Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Woningen » Vereniging Van Eigenaren
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Vereniging van Eigenaren en krijg online een antwoord van de specialist in Vereniging van Eigenaren

Zelf een vraag over Vereniging van Eigenaren? Klik hier.
Meer vragen over Vereniging van Eigenaren.

Beheerder worden?

De rubriek Vereniging van Eigenaren heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Vereniging van Eigenaren Klik hier.

RSS over Vereniging van EigenarenVragen over Vereniging van Eigenaren via RSS. Klik hier.
RSS over Vereniging van Eigenaren op jouw website?Vragen over Vereniging van Eigenaren op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Vereniging van EigenarenVragen over Vereniging van Eigenaren via E-mail. Klik hier.

begroting wanneer moet die in te zien zijn?

[Gesteld op: 10-11-2009]

Toelichting:
Ik heb het idee dat een aantal zaken binnen onze vve niet helemaal lopen zoals moeten.

De begroting klopt mijn inziens niet. Zo werd er 2 maanden geleden een enquette rondgestuurd over het wel of niet plaatsen van een poort. Nu krijg ik de jaarrekening van 2008 en staat daar ook bij de begroting van 2009 een poort. Hoort een begroting niet vooraf gemaakt te worden?
Er staat een planning besteding reserves in de begroting die nooit in een vergadering goed gekeurd zijn, terwijl er dus al offerters zijn opgevraagd en prijs en al overal bijstaat. Nooit is overlegd wat er precies gedaan wordt, moet dit niet gedaan worden in de vergadering?
Antwoord:

Geachte heer, mevrouw,

Inderdaad lijkt het niet helemaal goed te gaan. Gebruikelijk is dat bij het vaststellen van de jaarrekening 2008 de begroting 2009 goedgekeurd wordt. De jaarrekening wordt, waarschijnlijk ook volgens uw splitsingsakte, meestal uiterlijk april/mei in een voorjaarsvergadering aan de orde. De begroting komt dan aan de orde voor het lopende jaar, al 4 a 5 maanden verstreken. Dit is de reden dat wij meestal twee vergaderingen houden, een voorjaars waarin de jaarrekening en een najaars waarin de begroting voor het volgende jaar aan de orde komt. Dat is bij u dus anders gegaan... Ik raad u aan om even te kijken wat hiervoor de regels zijn in uw splitsingsakte en te verzoeken om voortaan een najaarsvergadering te houden voor de behandeling van de begroting. In uw geval lijkt het er op dat na de enquette het plaatsen van de poort in de komende vergadering, begroot, aan de orde wordt gesteld. Kan op zich maar is eigenlijk wat laat. Misschien kunt u vragen om in deze vergadering ook de begroting 2010 te behandelen?

Of, even nalezend: wordt voor de door u bedoelde begroting schriftelijk goedkeuring gevraagd? Dit zou beter in een vergadering behandeld worden. In geval van schriftelijke enquettes met het doel dingen vast te stellen geldt vaak een hoger benodigd aantal 'voor'stemmen dan in een vergadering. Het kan zelfs in uw splitsingsakte, modelreglement of huishoudelijk reglement bepaald zijn dat een begroting alleen in een vergadering van eigenaars kan worden goedgekeurd. Kijk dit even na...

Overigens: voor het maken en behandelen van een begroting is het wel netjes om offertes als onderbouwing voor het te besteden bedrag aan te vragen; maar dan wel ter behandeling in een vergadering zou ik zeggen: een begroting moet goedgekeurd worden.

Met vriendelijke groet,

Reinald Don

 
Reactie vraagsteller:
Allereerst bedankt voor uw antwoord.

We gaan inderdaad wel in de komende vergadering ( eind november ) de begroting van 2010 bespreken volgens de agenda. Echter vind ik het vreemd dat er een begroting is gemaakt en er tot nu toe niks met die begroting is gedaan terwijl het jaar alweer bijna om is.

Wat kan ik eraan doen als ik het er niet mee eens ben? Ik vind dat onze verening de verkeerde prioriteiten stelt en echt actie zit er niet in. Vorig jaar in de vergadering is al gemeld dat er teweinig geld is om al het onderhoud te bekostigen wat moet gebeuren. De begroting van 2009 lag bijna 2x hoger als dat de inkomsten van 2009 geschat waren, zo'n begroting kan volgens mij nooit goed zijn. Mag een verening zelf bepalen waar het geld naar toe gaat, ook al is niet iedereen er mee eens? Zoals in dit geval een poort willen plaatsen wat niet noodzakelijk is terwijl er nodig schilderwerk ed gedaan moeten worden. Er lijken zich maar weinig leden druk om te maken en opkomst tijdens vergadering is erg laag. Vorig jaar waren er 8 leden aanwezig van 24 woningen. Ik ben bang dat door zo'n niet noodzakelijke uitgaven te doen ik dadelijk grote bedragen kan gaan bijleggen om wel noodzakelijke zaken te laten doen.

groetjes Sandra
 
Antwoord Beheerder:

Beste Sandra,

Een begroting zal altijd sluitend moeten zijn, al is het door een opname uit het onderhoudsfonds. En daarna moet deze begroting nog goedgekeurd worden door de meerderheid. Overigens is er vaak een minimum aantal aanwezige stemmen nodig voor er rechtsgeldige besluiten genomen kunnen worden.

Dat zou kunnen leiden tot het bijeenroepen van een tweede vergadering waarbij dat quorum niet geldt. Enfin, ik denk dat het beste wat je kunt doen is om zoveel mogelijk buren te overtuigen van je punt en zorgen dat zij op die vergadering aanwezig zijn om je te steunen.

Nog een kleine nuancering aanbrengen in je tweede tekst: de vereniging bepaalt inderdaad maar dat zijn jullie allemaal. De bestuurder stelt alleen voor. Hij/zij is in dienst van de vereniging.

Met vriendelijke groet,

Reinald Don

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan begroting wanneer moet die in te zien zijn?:

Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55
Complete verwarring, hoger beroep
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2010-06-29 09:46:37
Niet nakomen afspraken convenant
      [Gesteld in Rechtshulp-Noord Holland]
2008-05-19 14:54:15

Gemiddelde score Vereniging van Eigenaren: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+