Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Sportrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Sportrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Sportrecht

Zelf een vraag over Sportrecht? Klik hier.
Meer vragen over Sportrecht.
De huidige beheerder van de rubriek Sportrecht:
Naam: Sportadvocaat mr. R. Tamourt
Bedrijf: verdonk advocaten heerenveen
Reactiesnelheid: 90 uur
Waardering: 7.2 (van max. 10)
Meer informatie over Sportadvocaat mr. R. Tamourt vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over SportrechtVragen over Sportrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Sportrecht op jouw website?Vragen over Sportrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over SportrechtVragen over Sportrecht via E-mail. Klik hier.

wat is een CTO?

[Gesteld op: 27-10-2009]

Toelichting:
wat is een CTO?
Antwoord:
Door de sport (Masterplan Talentontwikkeling, 2006-2010) en het ministerie van VWS (nota 'Tijd voor Sport' en beleidsbrief 'De Kracht van sport', oktober 2007) is verbetering van de landelijke (top)sport infrastructuur en de omgeving van de sporter één van de speerpunten.

Concreet is er gewerkt aan de ontwikkeling van Centra voor Topsport en Onderwijs (CTO's) en Nationale Trainings Centra (NTC's).

'Fulltime trainen door de hoogste nationale senioren- en talentenselecties'
Een (beperkt) aantal Centra voor Topsport en Onderwijs zorgt voor optimale randvoorwaarden voor de hoogste nationale senioren en talenten (ook wel senioren -1 genoemd) topsportprogramma's van bonden. Uniek aan deze centra is dat op één locatie fulltime trainen, studeren en wonen optimaal te combineren is. Met minimale reistijden. In concurrerende landen bestaan dergelijke locaties waar topsportprogramma's, voorzieningen en kennis gebundeld zijn al lang(er).

Centralisatie van fulltime trainingsprogramma's biedt de volgende (schaal)voordelen:

  • Kennisdeling;
  • Centralisatie afspraken en samenwerking onderwijspartners uit de hele onderwijskolom;
  • Inzet van diverse specialisten (fysieke training, prestatiediagnostiek, voeding, mentale begeleiding, (para) medici, maatschappelijke begeleiding etc.) volgens gestandaardiseerde kwaliteit en procedures;
  • Bundeling van voorzieningen zoals sportaccommodaties, wonen, maaltijden en vervoer;
  • Grootschalige uitstraling topsportcultuur;
  • Financiële efficiëntie.

'Clusteren waar het kan, separaat waar het moet'
"Een bundeling in CTO's is niet voor iedere sporttak geschikt. Een beperkt aantal sporten is locatiegebonden vanwege bijvoorbeeld de aanwezigheid van een specifieke trainingsaccommodatie op een bepaalde plaats. Voor dergelijke Nationale Trainings Centra zal dezelfde kwaliteit moeten worden nagestreefd als voor een CTO" (Masterplan Talentontwikkeling).

Eisen voor CTO's en NTC's: Accreditatiesysteem Topsportcentra
De kwantitatieve en kwalitatieve eisen waaraan CTO's en NTC's dienen te voldoen zijn transparant en vastgelegd in het Accreditatiesysteem Topsportcentra (gebaseerd op de internationale standaard). In het Accreditatiesysteem zijn op zeven onderdelen de eisen beschreven waaraan CTO's en NTC's moeten voldoen: organisatie, infrastructuur, trainingsaccommodaties, onderwijs, huisvesting, experts/begeleiding, (para)medisch.

CTO's moeten in 2009 een minimum aantal bonden (6), programma's (11) en sporters (55) in huis hebben en faciliteren op het gebied van trainen, wonen en studeren.

Audit/accreditatie CTO's en NTC's
Een onafhankelijk bureau (Valkenbosch) voert de accreditaties uit en geeft advies aan NOC*NSF op basis van de rapportages.

De topsportcentra dienen voor de accreditaties het vereiste en uitgebreide bewijsmateriaal en documentatie ter onderbouwing van de criteria aan te leveren. Daarnaast worden de CTO's en NTC's bezocht door auditoren van bureau Valkenbosch Consultancy om de criteria en het bijbehorende bewijsmateriaal door te nemen aan de hand van de praktijksituatie. Er vindt een uitgebreide audit plaats op diverse locaties op de werkvloer (de CTO/NTC organisatie, trainingsaccommodaties, onderwijsinstellingen, woningen enz).

Subsidies Topsportcentra
Omdat de overheid en de sport veel belang hechten aan de ontwikkeling en operationalisering van Topsportcentra stellen het ministerie van VWS en NOC*NSF subsidies beschikbaar. De verdeling van de subsidies gebeurt op basis van een Verdeelmodel aan de hand van aantallen bonden, programma's en sporters.

Bron: NOC*NSF

Beantwoord door:
Sportadvocaat mr. R. Tamourt
profielpagina


Gemiddelde score Sportrecht: 7.0 (23x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+