Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » NLP
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek NLP en krijg online een antwoord van de specialist in NLP

Zelf een vraag over NLP? Klik hier.
Meer vragen over NLP.
De huidige beheerder van de rubriek NLP:
Naam: Hans Dalhuijsen
Bedrijf: Institute of social engineering
Reactiesnelheid: 88 uur
Waardering: 8.8 (van max. 10)
Meer informatie over Hans Dalhuijsen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over NLPVragen over NLP via RSS. Klik hier.
RSS over NLP op jouw website?Vragen over NLP op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over NLPVragen over NLP via E-mail. Klik hier.

Mijn vriend is een pathalogische leugenaar, wat nu

[Gesteld op: 02-11-2009]

Toelichting:
Hallo,
Ik ben een vrouw van 21 jaar en heb ontdekt dat mijn vriend enorm veel liegt. We waren heel gelukkig samen, tot dit alles begon uit te komen. In het begin dacht ik dat het maar over een paar zaken was, maar nu blijkt dat hij effectief meer liegt dan de waarheid spreekt. Ik heb hem in het verleden daar al eens over aangesproken en gezegt dat als hij blijft liegen ik niet verder kan met onze relatie. Ik dacht dat dat zou helpen, maar blijkbaar helemaal niet. Het is denk ik sterker dan hemzelf. Hij liegt tegen heel wat mensen en dus niet alleen tegen mij.

Wanneer ik hem confronteer met zaken waarvan ik weet dat hij gelogen heeft, blijft hij dit ontkennen en wordt hij lastig op mij omdat ik hem niet vertrouw.

Ik ben bereid om daar samen met hem aan te werken, maar hoe begin ik daaraan? en hoe weet ik dat hij niet opnieuw liegt als hij mij zegt dat hij hiervoor ook bereid. Hoe kan ik zien dat hij er vordering in maakt?
Een samenwerking met zijn familie is jammer genoeg niet mogelijk en ik vrees dat zijn vrienden zouden liegen tegen mij om hem te beschermen als ik hen iets zou vragen.

Ik ben echt een beetje radeloos op dit moment want ik wil echt vechten voor deze relatie, maar ik besef maar al te goed dat ik mijn leven niet kan delen met iemand die continu liegt. En evenmin een gezin mee kan starten binnen een aantal jaren.

Kan u mij helpen door mij een manier van aanpak te adviseren.

groetjes en alvast bedankt.
Antwoord:
Geachte mevrouw,

U zit in een lastige situatie die heel erg vaak voorkomt:
U wilt een relatie met iemand waar u zich verbonden mee voelt, maar deze persoon heeft gedrag  waarmee u niet kunt leven en dat u ook uw kinderen niet wilt leren als basishouding.

U noemt het gedrag van uw vriend pathologisch, dus diepliggend verankerd in de persoon, die het alleen zelf kan oplossen en tegelijkertijd door de structuur van onze hersenen zelf geen bevoegdheid heeft om dit ook daadwerkelijk te doen.
Uit uw vraagstelling blijkt overigens, dat u dit ook zelf onderkent.

Over inhoudelijke aspecten van de problematiek van uw vriend en over de oplossing ervan, verwijs ik u graag naar het uitgebreide antwoord in deze rubriek op een vraag met kopje ‘liegen’, gesteld op 2009-07-24 02:41:42 door iemand die zich een pathologische leugenaar noemt.

Vanuit het NLP is gegeven, dat elk gedrag een positief doel heeft voor degene die het heeft en voorts dat het de beste keuze is die iemand ter beschikking heeft, kan ik u het volgende mededelen.

De verankering van dit ongewenste gedrag wordt bekrachtigd door de aandacht of acceptatie die de persoon ervaart bij het hebben ervan.
Oplossing van het probleem vraagt, naast de eigen oplossingswil, ook om verandering van de houding van de relevante omgeving (hier met name ook zijn ouders en), gekoppeld aan acceptatie van de persoon in alle gevallen waarin hij niet liegt.
De vooruitzichten in uw situatie lijken dus niet rooskleurig. U kunt hem niet veranderen (u kunt immers zijn neurologie niet aansturen) en hij zelf ook niet.
Bovendien: wat is de waarde van de toezegging het te willen oplossen door iemand die pathologisch liegt!

Het doel dat hij met zijn pathologisch liegen wil bereiken ligt ergens in de sfeer van genieten van wat u hem biedt en het toch behouden van de vrijheid om ook elders te genieten. Hij is afhankelijk in al zijn contacten en tegelijkertijd bang voor deze afhankelijkheid.
Het is in uw relatie in ieder geval een teken dat hij niet volledig beschikbaar is voor de relatie met u, ongeacht uw inzet voor het hebben van een volledige relatie met hem. Het door liegen afgedekte deel van zijn persoonlijkheid (zeg maar het overgrote deel van hem) is te bang om een echte relatieverbinding met u aan te gaan.
Zoals u ook op den duur zult merken: u moet veel geven en u krijgt daarvoor weinig terug. merkt u dat niet, dan heeft u wellicht ook zelf het patroon dat u niet volledig beschikbaar bent voor uw partner, wat eveneens veel voorkomt.

U heeft in feite nu slechts de keuze tussen een relatie met een pathologische leugenaar, of de relatie met hem veranderen in een meer vrijblijvende vriendschap, waarbij u uw commitment beperkt tot zo nu en dan iets leuks hebben. Het derde alternatief is uw relatie helemaal te beëindigen en volledig uw eigen weg te gaan.
Een eenvoudige NLP techniek om u hierbij te helpen is: maak in gedachten een visueel beeld van deze drie verschillende mogelijke toekomsten: de toekomst met hem als partner, met hem als vrijblijvende vriend, of zonder hem in uw leven te hebben.
Leef u achtereenvolgend met uw gevoel in in deze toekomstbeelden en merk hoe deze verschillend voelen.
Kies het alternatief dat het meest positief voelt.
Is geen enkel alternatief ‘positief’, vraag uzelf dan af wat u met hem nog hebt uit te zoeken voordat u met een goed gevoel uw eigen weg kunt gaan. Maak ook van dat traject een innerlijk beeld/film en voel hoe dit voelt. Dat biedt uitzicht op een oplossing die in de tijd is te overzien.

Bedenk ook: als u met hem als partner verder wil gaan met de hoop op een oplossing, dat dit een kwestie is van jaren en daarmee een illusie:
Als hij dan eindelijk is gekomen waar u hem nu wilt hebben, bent uzelf in uw leven evenveel opgeschoven/ontwikkeld als hij, waarmee uw huidige probleem met hem alleen maar zullen zijn verplaatst naar een ander niveau.

Ik wens u veel sterkte met uw besluit.

Met vriendelijke groet,

Hans Dalhuijsen

Beantwoord door:
Hans Dalhuijsen
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek NLP:
NLP Therapie


Gerelateerde vragen aan Mijn vriend is een pathalogische leugenaar, wat nu:

Is het terecht dat ik me blijf schamen?
      [Gesteld in Mensen]
2011-05-10 16:56:25
hoe krijg ik mijn beste vriend terug?
      [Gesteld in Relaties]
2012-05-31 23:39:36
Wat kan ik hieraan doen?
      [Gesteld in Relatieproblemen]
2012-05-05 22:35:06
Moet ik deze relatie aanhouden?
      [Gesteld in Relaties]
2012-11-04 19:39:03
Is mijn wantrouwen in mijn vriend terecht?
      [Gesteld in Relatieproblemen]
2011-06-20 15:59:18

Gemiddelde score NLP: 8.8 (165x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+