Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Interieur » Inrichting
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Inrichting en krijg online een antwoord van de specialist in Inrichting

Zelf een vraag over Inrichting? Klik hier.
Meer vragen over Inrichting.
De huidige beheerder van de rubriek Inrichting:
Naam: Caroline Taal
Bedrijf: Kleurentaal kleur en interieur vormgeving
Reactiesnelheid: 185 uur
Waardering: 8.7 (van max. 10)
Meer informatie over Caroline Taal vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over InrichtingVragen over Inrichting via RSS. Klik hier.
RSS over Inrichting op jouw website?Vragen over Inrichting op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over InrichtingVragen over Inrichting via E-mail. Klik hier.

IK heb geen idee hoe ik kleuren moet uit kiezen???

[Gesteld op: 05-11-2009]

Toelichting:
wij willen graag de woonkamer opknappen de muren gordijnen bankstel en houten vloer en de meubels die we hebben houden we (eiken blank antiek) wij hadden in gedachten de muren glad te maken en dan een kleurtje te geven,wij dachten aan rood,zwart creme maar ik weet niet hoe ik dat aan moet pakken?wij hebben een l-vormige kamer (doorzonkamer)met aan een kant een muur van 10 meter en verder allemaal stukken tussen de 2 en 4 meter.En dan ook nog?? Wat voor kleur maak je de deuren en kozijnen en de vloer?.Ik hoop dat U een goed idee heeft voor mij. BVD groeten
Antwoord:

Bij uw eiken meubels passen heel veel kleuren. Rood en crème en zwart kunnen er bij. (maar wees voorzichtig met rood, dat vraagt al snel veel aandacht. En het contrast met zwart kan erg groot zijn, dus gebruik ook zwart met mate, of gebruik donker grijs of bruin in plaats van zwart). Wat ik me afvraag is of rood, zwart en crème ook de kleuren zijn die u het mooist vindt? En past het ook bij de gordijnen en vloer en bankstel?  

Het is mij dus niet helemaal duidelijk of u nog geen idee hebt, welke kleuren u wilt toepassen in de woonkamer of dat u al weet welke kleuren (rood, zwart en crème) maar niet hoe u de juiste rood en crème moet kiezen?  En wat voor hout heeft uw vloer? Wat is de kleur daarvan? Of wilt u de vloer verven? En wat bedoelt u met ‘en dan ook nog??’ Ik heb dus nogal wat vragen die voor het geven van een kleuradvies belangrijk zijn.

Als u twijfelt over de kleuren die u wilt gebruiken in de woonkamer en over de sfeer, kan een moodboard helpen de kleuren te bepalen. Welke kleur u het beste kunt kiezen heeft alles te maken met uw voorkeur of afkeur voor een bepaalde kleur of kleuren en de sfeer die u wilt. U moet er om te beginnen achter zien te komen of u wel van wat kleur in huis houdt, of meer een ‘naturel mens’ bent en alles liever in neutrale tinten wilt (met eventueel hier en daar een klein kleuraccent in de vorm van accessoires) En neutraal wil niet zeggen saai, want ook met natureltinten kunnen er mooie licht/donker contrasten gemaakt worden. In beide gevallen kan een prachtige inrichting ontstaan, het één is niet beter of mooier dan het ander.

Ik raad u aan eerst een moodboard te maken. Een moodboard is een hulpmiddel bij het uitzoeken en bedenken van een nieuwe inrichting en/of nieuwe kleuren. Daarmee kan duidelijk worden van welke sfeer u houdt en welke kleur of kleuren u het meest aanspreken. Plak of prik knipsels uit (woon)tijdschriften, stukjes tapijt, stof, verfstaaltjes, en kleine materialen op een groot vel papier, stuk muur, of een prikbord. Kies alleen kleuren, vormen en materialen die u heel mooi vindt, die u het meeste aanspreken en probeer een mooie balans te maken. U kunt weer iets toevoegen of weghalen als het u toch niet bevalt. Ga net zolang door tot het bord de sfeer uitademt die u voor de ruimte zoekt.

Over de kleur voor deuren en kozijnen kan ik dit zeggen. Vaak worden deurposten en kozijnen in een neutrale lichte kleur geschilderd. Wit is een goede keus. Zo kan de muur nog eens een andere kleur krijgen (sommige mensen houden van veranderen) zonder dat de kleur van de kozijnen en deurposten en deuren aangepast moet worden. (toch een hoop meer werk dan het schilderen van een muur). Maar als u een zo rustig mogelijk beeld wilt, schilder de  kozijnen en deurposten (en/of deuren) dan in de kleur van de wand. Dan vallen ze minder op. Is het de bedoeling dat ze worden geaccentueerd, bijvoorbeeld omdat u hele mooie deurposten heeft, geef ze dan een andere (contrasterende) kleur dan de muurkleur.

Ik kan u ook nog algemene tips geven over kleur en kleurgebruik:

·         Het beste kunt u een kleurenplan maken voordat u een ruimte gaat inrichten. Een kleurenschema voor een ruimte kan gemakkelijk vijf of zes kleuren bevatten. Een aantal lichtere tinten, een (of twee) accent kleuren en één of twee donkere kleuren. Betrek in het kleurenplan alle materialen, meubels en voorwerpen die in de kamer komen.

·         De makkelijkste manier om kleuren te combineren is ton sur ton. Neem twee of meer tinten van dezelfde kleur, dus in lichte en donkere variaties. Hoe meer tinten verschil de kleuren onderling hebben, hoe meer aandacht de combinatie trekt. En andersom, hoe dichter de kleuren bij elkaar liggen, hoe rustiger het oogt.

·         Voor actie en spanning kiest u complementaire of bijna complementaire kleuren, zoals lime groen met rood of citroengeel met paarsblauw.

·         Het aanbrengen van kleine kleurnuances binnen één kleurtoon verlevendigt een ruimte Denk maar aan de natuur. Waarom vinden we dat zo mooi? Omdat er wel duizenden verschillende tinten bruin of groen of geel in voorkomen. Als je bij de inrichting van een ruimte ook meer verschillende kleurnuances aanbrengt, kun je dat effect benaderen. Dus gebruik binnen een kleurtoon, meerdere nuances (licht en donker) om een ruimte spannender te maken.

·         Kleuren hebben een ruimtelijke werking. Zo laten donkere kleuren een ruimte kleiner lijken, en hebben lichte tinten een ruimtelijk effect. Verder is het zo dat warme kleuren (rood, geel, oranje) op je af komen en een ruimte dus kleiner laten lijken. Een muur in een koele tint (blauw, veel paarsen, en de meeste groenen) daarentegen lijkt te wijken, waardoor de muur verder weg lijkt.

·         Houdt er verder rekening mee dat donkere en felle kleuren in het zonlicht lichter en fletser lijken. Een ruimte op het zuiden met grote ramen, kan dus meer kleur “hebben” dan een ruimte met weinig daglicht op het noorden.

·         Welke wanden een donkere kleur krijgen en welke lichter blijven, hangt af van de afmetingen van de kamer. Een smalle langwerpige kamer, lijkt nog smaller en langer als de lange wanden donker worden geschilderd. Niet doen dus. Houd die lange wanden overwegend licht. Geef in zo’n ruimte de korte wanden een donkerdere kleur (’s avonds kunnen de gordijnen voor dit effect zogen) en/of breng een donker kleurvlak aan op de lange lichte wanden. Met dat kleurvlak kan ook de lengte van een lange wand gebroken worden.

·         Bekijk verfkleuren voor de wand niet van boven maar houdt ze rechtop tegen de muur. Als de kleurstalen op tafel liggen valt er meer licht op, en lijken de kleuren wat lichter.

·         Bekijk verfstalen/kleuren (hoe groter hoe beter) altijd ter plekke (het licht in uw huis is anders dan in de winkel). Bekijk kleuren zowel overdag als bij kunstlicht, dat kan een groot verschil geven.

Wilt u meer en een specifieker kleuradvies, dan heb ik meer informatie nodig. In elk geval over het kleur- en materiaal gebruik in uw woonkamer, en het liefst ook over uw smaak en de stijl/sfeer die u wilt. Veel succes met alles.

Met vriendelijke groet,

Merel Havenaar

Havenaar Interieurs
Oranje Nassaulaan 123
2051 HL Overveen
t 023 – 5269002
f 023 – 5269004
e
info@havenaarinterieurs.nl

w www.havenaarinterieurs.nl

 

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Inrichting:
Luchtzuivering


Gerelateerde vragen aan IK heb geen idee hoe ik kleuren moet uit kiezen???:

kleuradvies nodig
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-03-14 16:31:15
Ik weet niet welke kleur ik in mijn huiskamer wil.
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-05-08 11:59:57
Graag kleuradvies voor muren van mijn woonkamer.
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-05-08 21:14:07
Woonkamerkeuken met trap, kleurgebruik?
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-11-12 19:56:21
Welke kleuren passen bij de kleur diamantwit?
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2010-05-14 21:54:47

Gemiddelde score Inrichting: 8.6 (32x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+