Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Geestelijke Gezondheid » Psychologie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Psychologie en krijg online een antwoord van de specialist in Psychologie

Zelf een vraag over Psychologie? Klik hier.
Meer vragen over Psychologie.
De huidige beheerder van de rubriek Psychologie:
Naam: DEVOTAS
Bedrijf: Devotas
Reactiesnelheid: 25 uur
Waardering: 7.5 (van max. 10)
Meer informatie over DEVOTAS vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over PsychologieVragen over Psychologie via RSS. Klik hier.
RSS over Psychologie op jouw website?Vragen over Psychologie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over PsychologieVragen over Psychologie via E-mail. Klik hier.

Mogelijkheden ambulante hulp

[Gesteld op: 28-10-2009]

Toelichting:
Mijn broer heeft psychische problemen daarvoor is hij in meerdere instellingen opgenomen geweest. zeg maar intramurale hulp gekregen. Echter is hij vrij om te kiezen om weg te gaan bij zo'n instelling wanneer hij wil. Dat is dus afgelopen jaren vaak gebeurd. Vervolgens omdat mijn broer geen hulp meer zoekt is er geen hulp.. dan gaat het ook steeds slechter met hem, zwerven drugsgebruik met politie in aanraking ga zo maar door. De familie probeerd te helpen maar is niet uitgerust of in staat om dit te doen. Schakelt ook wel de crisis dienst in wanneer nodig. Maar lijdt niet tot structureel aduquaat vangnet voor mijn broer en de familie gaat bij de problematiek zelf bijna ten onder.Wat ik wil weten is of er een organisatie is die ambulante hulp verleend (vast vele) maar dit ook doet als de hulpbehoevende daar niet om vraagt misschien zelfs met tijden niet wil. Ambulante hulp die het gat kan vullen wanneer mijn broer niet is opgenomen en naar oplossingen kan zoeken eventueel samen met de familie wanneer het steeds slechter gaat. Eventueel ook dossier op kan bouwen en kan helpen eventueel nodige maatregelen te treffen zoals curatele. Intramurale zorg is steeds een tijdelijke oplossing gebleken, we zoeken dan ook naar passende goede ambulante hulp. Alvast bedankt voor uw hulp.
Antwoord:

Hoi,
De opnames van je broer zijn, als ik je bericht goed begrijp, altijd op vrijwillige basis geweest? Hij was immers vrij om te gaan als hij niet meer verder wilde. Dat maakt de situatie bijzonder lastig, het zou anders zijn geweest als hij gedwongen was opgenomen. Gelukkig is het niet zo makkelijk om iemand zomaar gedwongen op te laten nemen. Dat kan alleen als hij een gevaar voor zichzelf en/of voor anderen is.
Het enige wat jullie kunnen doen is de situatie bespreken met zijn (laatste) behandelaar(s) en/of de huisarts. Daar kan worden ingeschat of er een noodzaak is om je broer gedwongen te behandelen (al dan niet intern of ambulant). Een andere optie is om een gedwongen behandeling via de rechter af te dwingen, maar dan moeten jullie met zwaarwegend bewijs komen dat je broer bijvoorbeeld ernstig suïcidaal is of andere mensen aanvalt. Om eerlijk te zijn denk ik, vanuit wat je omschrijft, dat de kans van slagen erg klein is dat je hierin succes zult behalen.


Besef je als familie dat niemand hem kan helpen, tenzij hij zelf geholpen wil worden. Jullie kunnen, als hij hulp weigert, eigenlijk niets voor hem doen. Het beste is, en dat klinkt hard, om contact met hem te verbreken in de hoop dat het dan zo misgaat dat hij een gedwongen behandeling zelf uitlokt. Nu houden jullie als het ware, met alle goede bedoelingen, hem de hand boven het hoofd door hem te "helpen", maar eigenlijk help je hem er niet mee. En geeft het voor jullie veel ellende en spanning. Ik zou serieus overwegen om te stoppen hem te helpen, simpelweg om het feit dat jullie hem niet kunnen helpen. Het is water naar de zee brengen. En daar is je broer niet mee geholpen. Ik besef me dat dit geen makkelijke keuze zal zijn, maar ik vrees de enige juiste keuze, omdat je niet zomaar mensen gedwongen aan een behandeling kunt onderwerpen.
Vriendelijke groet,
Anja 
 
Reactie vraagsteller:
Hij is wel eerder gedwongen opgenomen geweest, en heeft ook een keer in het ziekenhuis gelegen voor een overdosis daarbij is hij ook nog eens 100% arbeidsongeschikt verklaard op basis van psychische gronden. Spijtig is dat iemand die 100% psychisch is afgekeurd en niet eens simpel werk kan doen, blijkbaar wel door de overheid in staat wordt geacht zijn fininciele belangen te kunnen behartigen en om te gaan met de uitkering die hij krijgt. Behalve een informatie brochure af en toe toe te sturen wordt zo iemand volledig aan zijn lot overgelaten. Zelf houd ik de situatie niet in stand en heb het contract verbroken. echter wandelt mijn broer wanneer het hem uitkomt voor een tijdje een instelling binnen welke hem 'oplappen' en het liedje daarna van voren af aan kan beginnen. Degene die dit ook in stand houden zijn dit soort orgisaties. Die schijnbaar ook niet in staat zijn zelfstandig het iniatief te nemen tot onder bewind/curatele stelling terwijl ze naar mijn mening toch in staat moeten zijn te beoordelen dat mijn broer wilsombekwaam is. Bij de volgende opname ga ik ook erg hameren op zon beoordeling.. en een eventuele gedwongen behandeling ambulant of niet..nu ben ik alweer te laat omdat mijn broer onlangs weer weg is gelopen bij een behandelende instelling.
Mijn mening is dan ook je kunt inderdaad niet zomaar iemand aan een gedwongen behandeling onderwerpen, maar je kunt het ook niet zomaar niet doen.. en dat tussen gedwongen opname en op straat zwerven zo weinig hulp tussen zit.. wij als familie kennen onze weg niet binnen de zorg sector en zouden al gebaad zijn als wij niet eens als enige het spin in het web hoeven te zijn voor de zorg maar dat een professional dit overneemt. Het lukt mij hoger opgeleid niet eens de weg te vinden voor een beoordeling te krijgen van mijn broer. stuit alleen maar op dichte deuren dossiers die niet uitgewisselt mogen worden, geen centraal punt voor de zorg waar alle dossiers terecht komen over mijn broer. Ik ben ook met een onder curatele stelling bezig maar daarvoor heb ik weer medewerking nodig maar de instellingen willen vrij weinig doen wanneer iemand niet meer daar in behandeling is, en ga zo maar door..
heel verhaal zo, maar nog bedankt voor uw reactie
 
Antwoord Beheerder:
Het is heel frustrerend, dat begrijp ik heel goed, ook voor de hulpverleners hoor, maar er zijn nu eenmaal wetten in dit land die het heel moeilijk maken. Heb je al een advocaat overwogen? Dat zou ik zeker doen. Of klop aan bij het maatschappelijk werk, daar weten ze de mogelijkheden. Probeer vooral energie in jezelf te steken en niet in de frustratie waar je tegenaan loopt, dat is nog een persoonlijk advies aan jou. Wat je niet kunt veranderen kun je simpelweg niet veranderen, probeer dat te accepteren, hoe moeilijk ook, het is altijd nog beter dan je zo gefrustreerd voelen en zo machteloos. Je kunt alleen maar doen wat binnen je mogelijkheden ligt, op een gegeven moment is het beter een grens te stellen en soms dus helaas te erkennen dat het niet gaat zoals jij en je familie het graag wou zien.
Nogmaals veel sterkte toegewenst en ik hoop toch dat er nog een oplossing komt.
Vriendelijke groet,
Anja
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Psychologie:
Kinderpsychologie


Gerelateerde vragen aan Mogelijkheden ambulante hulp:

Thuiswerkers hoe belasting betalen?
      [Gesteld in Belastingen]
2007-02-07 16:23:22
Toestemming nodig?
      [Gesteld in Gezondheidsrecht]
2009-06-05 06:33:00
vots zaak advocaat ja /nee 29/10/09
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2009-10-24 23:08:53
ik heb inburgering gehad en wil ik zorg studieren
      [Gesteld in Studiekeuze]
2011-05-21 11:17:30
hallo ik heb een vraag
      [Gesteld in Jeugdzorg]
2013-02-28 12:54:31

Gemiddelde score Psychologie: 7.8 (83x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+