Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Alternatieve Geneeswijzen » Chiropractie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Chiropractie en krijg online een antwoord van de specialist in Chiropractie

Zelf een vraag over Chiropractie? Klik hier.
Meer vragen over Chiropractie.
De huidige beheerder van de rubriek Chiropractie:
Naam: Dr. Alan Jenks
Bedrijf: Chiropractie westland
Reactiesnelheid: 170 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over Dr. Alan Jenks vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over ChiropractieVragen over Chiropractie via RSS. Klik hier.
RSS over Chiropractie op jouw website?Vragen over Chiropractie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ChiropractieVragen over Chiropractie via E-mail. Klik hier.

kun je 6 maanden na flauwvallen nog duizelig zijn?

[Gesteld op: 09-11-2009]

Toelichting:
hallo, 6 maanden geleden ben ik plotseling flauwgevallen, een ambulance medewerker heeft toen mijn hoofd naar beneden geduwd, waardoor ik nog verder weg viel, dit werd tot 2 keer toe gedaan, sindsdien heb ik de eerste 3 maanden vreselijke duizeligheid gehad en de laatste maanden wat minder, het zijn hele korte aanvallen van een paar seconden, en ik heb erg veel last van ijskoude handen en voeten, kan dit iets met mijn nek/flauwvallen te maken hebben?
De huisarts heeft nog geen idee en denkt dat dit vanzelf weer over gaat, maar ik maak mij wel degelijk zorgen hierover.
ik heb geen bewegingsbeperkingen met mijn nek en/of schouders, maar voel het de laatste dagen wel iets kraken bovenin mijn nek.
Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

 

Hartelijk dank voor uw vraag. Ik kan onmogelijk uit een paar zinnen klachtenbeschrijving beoordelen wat er precies met u aan de hand is en wat de oorzaak is van uw klachten. Maar ik kan wel een paar algemene opmerkingen maken. Het is goed mogelijk dat na een aanval van duizeligheid je nog maanden regelmatig last kan hebben van duizeligheid. Gelukkig verdwijnt dit uiteindelijk in veel gevallen weer.

 

Duizelingen is een veel voorkomend symptoom, m.n. bij ouderen. Het ontstaan hiervan is veelal een geleidelijk proces. Hierdoor lijken veel mensen er aan te wennen en wordt het geaccepteerd. Pas als het dagelijks functioneren in het gedrang komt zoekt men hulp. Ons gevoel voor balans en evenwicht is grotendeels van drie zaken afhankelijk:

 

Visuele informatie (gezichtsvermogen)

Balansinformatie (evenwichtsorgaan)

Proprioceptieve informatie (gewrichten, spieren en pezen)

 

Wanneer de informatie van deze drie factoren gelijk is dan zijn we in balans. Echter geeft één van de drie een afwijkend signaal dan kan dit leiden tot een gevoel van duizeligheid.

 

Het is van belang de duizeligheid onder te verdelen in 2 categorieën n.l.:

-       Licht gevoel in het hoofd

-       Draaiduizeligheid

 

Het gevoel van “licht in het hoofd te zijn” treedt op zodra er niet voldoende bloed naar het brein stroomt. Dit kan gebeuren als er een plotse daling optreedt in de bloeddruk, of bij vocht tekort (dehydratie) door bijvoorbeeld overgeven, diarree, of koorts. Veel mensen, met name bij ouderen, ervaring deze klacht tijdens het te snel opstaan. Dit symptoom gaat vaak gepaard met koorts, lage bloedsuikerspiegel (hypoglycaemie), verkoudheid of allergieën.

 

Meer serieuze oorzaken die tot een licht gevoel in het hoofd kan leiden zijn hartklachten (ritme stoornissen, hartaanval), beroertes, en shock. Meestal bij dit soort serieuze aandoeningen zijn er tevens andere symptomen aanwezig zoals pijn op de borst, hartkloppingen, spraakproblemen, dubbel/wazig zien, of andere klachten. Gelukkig is in het merendeel van de gevallen de oorzaak minder kwalijk.

 

Een gevoel van licht in het hoofd te zijn kan ook voortkomen uit verschillen in informatieverwerking van de drie systemen die betrokken zijn bij de regulatie van balans en evenwicht. Dit kan ook leiden tot draaiduizeligheid (ook wel vertigo genoemd).

 

Draaiduizeligheid

Bepaalde afwijkingen van het evenwichtsorgaan (BPPD, ziekte van Menière, onstekingen van het evenwichtsorgaan of van de bijbehorende zenuwbaan) kunnen leiden tot verandering van signalen vanuit het evenwichtsorgaan. Tegelijkertijd blijft de visuele en proprioceptieve informatie hetzelfde en dus ontstaat er een gevoel van uit balans zijn: duizeligheid. Heel simpel gezegd: één systeem vertelt je brein dat je beweegt terwijl de andere twee zeggen dat je stilstaat (of andersom).

 

Mensen met nekklachten bijvoorbeeld na een auto-ongeval (vaak whiplash) worden duizelig omdat de informatie vanuit de nekgewrichten en –spieren verstoord is. Nagenoeg iedereen met WAD heeft ook verstoringen in de normale oogbewegingen. Deze afwijkingen zijn moeilijk met het ongeoefende blote oog te ontdekken maar wanneer er veel aandacht aan besteed wordt en zeker wanneer het oog uitvergroot wordt met een camera dan valt dit goed in beeld te brengen.

 

Maar het ligt nog wat lastiger: er is ook sprake van een wisselwerking tussen de drie systemen. Dit houdt in dat verstoringen in bijvoorbeeld de nekbeweeglijkheid kunnen leiden tot veranderingen in de oogmotoriek. Zeker bij langerstaande klachten is vaak niet meer te zeggen wat kip of ei is.

 

Maar het lijkt me verstandig dat u een afspraak maakt bij een erkende NCA chiropractor. Tijdens uw eerste bezoek gaat u samen met de chiropractor bespreken hoe het er met uw gezondheid en mogelijke klachten voorstaat (anamnese of vraaggesprek). Hierna zal de chiropractor overgaan tot een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Centraal hierin staat uiteraard uw mogelijke klacht, maar tevens wordt de samenhang met andere lichaamsdelen onder de loep genomen. Bij dit onderzoek moet u denken aan neurologisch, orthopedisch en chiropractisch onderzoek. Er kunnen een aantal specifieke neurologische testen bij u gedaan worden.

 

Omdat het menselijk lichaam als een geheel functioneert is het vaak van groot belang om de tijd te nemen voor dit eerste consult. De chiropractor kan u na het vraaggesprek en lichamelijk onderzoek aangeven of u in aanmerking komt voor behandeling of dat u eventueel doorverwezen dient te worden. U krijgt dan een rapport van bevindingen. Hierin wordt u uitgelegd wat er aan de hand is en wordt u een behandelplan voor gesteld om tot verbetering te komen. Uiteraard wordt de behandeling altijd toegespitst op de patiënt en de klacht. De chiropractor behandelt de klacht altijd heel specifiek, daarbij kan gebruik gemaakt worden van hele subtiele manipulatieve technieken maar daarnaast maakt de chiropractor ook gebruik van hele andere soms hele zachte behandeltechnieken. De behandeling wordt altijd toegespitst op de patiënt en de klacht.

 

Ik wens u alle succes om ze snel mogelijk een oplossing te vinden voor uw klachten. Het is wel belangrijk dat de chiropractor die u belt lid is van de NCA en geregistreerd staat bij de SCN. Dan weet u zeker dat u naar een erkende chiropractor gaat die voldoet aan alle kwaliteitseisen en dat de verzekering de consulten vergoed. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van uw polisvoorwaarden.

 

Ik hoop u vraag voldoende beantwoord te hebben. Mocht u nog vragen hebben of zijn er nog onduidelijkheden dan kunt u natuurlijk altijd weer contact opnemen met een NCA chiropractor of de Nederlandse Chiropractoren Associatie.

 

Informatie over chiropractie en de adressen van alle erkende en geregistreerde chiropractoren kunt u vinden op de website van de Nederlandse Chiropractoren Associatie, www.chiropractie.nl.

 

Met vriendelijke groet,

 

Marieke Zegelaar, DC

chiropractor

www.kliniekatas.nl

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan kun je 6 maanden na flauwvallen nog duizelig zijn?:

waneer heb ik recht op ww-uitkering in belgie
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Belgie]
2007-10-07 12:04:46
Kan contract veranderd worden? (Arts-assistent)
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Noord Brabant]
2009-05-31 00:56:57
Contract voor 5 maanden?
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Zuid Holland]
2009-08-01 14:12:38
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55
Eenmanszaak en uitkering
      [Gesteld in UWV Uitkeringen]
2014-01-26 13:21:48

Gemiddelde score Chiropractie: 8.1 (419x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258130
  Beheerders:  1028

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+