Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Belastingen » Belastingen-Overijssel
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Belastingen-Overijssel en krijg online een antwoord van de specialist in Belastingen-Overijssel

Zelf een vraag over Belastingen-Overijssel? Klik hier.
Meer vragen over Belastingen-Overijssel.
De huidige beheerder van de rubriek Belastingen-Overijssel:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Belastingen-OverijsselVragen over Belastingen-Overijssel via RSS. Klik hier.
RSS over Belastingen-Overijssel op jouw website?Vragen over Belastingen-Overijssel op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Belastingen-OverijsselVragen over Belastingen-Overijssel via E-mail. Klik hier.

schuldigerkenning of vordering?

[Gesteld op: 28-10-2009]

Toelichting:
Een manier om vermogen over te dragen is schuldigerkenning (uit vrijgevigheid), maar daar zitten allerlei haken en ogen aan (notariële akte, rente betaling, schenking ter zake des doods, misschien nog wel meer).
Is een "verkoop" van een vordering, pas opeisbaar na overlijden, met een gewone onderhandse (handgeschreven?) verklaring, eventueel overdraagbaar (zeg aan "toonder"), tegen bijv. 6% contant gemaakte waarde niet een eenvoudig en vooral goedkoop alternatief?
Afhankelijk van de leeftijd van de schuldenaar kan een aardige hefboom worden verkregen, wat interessant kan zijn bij lage vrijstelling voor de successierechten. Of zie ik dat helemaal verkeerd?
Antwoord:

U bent kennelijk goed op de hoogte van het e.e.a. gezien de gebruikte termen. Ik waardeer het om dergelijke vragen voorgeschoteld te krijgen, want het is altijd interessant om na te denken over de mogelijkheden die de wet biedt.

Uit uw vraag begrijp ik dat bijvoorbeeld vader aan zoon een vordering verkoopt. Zoon krijgt daardoor een vordering op vader die pas opeisbaar is als vader overlijdt. Zoon moet daarbij wel direct al aan vader een bedrag betalen voor de aankoop van de vordering. Als hij namelijk niets zou betalen zou het een schenking zijn, waarover schenkingsrechten zijn verschuldigd. Omdat het vermogen van vader hierdoor toeneemt zie ik het door u beoogde voordeel niet.

Stel dat zoon niets betaalt aan vader, en dat het dus een schenking is. Vader geeft dan een verklaring af dat zoon een vordering heeft op vader, opeisbaar bij overlijden, en hierover wordt dan belasting betaalt. Maar dit is dan toch exact hetzelfde als een gewone schenking op papier, waarvan de belastingdienst eist dat deze via de notaris gebeurt?
In het eventueel contant maken zie ik ook geen voordeel; zoals u weet moet een schenking op papier altijd rentedragend zijn, dus krijg je een vergelijkbare situatie.
Ik zou het op prijs stellen als u via een reactie op dit antwoord wilt aangeven of u desondanks toch voordelen ziet, en hoe u die ziet. Ik sta altijd open voor leuke ideeen.
Overigens zijn vorderingen alleen overdraagbaar als de overdracht wordt erkend door de schuldenaar.

 

 
Reactie vraagsteller:
Hartelijk dank voor de snelle reaktie; koste mij aanzienlijk meer tijd om een goede uiteenzetting te formuleren.

Nalaten aan buitenstaanders (bijv. neef/nicht/goede vrien(in)) is fiscaal duur (lage vrijstelling, hoge tarieven). Bovendien dient ALLES (iedere legataris, grootte legaat, eventuele voorwaarden, plaatsvervulling etc.) nauwkeurig in een testament geregeld te worden (kassa!). Indien een nieuwe begunstigde in beeld komt moet het testament worden herzien (kassa!). Herbezinning van de verdeelsleutel over de begunstigden vanwege veranderde genegenheid kost weer een testament (kassa!). Ook een wijziging van beschikbaar vermogen (effectenportefeuille) kan een nieuw testament zeer wenselijk maken (kassa!).

Vanwege hoge successierechten (een legaat van € 25.000 "kost" bijna € 9.500 !) is een geleidelijke opbouw van over te dragen vermogen interssant. Bij een schenking op papier (notariële akte, kassa!) kost het 9 jaar om met jaarlijkse vrijgestelde schenkingen (ca. €2700) € 25.000 fiscaal vriendelijk over te dragen. Ik neem aan dat er maar 1 akte nodig is voor 9 jaar, maar moet voor elke begunstigde een eigen akte worden opgemaakt? (kassa!). Voor een groter bedragen (voor één begunstigde) wordt de looptijd uiteraard langer. Een extra kostenpost vormt de daadwerkelijk te betalen rente over het reeds geschonken deel.
Redelijk gecompliceerd en helemaal niet flexibel. Zelfs aanpassing/bijstelling lijkt me al niet of nauwelijks mogelijk en gaat op zijn minst ook weer geld kosten (kassa!).

Het "verkopen" van een of meer vorderingen (opeisbaar na overlijden) lijkt mij eenvoudig, duidelijk, goedkoop (tenminste als een onderhandse akte kan volstaan) en flexibel indien gespreid over een aantal jaren. De (contante) waarde van zo'n vordering is afhankelijk van de leeftijd van de schuldenaar. In mijn/ons geval (man, vrouw, 65 resp. 60 jaar) is een vermenigvuldigingsfactor van 0,25 tot 0,4 van toepassing. Een betaling van € 2500 zou dan tot een vordering van nominaal € 10.000 resp. € 6.250 leiden. Bij opeisbaarheid groeit de blote eigendom aan tot volle waarde. Met koopsommen van € 6.250 resp. € 10.000 wordt t.z.t. successievrij € 25.000 overdraagbaar.
Een (daadwerkelijke) schenking van minder dan € 2734 per kalenderjaar blijft m.i. vrij van heffingen en doet niets af aan boverstaande redenering.
 
Antwoord Beheerder:

U bent goed op de hoogte, en u heeft kennelijk goed ovr de zaken nagedacht. Ik ben geen belastingdeskundige, maar wil hier wel een reactie op geven.

Allereerst merk ik op dat u regelmatig het woord "kassa" gebruikt, waarmee u bedoelt dat de notaris kosten in rekening brengt. Dat klopt, maar dat wil ik wel nuanceren. Een wijziging kost per keer een paar honderd euro. Deze kosten vallen vaak in het niet bij de kosten van de adviseur die helpt bij de successieplanning van de betreffende persoon. Als u namelijk niet veel vermogen zou hebben, zou een testament geen zin hebben, omdat dan de wettelijke verdelingsregels kunnen worden gehanteerd. We praten hier dus over vermogende personen, en die kunnen makkelijk de kosten van een notaris betalen, en daar ook geld mee verdienen als wordt gedacht aan successieplanning.
Bij mijn vermogende relaties adviseer ik dan ook het testament om de paar jaar te laten analyseren, om te kijken of het nog voldoet aan de laatste regelegeving, maar ook aan de wensen van de relatie.

Wat uw idee betreft:
U stelt voor om de vordering te verkopen voor de marktwaarde, en omdat de vordering pas opeisbaar is na overlijden is de marktwaarde momenteel heel laag. U wilt dus verdienen aan het overlijdensrisico. Daar heb ik de volgende opmerkingen bij:
(1) de vraag is of de belastingdienst instemt met deze handelswijze. Het is duidelijk dat dit alleen wordt opgezet om de latere belastingbetaling te verminderen. In dat geval kan de belastingdienst besluiten om de transactie te negeren, en successierechten te heffen alsof dit niet heeft plaatsgevonden. Een belangrijke eis is namelijk dat de transactie zakelijk is, en dat moet u kunnen verdedigen. Helaas ontstaat de discussie pas op het moment dat de betreffende persoon overlijdt, en de successierechten moeten worden betaald, en dan is het al te laat.
(2) Er kan worden gediscussieerd over de hoogte van de marktwaarde, en de door u genoemde vermenigvuldigingsfactor. Als de belastingdienst uw waarde als te laag beschouwt moet er in het gunstigste geval een bedrag worden bijbetaald. In het slechtse geval wordt de transactie als onzakelijk beschouwd, en dus nietig.
(3) Als de transactie door de belastingdienst wordt geaccepteerd, dan heeft deze wel gevolgen voor de belastingheffing bij de erfgenamen. Zij moeten namelijk nu al de vordering bij het vermogen in Box 3 opgeven, en daar jaarlijks 1,2 % belasting over betalen. Uiteraard wordt de waarde van deze vordering jaarlijks hoger omdat de kans op overlijden steeds groter wordt. 
(4) u wilt verdienen aan het overlijdensrisico. Dat kan als de betreffende persoon eerder overlijdt dan de statistieken aangeven. Er bestaat ook een kans dat de betreffende persoon veel ouder wordt. In dat geval wordt er niets verdient aan de constructie, maar kost dit juist geld.

Conclusie: ik zie meerdere haken en ogen. Deze kunnen worden opgelost door vooraf de belastingdienst aan de belastingdienst ter goedkeuring voor te leggen. Ik ben echter van mening dat juist het regelmatig aanpassen van testamenten meer rendement kan opleveren, en ik waardeer de inbreng van de notarissen dan ook altijd. Uiteraard kost dit geld. Het vervelende alleen is dat pas achteraf kan worden berekend welke constructie de meeste belastingen heeft bespaard.

Voor de volledigheid: In 2010 wordt het systeem van berekening van successierechten aanzienlijk aangepast. Dat betekent dat er weer een nieuw moment komt om te kijken of het testament optimaal is.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina


Gerelateerde vragen aan schuldigerkenning of vordering?:

Artikel 58 WWB lid 1 onder f 1
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-10-09 22:28:56
invordering terugvoorderingsbesluit
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2011-03-12 21:01:28
kan iemand me helpen
      [Gesteld in schulden & inkomen]
2011-06-11 01:58:38
Verjaring bijstand voor 1997
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2012-01-31 17:53:14
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55

Gemiddelde score Belastingen-Overijssel: 7.1 (672x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+