Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Aandoeningen & Ziekten » Aandoeningen Bewegingsapparaat
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Aandoeningen Bewegingsapparaat en krijg online een antwoord van de specialist in Aandoeningen Bewegingsapparaat

Zelf een vraag over Aandoeningen Bewegingsapparaat? Klik hier.
Meer vragen over Aandoeningen Bewegingsapparaat.
De huidige beheerder van de rubriek Aandoeningen Bewegingsapparaat:
Naam: Jack van Dijk
Bedrijf: Méderi
Reactiesnelheid: 114 uur
Waardering: 8.3 (van max. 10)
Meer informatie over Jack van Dijk vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Aandoeningen BewegingsapparaatVragen over Aandoeningen Bewegingsapparaat via RSS. Klik hier.
RSS over Aandoeningen Bewegingsapparaat op jouw website?Vragen over Aandoeningen Bewegingsapparaat op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Aandoeningen BewegingsapparaatVragen over Aandoeningen Bewegingsapparaat via E-mail. Klik hier.

Hemi sacralisatie gerelateerde klachten???

[Gesteld op: 29-10-2009]

Toelichting:
OP 13 mei 2008 heb ik door toedoen van een ander een flink auto ongeluk gehad, waarbij ik door de voorruit ging, en daarna via de rechterkant over het dashboord teruggeklapt ben in de bijrijdersstoel. Ik bestuurde de auto zelf. Vanaf dat moment erg veel pijn in onderrug, uitstraling naar li-been en nek pijn. Na een mri bleek dat er een sacralisatie zit en een lichte nekhernia. De pijn beinvloed mijn dagelijks leven en het is maar de vraag of ik nog kan blijven werken als verpl.kundige. Zijn deze klachten gerelateerd aan de sacralisatie of staan zij er los van?
Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

 

Hartelijk dank voor uw vraag. Volgens de anatomie boekjes heeft een mens 7 nekwervels, 12 borstwervels, 5 lendenwervels een heiligbeen (5 gefuseerde wervels) en een stuitje (ook een aantal gefuseerde wervels). Maar soms in de baarmoeder kan het lichaam toch ander beslissen. En kan de onderste lendenwervel (L5) denken dat hij toch liever bij het heiligbeen wilt horen en gaat dan ook zo gedragen. Dit wordt dan sacralisatie genoemd. Het omgekeerde kan ook gebeuren, dat de bovenste “wervel” van het heiligbeen liever een lendenwervel wilt zijn. En dit wordt lumbalisatie genoemd. Dit proces kan ook gebeuren bij de overgang van de nekwervels naar de borstwervels en van de borstwervels naar de lendenwervels. Het is een aangeboren variant en wordt vaak per toeval ontdekt. Statistisch gezien geeft een sacralisatie niet meer of andere rugklachten. Het lichaam weet tenslotte niet beter. Maar omdat er zoveel mensen zijn met rugklachten (90% van de mensen krijgt ooit in zijn leven wel last van rugklachten) wordt er soms wel de schuld gegeven van de klachten aan de sacralisatie.

 

Zonder meer informatie en lichamelijk onderzoek kan ik natuurlijk niet beoordelen wat de oorzaak is van uw klachten. Maar ik heb het sterke vermoeden dat uw klachten veroorzaakt wordt of verergerd is geworden door het auto-ongeluk. Zeker als daar bij geen gordel is gedragen. Gezien uw omschrijving van het ongeluk vermoed ik dat u of geen gordel om had, of dat de gordel de klap niet heeft kunnen opvangen.

 

Gelukkig is het hertelend vermogen van het lichaam erg groot. Ik weet niet wanneer het ongeluk heeft plaatsgevonden. Maar het kan wel wat langer duren voordat u weer hersteld bent. En er bestaat natuurlijk altijd een kans dat er restklachten blijven bestaan.

Ik vermoed dat u last heeft van een vorm van ischias. Het woord ischias is afgeleid van een van de grotere beenzenuwen; de nervus (zenuw) ischiadicus. Het is een zenuwbundel die ontstaat uit een samenvoeging van zenuwen vanuit het lage ruggebied. Vanuit de lage rug loopt de ischias zenuw door de bil verder naar de knieholte en vervolgens richting de voet.

In de lage rug en bilgebied is de ischias zenuw relatief het meest kwetsbaar om bekneld of geïrriteerd te raken. Een doffe pijn onder in de rug kan een signaal zijn voor het beginstadium van ischias. Bij sommige bewegingen kan die pijn scherp en stekend zijn. Als de aandoening verergert, breidt de pijn vaak uit naar de bilspier aan één zijde en soms naar beide zijden. Als ischias zich nog verder ontwikkelt, kan de pijn via het dijbeen en de knie zelfs naar het onderbeen uitstralen. De pijn is dan vaak voelbaar aan de achterkant van het been, maar kan ook aan de zij- of voorkant van het been optreden.

Oorzaken van ischias

 • Een veranderde functie van de lage rug, het bekken of het been
 • Overbelasting van de onderrug
 • Afwijkingen aan de wervels of tussenwervelschijven
 • Artrose (slijtage) en artritis (gewrichtsontsteking) in de lage rug en het bekken
 • In de bil loopt de ischias zenuw bij sommige mensen door een spier (piriformis spier). Als deze spier langere tijd samentrekt kan de zenuw ook hier bedrukt raken.
 • Bovenmatige inspanning
 • Overgewicht
 • Een slechte conditie of houding


In mijn kliniek voor chiropractie behandel ik dagelijks mensen met ischias klachten. En ik wil u dan ook adviseren om een afspraak te maken bij een erkende NCA chiropractor.

Bij het eerste consult begint de Chiropractor met het stellen van specifieke vragen over uw rugpijn en over uw algemene gezondheidstoestand. De ischias pijn kan namelijk samenhangen met andere gezondheidsproblemen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek. Deze bestaat uit verschillende orthopedische, neurologische en chiropractische testen om te kijken waar de pijn vandaan komt en hoe het gesteld is met de beweeglijkheid en soepelheid van alle gewrichten die met de pijn te maken kunnen hebben. Ook zal de chiropractor de functie van de ischias zenuw testen en onderzoeken om te bepalen of er in het verloop van de ischias zenuw beknellingen aanwezig zijn.

In bijna alle gevallen kan de chiropractor ischias klachten behandelen. Heel soms is het echter nodig dat eerst verwijzing naar een huisarts of specialist plaatsvindt, om uitgebreider onderzoek te doen. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan het maken van een MRI of röntgenfoto’s. De behandeling is persoonlijk en toegepast op uw ischias klacht. Is bijvoorbeeld een geïrriteerd gewricht de oorzaak van de klachten, dan kan de chiropractor met verschillende handmatige bewegingstechnieken of “correcties”, het gewricht weer gezond functionerend maken waardoor de klachten veelal verdwijnen. Daadwerkelijke beknellingen of irritaties van zenuwen kunnen in veel gevallen dusdanig worden verminderd dat ze geen aanleiding meer geven tot ischias klachten.

Ik denk dat u er heel verstandig aan doet om een afspraak te maken bij een NCA chiropractor bij u in de buurt. Na een vraaggesprek en uitgebreid lichamelijk onderzoek kan de chiropractor exact beoordelen waar uw klachten vandaan komt en wat het beste behandelplan is.

Informatie over chiropractie en de adressen van alle erkende en geregistreerde chiropractoren kunt u vinden op de website van de Nederlandse Chiropractoren Associatie, www.chiropractie.nl.

Ik hoop dat ik uw vraag voldoende heb beantwoord. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u die altijd aan een NCA chiropractor bij u in de buurt of de NCA stellen.

 

Met vriendelijke groet,

 

Marieke Zegelaar, DC

chiropractor

www.kliniekatlas.nl

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Aandoeningen Bewegingsapparaat:
Fibromyalgie
Hernia
Nekklachten
Osteoporose
Reuma
Rugklachten
Whiplash
Ziekte Van Kienbock


Gerelateerde vragen aan Hemi sacralisatie gerelateerde klachten???:

Pijn onder in de rug/Tintelingen benen
      [Gesteld in Chiropractie]
2008-01-05 14:08:41
Stekende pijn in heup/lies
      [Gesteld in Chiropractie]
2009-04-28 19:18:18
hallo ik heb even een vraagje over rugklachten
      [Gesteld in Rugklachten]
2009-05-14 12:10:48
wordt hemisacralisatie onderschat?
      [Gesteld in Aandoeningen Bewegingsapparaat]
2009-05-28 17:03:24
Whiplash, hersenschudding, bloeding?
      [Gesteld in Chiropractie]
2009-09-27 13:05:48

Gemiddelde score Aandoeningen Bewegingsapparaat: 9.0 (7x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258156
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+