Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Woningen » Nieuwbouwprojecten
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Nieuwbouwprojecten en krijg online een antwoord van de specialist in Nieuwbouwprojecten

Zelf een vraag over Nieuwbouwprojecten? Klik hier.
Meer vragen over Nieuwbouwprojecten.
De huidige beheerder van de rubriek Nieuwbouwprojecten:
Naam: Gert van de Beek
Bedrijf: Van de beek bouwadvies
Reactiesnelheid: 46 uur
Waardering: 8.7 (van max. 10)
Meer informatie over Gert van de Beek vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over NieuwbouwprojectenVragen over Nieuwbouwprojecten via RSS. Klik hier.
RSS over Nieuwbouwprojecten op jouw website?Vragen over Nieuwbouwprojecten op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over NieuwbouwprojectenVragen over Nieuwbouwprojecten via E-mail. Klik hier.

Kadastrale grens en de gevolgen voor nieuwbouw.

[Gesteld op: 02-11-2009]

Toelichting:
Bij mij achter is nieuwbouw gepleegd en wel zodanig dat het nu cruciaal wordt of men de ramen ondoorzichtig moet maken of niet. Ik heb ooit de aannemer/bouwer hierover gemaild en hem gewezen op art51 van het BW. Als antwoord kreeg ik hierop; ““Gebouw C staat over een lengte van ca 1,5m gemeten vanaf het hoekpunt op de scheiding van hal 23 en hal 25 minder dan 2m1 van de erfgrens.
De overige bebouwing staat op de grenslijn van minimaal 2m1
Het raam binnen de 2m1 grens zal ondoorzichtig en vaststaand worden uitgevoerd.”
Ik bestrijd dit. Ik zeg dat de grens van 2 mtr.(schutting –nieuwbouw) is overschreden. Ik krijg geen stok van 2 mtr tussen de schutting en de nieuwbouw!.
Nu de bedrijfsunits bijna klaar zijn rijst de vraag, wie moet je daar feitelijk voor aansprakelijk stellen, de aannemer, elke nieuwe eigenaar, vereniging van eigenaren (die schijnt er ook te zijn).
Antwoord:
Hartelijk dank voor uw vraag. Het antwoord op uw vraag valt uiteen in een aantal verschillende delen.
Allereerst is er de bouwvergunning-kant van het verhaal. Ieder bouwwerk in Nederland (een aantal uitzonderingen daar gelaten) is in principe bouwvergunningplichtig. Een iniatiefnemer moet bouwen volgens de daarvoor afgegeven bouwvergunning. Afwijken van de bouwvergunning mag in principe niet.
U zou dus in de eerste plaats de afdeling bouwen en wonen van uw gemeente kunnen bezoeken en de bouwvergunningstekeningen in kunnen gaan zien. Op deze tekeningen kunt u al zien of de bouw overeenkomstig de bouwvergunning is gebeurd. Als dat niet het geval is (en dat lijkt hier zo te zijn), dan kunt u daar via de medewerkers van de afdeling bouwen en wonen actie in laten ondernemen.
Vaak blijkt dat de betreffende inspecteurs buitendienst van de gemeente ook positief meewerken bij het vinden van een oplossing voor het probleem.
Het aanspreekpunt is in principe de VERGUNNINGHOUDER. (en dus niet de aannemer of bouwer). U kunt op het bouwaanvraagformulier zien we de vergunninghouder is.

Het tweede deel van de vraag gaat over de Burgerlijk Wetboek kant van de zaak.
U verwijst naar artikel 51, maar voor de volledigheid moet u beginnen met lezen in BW5, artikel 50:

Artikel 50
1. Tenzij de eigenaar van het naburige erf daartoe toestemming heeft gegeven, is het niet geoorloofd binnen twee meter van de grenslijn van dit erf vensters of andere muuropeningen, dan wel balkons of soortgelijke werken te hebben, voor zover deze op dit erf uitzicht geven.
2. De nabuur kan zich niet verzetten tegen de aanwezigheid van zodanige openingen of werken, indien zijn erf een openbare weg of een openbaar water is, indien zich tussen de erven openbare wegen of openbare wateren bevinden of indien het uitzicht niet verder reikt dan tot een binnen twee meter van de opening of het werk zich bevindende muur. Uit dezen hoofde geoorloofde openingen of werken blijven geoorloofd, ook nadat de erven hun openbare bestemming hebben verloren of de muur is gesloopt.
3. De in dit artikel bedoelde afstand wordt gemeten rechthoekig uit de buitenkant van de muur daar, waar de opening is gemaakt, of uit de buitenste naar het naburige erf gekeerde rand van het vooruitspringende werk tot aan de grenslijn der erven of de muur.
4. Wanneer de nabuur als gevolg van verjaring geen wegneming van een opening of werk meer kan vorderen, is hij verplicht binnen een afstand van twee meter daarvan geen gebouwen of werken aan te brengen die de eigenaar van het andere erf onredelijk zouden hinderen, behoudens voor zover zulk een gebouw of werk zich daar reeds op het tijdstip van de voltooiing van de verjaring bevond.
5. Ter zake van een volgens dit artikel ongeoorloofde toestand is slechts vergoeding
verschuldigd van schade, ontstaan na het tijdstip waartegen opheffing van die toestand is aangemaand.

Artikel 51
In muren, staande binnen de in het vorige artikel aangegeven afstand, mogen steeds
lichtopeningen worden gemaakt, mits zij van vaststaande en ondoorzichtige vensters worden voorzien.


In principe kunt u dus vorderen dat het bedoelde raam (mits inderdaad < 2 meter van de erfscheiding) uitgevoerd wordt als bedoeld in deze artikelen.

Addertje onder het gras kan natuurlijk zijn dat de plaats waar u aanneemt dat de erfscheiding ligt (schutting) niet de exacte plaats IS waar de erfscheiding ligt. In dergelijke gevallen kunt u bij het kadaster vragen om een 'reconstructie van de erfgrens' (in makkelijke taal: om opnieuw paaltjes op de grens te komen slaan). Dit sluit elke discussie uit.

In alle gevallen adviseren wij u om nadat u heeft geconstateerd of er wel of geen sprake is van bouwen in afwijking van de vergunning om de vergunninghouder schriftelijk (aangetekend!) op de hoogte te stellen van uw opmerkingen aangaande de uitvoering van de bouwwerkzaamheden, maar zoals eerder gezegd zou uw eerste route via de afdeling bouwen en wonen van de gemeente moeten voeren om duidelijk te krijgen over de verstrekte vergunning.

Het is overigens zo dat een gemeente die een bouwvergunning afgeeft die binnen het bestemmingsplan past NIET mag toetsen of het bouwplan wel of niet voldoet aan het burenrecht volgens het BW. Een gemeente MOET zelfs een bouwvergunning verlenen, behalve wanneer er sprake is van één van de weigeringsgronden van de woningwet.
In het geval voor de bouwvergunning een vrijstellingsprocedure gevoerd moest worden, dan moet de gemeente in het kader van een goede ruimtelijke ordening WEL rekening houden met de bepalingen van het burenrecht. Bij uw bezichtiging van de afgegeven vergunning zal dat waarschijnlijk snel blijken.

In de praktijk blijken problemen zoals u die schetst in goede overleg goed oplosbaar te zijn.

Veel succes toegewenst!

René van der Velde

 
Reactie vraagsteller:
Ik heb inmiddels de inspectie gebeld, men komt hierop terug.
Ik heb inmiddels de inspectie gebeld, men komt hierop terug.
Het is te krom voor woorden dat de gemeente zich verschuilt achter zijn vergunning, deze niet kan naleven en vervolgens mag de particulier het zelf opknappen. Hoe makkelijk zou het niet zijn als er duidelijk in staat; als men bouwt binnen de 2mtr erfgrens, ramen ondoorzichtig gemaakt moeten worden.
Nu wordt het private rechtelijk en dus evt. door tot aan de voorzieningenrechter. Ik houd u op de hoogte.
 
Antwoord Beheerder:
Dank voor uw reactie. In principe staat het zinnetje dat u wilt in het burgelijk wetboek, en dat is - helaas - (of in sommige gevallen: gelukkig!) het domein van de civiele rechtbank.

Ik adviseer u om altijd alle gesprekken met de gemeente SCHRIFTELIJK te bevestigen. Zo voorkomt u dat er achteraf onduidelijkheid kan ontstaan over hetgeen gezegd of toegezegd is.
In ieder geval kunt u - als u geconstateerd hebt dat er in afwijking van de vergunning gebouwd is - de gemeente verzoeken om op basis van de woningwet over te gaan tot HANDHAVING.
Indien de gemeente weigert om te handhaven, dan heeft u als het ware een DUBBELE ingang: bij de bestuursrechter in verband met het niet handhaven door de gemeente en bij de civiele rechter in verband met de strijdigheid met het burgerlijk wetboek.

Succes met uw verder inspanningen in deze!

Vriendelijke groeten,

Rene van der Velde
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Kadastrale grens en de gevolgen voor nieuwbouw.:

Mag buurman schutting verplaatsen
      [Gesteld in Ruimtelijke ordening]
2009-04-25 11:21:11
wat betekent gedeeltelijk op de erfgrens?
      [Gesteld in Tuin]
2010-01-19 17:38:41
Erfafscheiding of niet??
      [Gesteld in Tuin]
2010-08-17 14:24:11
Haag verdwenen.
      [Gesteld in Tuin]
2010-08-17 14:26:01
Wat zijn onze rechten?
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2011-12-01 20:45:15

Gemiddelde score Nieuwbouwprojecten: 9.4 (11x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258137
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+