Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Interieur » Interieur-Noord Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Interieur-Noord Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Interieur-Noord Holland

Zelf een vraag over Interieur-Noord Holland? Klik hier.
Meer vragen over Interieur-Noord Holland.

Beheerder worden?

De rubriek Interieur-Noord Holland heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Interieur-Noord Holland Klik hier.

RSS over Interieur-Noord HollandVragen over Interieur-Noord Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Interieur-Noord Holland op jouw website?Vragen over Interieur-Noord Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Interieur-Noord HollandVragen over Interieur-Noord Holland via E-mail. Klik hier.

Woonkamerkeuken met trap, kleurgebruik?

[Gesteld op: 12-11-2009]

Toelichting:
L.S.

Betreft: nieuwbouwwoning, woonkamer met keuken (niet gescheiden) 5x5m
Reeds aan geschaft: Keuken, kastjes oudwit, zwart blad, veel rvs-elementen.
Vloertegels (50x50cm), verlopend van mid-donkergrijs naar licht grijs, elke tegel is anders, waardoor de vlakken zich enigszins van elkaar onderscheiden.
Meubels: teakhout, zwarte stoelen en bank.
Bij binnenkomst staat de recht opgestelde keuken links, rechtuit de 3.7m brede uit glas bestaande pui, rechts en kale muur en de resterende (bij binnenkomst) muur heeft een open houten trap.

Ik hou van de kleuren paars, blauw en groen. Rood en oranje vind ik wat minder geslaagd, net als oppervlakken in felle kleuren.
Verder hou ik van natuurtinten, grijstinten en zandkleuren.

Ik wil graag een muur accentueren, welke? Welke houttint kan ik nog toepassen. Wat te doen met de kleur van de trap? Wat zijn uw verder ideeŰn over deze ruimte?

Mvg,

Pjotr
Antwoord:

Beste Pjotr,

Je hebt al een redelijk duidelijk beeld hoe de woonkamer er uit moet zien en weet van welke kleuren je houdt. Tot nu toe zijn materialen en meubels toegepast met neutrale tinten. Zwart, wit, grijstinten (lijkt me mooi, die tegels met verschillende grijstinten, van licht tot donker) en teakhout. Maar kennelijk mis je nog wat kleur. Je stelt een heleboel vragen en ik zal ze achtereenvolgens proberen te beantwoorden.

1)       Welke kleur je naast de al gebruikte kleuren het best kunt toepassen wordt bepaald door de lichtinval in de ruimte, of er zon komt, je persoonlijke voorkeur en de kleuren die al gebruikt zijn. Je voorkeur voor kleuren is duidelijk, maar uit je beschrijving van de kleuren kan ik natuurlijk niet precies opmaken om welke kleuren het gaat. Daarom kan ik geen specifieke kleur noemen. Paars gaat prima samen met zwart, wit, grijs, rvs en teakhout. Kies voor zachte vergrijsde nuances van paars, vergrijsde kleuren zijn nooit fel. Paars is er zowel in koele als warme tinten. Heb je zelf een voorkeur? Warme kleuren zijn in ons klimaat, met veel koele en grijze dagen vaak te verkiezen boven koele tinten. In elk geval zou ik een ruimte in Nederland niet overwegend koele kleuren geven. (is het grijs van de vloer een koel of een warm grijs, heb je een warme wit gebruikt?) Blauw kun je ook gebruiken met de andere kleuren in je woonkamer. Een niet te donkere blauwgroen zou het mooist zijn samen met het hout. Maar omdat je niet van felle kleuren houdt, zou je een vergrijsde tint moeten kiezen, en dat komt dan heel dicht bij het grijs te liggen. Lijkt me in het geheel te koel worden. Je kunt paars en blauw overigens ook heel goed combineren. Een geblokt muurvlak in paars en blauw (en zilver)! (als je zin hebt in een leuke schilderklus).

      Wat betreft het groen, er zijn heel veel tinten groen, vind je die allemaal mooi? Ook allerlei tinten groen kunnen gecombineerd worden met de neutrale tinten in je kamer. Ik denk aan een geelgroen. Een warme tint dus. Ik zou zeggen, ga lekker in de weer met verschillende kleurstalen en maak eventueel een proefvlak op de muur om het effect te bekijken.

2)       Welke muur het beste een accent kan krijgen, hangt samen met de vorm van de ruimte en de meubelopstelling. Eerst iets over de ruimtelijke werking van kleuren.

Donkere kleuren laten een ruimte kleiner lijken, en lichte tinten hebben een ruimtelijk effect. Verder is het zo dat warme kleuren (rood, geel, oranje) op je af komen en een ruimte dus kleiner laten lijken. Een muur in een koele tint (blauw, veel paarsen, en de meeste groenen)  daarentegen lijken te wijken, waardoor de muur verder weg lijkt.

Welke wanden een donkere kleur krijgen en welke lichter blijven, hangt af van de afmetingen en vorm van de kamer. Een smalle langwerpige kamer bijvoorbeeld, lijkt nog smaller en langer als de lange wanden donker worden geschilderd. Niet doen dus. Houd die lange wanden vooral licht. Geef in zo’n ruimte de korte wanden een donkerdere kleur of breng één of twee donkere kleurvlakken aan op de lange lichte wanden. In een vierkante kamer kun je kiezen welke wand je een accent (donkerdere) kleur geeft en hangt het er vooral vanaf hoe de ruimte is ingedeeld. De meubelopstelling van jouw woonkamer ken ik niet, maar vaak is de muur of het muurvlak achter de bank een goede plek voor een kleuraccent. Maak het muurvlak wat breder dan de bank breed is. Ik denk dat ik jouw geval (een vierkante ruimte?) de ‘kale’ muur rechts in aanmerking komt voor een kleur accent. Maar je kunt de bank ook los in de ruimte zetten en een muurvlak maken achter een (lage) kast/dressoir. Hopelijk kom je er zo uit.

3)       Naast teakhout zou ik niet meer dan één andere houtsoort gebruiken. Kies een houtsoort die een stuk lichter (of donkerder) is en dus een duidelijk andere kleur heeft. Een vergrijsd eiken bijvoorbeeld, maar het kan ook een andere houtsoort zijn. Zolang het maar duidelijk een andere kleur heeft dan het teakhout en er niet te dicht bij ligt. Vergrijsd hout (ruw steigerhout bijvoorbeeld) lijkt me als ik op de beschrijving van je woonkamer afga het mooist, maar realiseer je wel dat een advies op basis van een beschrijving altijd zijn beperkingen heeft. Ik ken de lichtval, vorm en precieze kleuren van de ruimte niet.

4)       De trap is onderdeel van de hele ruimte en welke kleur die moet krijgen hangt samen met de kleuren die al gebruik zijn en die je nog voor de wanden kiest. Past de houtkleur van de trap bij het teakhout? Vind je de kleur van de huidige trap mooi? Kun je de trap misschien een vergrijsde houtkleur geven? Verder is van belang te bedenken wat je in de ruimte wilt laten opvallen, accentueren. Is dat de trap? (naast één muur in je kamer) Geef ‘m dan een kleur die contrasteert met de omgeving. Dat kan een kleur als paars zijn, als de rest van de ruimte neutrale tinten heeft. Maar het kan ook een neutrale tint zijn, heel donker grijs bijvoorbeeld, als de omgeving verder vooral licht getint is. Ook dan springt je trap eruit. En andersom, wil je de trap geen prominente plaats geven in het interieur, schilder ‘m dan juist in de kleur van de omgeving. Je zou voor een grijstint kunnen kiezen die met de vloer matcht. En de wand erachter ook in zo’n kleur kunnen schilderen.

5)       Lijkt me een mooie ruimte worden. Voor meer ideeën zou ik de ruimte moeten zien. Ik geef tot slot nog wat algemene tips.

·         De makkelijkste manier om kleuren te combineren is ton sur ton. Neem twee of meer tinten van dezelfde kleur, dus in lichte en donkere variaties. Hoe meer tinten verschil de kleuren onderling hebben, hoe meer aandacht de combinatie trekt. En andersom, hoe dichter de kleuren bij elkaar liggen, hoe rustiger het oogt.

·         Het aanbrengen van kleine kleurnuances binnen één kleurtoon verlevendigt een ruimte Denk maar aan de natuur. Waarom vinden we dat zo mooi? Omdat er wel duizenden verschillende tinten bruin of groen of geel in voorkomen. Als je bij de inrichting van een ruimte ook meer verschillende kleurnuances aanbrengt, kun je dat effect benaderen. Dus gebruik binnen een kleurtoon, meerdere nuances (licht en donker) om een ruimte spannender te maken.

·         Voor kleine ruimtes raad ik af grote contrasten te gebruiken op grote oppervlakken zoals muren. In een kleine ruimte wordt dat erg onrustig. Mooi op elkaar afgestemde kleuren zijn hier het beste. Bovendien lijkt een kleine ruimte groter als de muren verschillende, net andere kleurtonen hebben. 

·         Houdt er verder rekening mee dat donkere en felle kleuren in het zonlicht lichter en fletser lijken. Een ruimte op het zuiden met grote ramen, kan dus meer kleur “hebben” dan een ruimte met weinig daglicht op het noorden.

·         Als kozijnen en deurposten (en/of deuren) in de kleur van de wand worden geschilderd, vallen ze niet op. Dat geeft een rustig beeld. Is het de bedoeling dat ze worden geaccentueerd, geef ze dan een andere of contrasterende kleur.

·         Bekijk verfkleuren voor de wand niet van boven maar houdt ze rechtop tegen de muur. Als de kleurstalen op tafel liggen valt er meer licht op, en lijken de kleuren wat lichter.

·         Bekijk verfstalen/kleuren (hoe groter hoe beter) altijd ter plekke (het licht in huis is anders dan in de winkel). Bekijk kleuren zowel overdag als bij kunstlicht, dat kan een groot verschil geven.

Veel succes.

Met vriendelijke groet,

Merel Havenaar

Havenaar Interieurs
Oranje Nassaulaan 123
2051 HL Overveen
t 023 – 5269002
f 023 – 5269004
e
info@havenaarinterieurs.nl

w www.havenaarinterieurs.nl

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Woonkamerkeuken met trap, kleurgebruik?:

trapgat
      [Gesteld in Interieur-Utrecht]
2009-08-17 12:08:11
Mijn labrador van 7 maanden durft de trap niet af.
      [Gesteld in Hondengedrag]
2009-11-28 22:10:42
Trap helling luie trap
      [Gesteld in Inrichting]
2009-12-09 18:15:26
De trappenhal ruim en gebruiksvriendelijk. Hoe?
      [Gesteld in Interieur-Zuid Holland]
2010-06-11 15:36:42
houten trap schilderen of niet?
      [Gesteld in Interieur-Zuid Holland]
2010-10-05 21:41:21

Gemiddelde score Interieur-Noord Holland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+