.

Ik heb ook een klein wondje aan mijn andere hand toen ik een grote kurk uit haar bek wilde halen, zo lelijk en kwaad werd ze, dat ze poging deed tot bijten, hyterisch.

Zojuist had ze een takje uit de voortuin mee naar binnen genomen, ik wilde haar halsband af doen en je zag ze denken of ze haar takje moest verdedigen.

Ze kan ook me kijken als ik op de bank zit en gaan blaffen en grommen en happen. Min of meer schijnbewegingen.

Mijn vraag, wat is de beste manier om dit aan te pakken. Voor mij een onbekend gedrag, ken ik niet van Bo of Yenna.

Ik mag wel aan haar etensbak zitten als ze eet of met je had door de brokken gaan.

Ik hoop dat een deel puppy's gedrag is, maar ik schrik toch wel dat er zoveel kwaadheid in een pup kan zitten.

Verder is het een enorm kwispel en likhondje.

groet,

12 november om 23:04 [rating: 0/0]
Antwoord:
Het is duidelijk dat hier de rangorde ver zoek is. Hieronder enige informatie hierover:


In de natuur zie je dat de voorouders van onze huishond, de wolven, onderling bepaalde handelingen uitvoeren om te bepalen wie het hoogste is in rangorde en wie dus de baas is. Dit soort handelingen worden dominantiehandelingen genoemd. Ook onze huishond zijn dergelijke handelingen niet onbekend.
De hond is een sociaal dier dat van nature in een roedel leeft. Bij onze huidige huishond is het gezin de roedel en zijn wij de roedelgenoten. Om te zorgen dat de roedel veilig is, over voldoende voedsel kan beschikken en sterk genoeg is om te blijven voortbestaan, is het belangrijk dat ieder individu een vaste plaats heeft in de roedel. Er is één leider en één laagstgeplaatste en daartussenin heeft ieder lid van de roedel een vaste plaats in de rangorde. Als deze rangorde duidelijk is geeft dit de hond een gevoel van veiligheid, is de rangorde niet duidelijk dan levert dit stress op en zal een lagergeplaatste hond uiteindelijk de leiding nemen om zo de stabiliteit van de roedel te herstellen. Dit betekent dat ook binnen het gezin (de roedel) de verhoudingen duidelijk moeten zijn. In het meest ideale geval is natuurlijk de eigenaar van de hond de roedelleider, daaronder volgen de eventuele partner en kinderen en helemaal onderaan de sociale ladder staat de hond van het gezin. Dit is niet zielig. Wanneer deze plaats voor de hond duidelijk is zal hij zich hierbij neerleggen omdat een duidelijke rangorde hem een gevoel van veiligheid geeft.

Zoals al eerder is aangegeven voeren wolven (en ook honden) bepaalde handelingen uit om te bepalen wie de hoogste in rang is. Deze handelingen kan de hond ook op ons uit voeren. Hieronder worden de meest voorkomende dominantiehandelingen weergegeven die door honden (bij mensen en/of andere honden) worden uitgevoerd

Poot opleggen; dit is aandachtvragend (aandachteisend) gedrag, bijvoorbeeld om geaaid te worden.

 • Neus duwen; dit is ook aandachtvragend gedrag.
 • Kop op arm of schoot leggen; dwingend om aandacht vragen.
 • Op schoot gaan liggen; de hond neemt letterlijk en figuurlijk een hogere positie in dan de eigenaar.
 • Voorop lopen en trekken aan de lijn; de hond bepaalt de richting en het tempo van de wandeling.
 • Uitdagen tot spel; de ranghogere bepaalt wanneer en hoe lang gespeeld wordt, door steeds in te gaan op het uitdagen van de hond wordt deze bevestigd in zijn rangorde.
 • Grommen en / of lippen optrekken; kan een dominantie-uiting zijn, maar is bij sommige honden ook een uiting van blijdschap (sommige honden "glimlachen"), het is hierbij belangrijk om op de gehele lichaamshouding van de hond te letten.
 • Markeren: plassen of ontlasten op een zo hoog mogelijke plaats.
 • Over urine van een andere hond plassen.
 • poten vegen, krabben over de grond; dit is het achterlaten van een visueel teken van aanwezigheid en het verspreiden van geur.
 • Plaats innemen; zich letterlijk op de plaats van de baas begeven.
 • Spel winnen; incidenteel is dit goed voor onderdanige, onzekere honden om wat meer zelfvertrouwen te krijgen, het is echter niet verstandig om een dominant type hond een spel te laten winnen.
 • Bemoeien met situaties in het gezin; het bewaken van de goede orde binnen de roedel is een taak van de leider.
 • Rij-gedrag; dit is geen seksuele prikkel maar een duidelijke dominantiehandeling.
 • Direct aankijken / staren; dit wordt ook wel fixeren genoemd, dit fixeren gaat vaak vlak aan een aanval vooraf.
 • Afstand nemen, kop afwenden; dit is het negeren van de ander.
 • Over de bek bijten; bij de mens is dit vergelijkbaar met in de handen bijten, dit is een teken van dominantie.
 • Overstaan; over de ander heen gaan staan; bij pups is dit vaak een onderdeel van het spel, bij volwassen honden zeker niet meer. Als één van de twee zich niet overgeeft zal er vrijwel zeker een vechtpartij volgen.
 • Er zijn dus nogal wat handelingen die een hond kan uitvoeren om zo dominantie tentoon te spreiden en te proberen zijn hoge rangorde te bevestigen. Uit bovenstaande volgt een aantal "regeltjes" die dienen om rangordeproblemen zoveel mogelijk te voorkomen:
 • Laat de hond niet toe op bed of bank. De hogere positie wordt door de hond letterlijk opgevat.
 • Neem in de omgang met je hond geen "lage" houding aan. Dus niet op de grond gaan liggen tijdens het spel.
 • Bepaal zelf het begin en einde van een handeling, bijvoorbeeld bij het borstelen, maar ook bij een spelletje.
 • Negeer de hond als hij op een opdringerige manier om aandacht vraagt door middel van neusduwen, brengen van speeltjes, piepen of pootjes geven.
 • Loop niet naar de hond toe maar laat hem op commando komen, de ranglaagste komt immers naar de ranghoogste toe.
 • Sta niet toe dat de hond opspringt (niet bij de baas en niet bij vreemden) of tegen iemand op gaat staan, ook niet tijdens het spel of terwijl men op een stoel zit.
 • Doe geen wilde trekspelletjes met de hond, tenzij deze het commando "los" voldoende beheerst.
 • Sta het bijten in armen, benen of kleding niet toe, ook niet als spel.
 • Voorkom dat de hond als eerste een deur in of uitloopt. Laat hem eerst gaan zitten en ga zelf als eerste door de deur.
 • Bepaal tijdens de wandeling zelf de route en laat deze niet door de hond bepalen. Wissel de route regelmatig af zodat deze niet voorspelbaar wordt voor de hond.
 • Laat de hond niet markeren waar en wanneer hij maar wil als hij aan de lijn loopt.
 • Het rijden op mensen of andere honden, of een poging daartoe moet direct onderbroken worden.
 • Loop niet om de hond heen als hij in je looproute staat of ligt, de hond moet voor jou opzij gaan. Wanneer de hond op de grond ligt te slapen, stap dan over hem heen.
 • Wanneer de rangorde binnen het gezin duidelijk is en de hond zijn plaats als ranglagere goed kent is het niet erg om af en toe van bovenstaande regeltjes af te wijken.
  De hierboven genoemde "regeltjes" hebben betrekking op de alledaagse omgang met de hond. Door het hanteren van deze regels voorkomen we dat de hond de kans krijgt zich dominant te gedragen naar ons toe en bevestigen we onze eigen rangordepositie. Naast het toepassen van deze regels kunnen wij als eigenaars nog een aantal actieve dominantiehandelingen uitvoeren om onze rangorde te bevestigen:
 • Laat de hond regelmatig voor je "werken" (10-15 keer per dag); geef de hond een commando (bijvoorbeeld "zit") en beloon hem voor een goede uitvoering.
 • Laat de hond een commando uitvoeren voordat hij zijn voerbak mag leegeten (bijvoorbeeld eerst laten zitten of liggen), vervolgens mag de hond op jouw commando zijn voer pakken. Op deze manier maak je de hond afhankelijk van jou voor het verkrijgen van voer en bevestig je je leidinggevende rol.
 • ik wens je veel succes mvg elaine 

Beantwoord door:
elaine
profielpagina


Gerelateerde vragen aan eten en bijten, pup Schotse Herdershond, langhaar:

Wat gebeurt er in of met je lichaam door leukemie
      [Gesteld in Leukemie]
2007-02-27 18:33:46
HOE REU BEHANDELEN DIE INEENS NIET HANDELBAAR IS
      [Gesteld in Hondengedrag]
2010-01-31 23:42:24
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
hoe rosei collis handvoeden ?
      [Gesteld in Parkieten]
2010-04-14 15:33:12

Gemiddelde score Hondengedrag: 8.3 (3197x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258139
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+