Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Overheid » Suriname
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Suriname en krijg online een antwoord van de specialist in Suriname

Zelf een vraag over Suriname? Klik hier.
Meer vragen over Suriname.
De huidige beheerder van de rubriek Suriname:
Naam: Marnix h visser
Bedrijf: Stichting more life
Reactiesnelheid: 15 uur
Waardering: 8.9 (van max. 10)
Meer informatie over Marnix h visser vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over SurinameVragen over Suriname via RSS. Klik hier.
RSS over Suriname op jouw website?Vragen over Suriname op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over SurinameVragen over Suriname via E-mail. Klik hier.

Gevolgen Boedelverdeling bij echtscheidiing

[Gesteld op: 27-10-2009]

Toelichting:
Mijn man en ik zijn in gemeenschap van goederen getrouwd en liggen nu in scheiding. Mijn vader is 6 maanden geleden overleden. Mijn moeder 27 jaar geleden. Er is een nallatenschap van erfpachtgrond en grond in eigendom. Ik heb nog 2 broers en 2 zussen. Kan mijn man direkt iets opeisen, daar ik in gemeenschap van goederen ben getrouwd? En als ik nou afstand doe van mijn kindsdeel, wat ik al eerder om prive redenen wilde doen.
Antwoord:
Uw man heeft inderdaad rechten obv uw huwelijk, maar kan niets direkt opeisen. Hij is immers geen erfgenaam. U geeft aan zelfs nog niet gescheiden te zijn. Dan bent u nog steeds getrouwd, maar zelfs al zou u gescheiden zijn dan nog heeft uw ex-man nog rechten.

U heeft namelijk rechten tesamen met uw broers en zussen ieder voor zijn onverdeeld aandeel in de nalatenschap van uw vader en moeder. Voor het gemak ga ik er even vanuit dat dit waarschijnlijk 1/5 deel zal zijn als er nog 4 kinderen zijn. Deze nalatenschap is open komen te vallen naar ik aanneem voor of tijdens uw huwelijk en de erfenisrechten vallen dan gewoon binnen de gemeenschap.

Echter, op dit moment heeft u de toestemming nog niet nodig van uw man om bijvoorbeeld uw onverdeelde aandeel aan 1 van uw broers te verkopen. U kunt gewoon een boedelvolmacht tekenen waarmee een derde namens u uw onverdeelde aandeel kan verkopen en of tezamen met de andere erfgenamen over  kan gaat tot scheiding en deling van de erfenis.

Na de scheiding gaat uw man -als ik het goed heb- wel moeten meetekenen. Voor u dus reden om zsm de boedel te verdelen.

Indien u geld ontvangt -en dat kan ieder bedrag zijn- vallen deze ontvangsten wel binnen de gemeenschap een heeft uw man daarop 50% recht, tenzij de erflaters bij testament hadden bedongen dat de erfenis nooit kan vallen in enige gemeenschap van goederen waarbinnen de erfgenaam mocht huwen. hetzelfde geldt wanneer u een perceel in natura zou erven. wanneer u het perceel op uw naam overschrijft dan pas valt het binnen de gemeenschap. als u het dan wil verkopen zal uw man moeten meetekenen.

Een andere soortgelijke constructie is inderdaad het afstand doen van uw rechten in de erfenis. dan heeft u niets en uw (ex) man ook niets.

Voor de overgebleven broers en zussen maakt het verder niet veel uit. de erfenis wordt dan verdeeld onder minder personen. 1/5 wordt dan 1/4.

In Suriname is het verder in de praktijk altijd mogelijk dat alle erfgenamen gezamenlijk besluiten het perceel te schenken of voor een heel laag bedrag te verkopen (aan een stichting). Uw man kan slechts aanspraak maken op bedragen die in een akte worden vermeld en slechts voor de helft van uw eigen onverdeelde aandeel.

Zelfs al zou u hem niets geven dan nog weegt de moeite om zijn recht te verkrijgen vermoedelijk niet op tegen de kosten die verzilvering van dit recht met zich meebrengt, tenzij uw ex-man weet welke juridische wegen te bewandelen in Suriname en indien de erfenis een aanzienlijk bedrag mocht vertegenwoordigen.

Bij erfpachtgrond gelden overigens alleen maar rechten in geld voor personen die niet de surinaamse nationaliteit bezitten.

Voor meer info of advies: marnix_visser@yahoo.com
.
Beantwoord door:
marnix h visser
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Gevolgen Boedelverdeling bij echtscheidiing:

vorhofseptumdefekt
      [Gesteld in Aangeboren Afwijkingen]
2007-02-05 17:41:19
Hoe kan ik assertiever zijn?
      [Gesteld in NLP]
2007-02-26 20:04:58
Belastingen als je samen gaat wonen?
      [Gesteld in Belastingen]
2010-11-20 19:15:21
Geeft erkennen v ongeboren vrucht NL nationaliteit
      [Gesteld in Europees recht]
2011-11-03 11:11:06
Trouwen en intrekken bij schoonmoeder, gevolg?
      [Gesteld in Financieel]
2014-06-06 12:41:54

Gemiddelde score Suriname: 8.9 (1089x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+