Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Kinderen & Tieners » Peuters & Kleuters
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Peuters & Kleuters en krijg online een antwoord van de specialist in Peuters & Kleuters

Zelf een vraag over Peuters & Kleuters? Klik hier.
Meer vragen over Peuters & Kleuters.
De huidige beheerder van de rubriek Peuters & Kleuters:
Naam: Elin Zwier
Bedrijf: -
Reactiesnelheid: 733 uur
Waardering: 10.0 (van max. 10)
Meer informatie over Elin Zwier vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Peuters & KleutersVragen over Peuters & Kleuters via RSS. Klik hier.
RSS over Peuters & Kleuters op jouw website?Vragen over Peuters & Kleuters op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Peuters & KleutersVragen over Peuters & Kleuters via E-mail. Klik hier.

Tafelmanieren dochter (3,8)...

[Gesteld op: 23-10-2009]

Toelichting:
Mijn schoonmoeder vind dat mijn dochter moet blijven zitten tot iedereen van tafel is. Maar ik vind dat niet zo heel erg belangrijk. Wanneer moet je met tafelmanieren beginnen.

Onze dochter gaat na het eten van tafel. Omdat zij niet veel eet (2 kleine aardappeltjes en beetje groente en 1 worstje oid) is ze snel klaar en wil ze niet langer zitten. Wel eet ze netjes met vork/lepel. Thuis eten we met een leesboekje erbij of klein spelletje of tv aan, omdat dit haar een beetje afleid van wat er op haar bord ligt, maar bij oma moet ze aan de eettafel blijven zitten tot iedereen klaar is zonder ook maar een spatje afleiding..

Graag advies,
Antwoord:

Ja moeilijk he, als oma ook een beetje wil meedoen aan de opvoeding. Ik geef jullie beide gelijk. Ikzelf voind dat aan tafel gegeten moet worden en netjes op elkaar gewacht, omdat dit het meest sociale moment is, om dingen met elkaar te delen. Ik denk dat uw moeder er ook zo over denkt en kan haar regel wel begrijpen. Neemt niet weg, dat u de moeder bent en uw opvoeding wil volgen, dus dat er niet zoveel aandacht aan besteed hoeft te worden. Het is nu net hoe je het ziet allemaal en echt op een persoonlijke voorkeur afgestemd.

Het moet dus geen probleem zijn, alks u denkt, dat u het goed doet, dan zal dit ook wel zo zijn en doet u het volgens uw maatstaven. Niets mis mee.

Wat ik wel wil aangeven, is dat men ook moet kijken of het aan tafel eten, niet gebruikt kan worden, om met elkaar te praten, te vertellen over hoe de dag was. Het is namelijk tegenwordig in de hgehaaste maatschappij, moeilijk oim die momenten van delen met elkaar te creeren. Ik zelf heb de gewoonte om de kinderen aan tafel te laten tot we allemaal klaar zijn. Ook gaat bij mij de tv uit, omdat ze dan teveel met andere dingen bezig zijn dan eten, hierdoor kan het lang duren voor een kind klaar is. Verder is het ook een manier van normen en waarden leren. Een kind zal bij opnze methode mogelijk eerder respect leren voor elkaar. Ook zal er dfuidelijker worden dat het kind hoort te delen en te wachten op elkaar. Zo wordt een eigen willetje ook een beetje beperkt.

Nogmaals ik keur uw manier niet af. Ik hoop dat u uw moeder ook niet afkeurt, maar in zuolt zien dat er in onze manier ook voordelen kunnen zitten. Het is iets netter en fatssoenlijker.

Heel veel succes JP

 
Reactie vraagsteller:
Thuis werkt met afleiding beter, kan ik haar van alles voorzetten, eet ze zo op, hap na hap, zonder lange pauzes oid. Maar bij oma vertikt ze het, zelf nog niet 1 hapje, zelf niet als ze geen toetje krijgt van oma. Krijgt ze vaak ruzie met oma enz... Oma vind ook dat er niet gepraat mag worden tijdens het eten. En thuis is ze het gewend om savond na verhaaltje over de dag te praten, en dan kus en een knuffel of 10(tijdrekken..).

Mijn dochter is echter al zo lang (1m06) en slank voor haar leeftijd, wel gezond gewicht trouwens (18,9K) maar dan vind ik nog niet dat ze maar niks moet eten. Maar dat oma/mijn dochter dan zo'n ruzie met elkaar maken, daar kan ik dan moeilijk tegen.

Maar is echt eens zo erg geweest, dat ik echt tegen oma heb gezegd, dit gaat te ver. Zij had namelijk (om welke reden weet ik niet) mijn dochters eten aan tafel van het ene bord in het andere gedaan. Vervolgens bij mijn dochter voorgezet, deze schoof het bord 4 keer van haar af. Vervolgens word oma boos, geeft haar een tik tegen de borst, mijn dochter kwaad geeft een tik terug.... opa vervolgens boos (zegt: je mag oma niet slaan) zet mijn dochter op de gang....Ikke dus mij ermee bemoeien, want WIE deed ze nou eigenlijk NA. En ik houd zowiezo niet van slaan...absoluut niet, komt er bij niet in. Totaal onnodig gedrag. Heb mijn dochter nooit langer dan een minuut in de hoek hoeven te zetten, dan komt ze namelijk al sorry zeggen, of een kusje brengen.
Ik vind het onnozel gedrag van hun en weet niet goed wat er mee te doen.
 
Antwoord Beheerder:

Zoals ik al zei, is de manier waar u uw kind op wil voeden voor u de beste. Mocht dit dan in de pratijk het best werken, geen enkel probleem. Ik lees echter wel dat uw kind wel op deze manier erg veel haar willetje doordrijft en daar mag eigenlijk niet op ingegeaan worden. Het is namelijk altijd een reactie op haar negatieve gedrag en dat mag niet beloond worden met toegeven.

Heel belangrijk in uw situatie is, dat u samen met allemaal één lijn trekt. Oke niet aan tafel blijven als ze klaar is kan ik nog eventueel in meegaan, maar het zou ook kunnen  dat u zegt, dat ze even wacht tot iedereen klaar is en wel aan tafel mag praten. U bepaald dan in uw gezin, wie wat wel en niet mag. Uw regels, u bent de moeder. Oma bedoeld het goed, maar uit het zeer slecht op deze manier. Het kind weet niet beter, dat mama niet erg vind dat ze van tafel gaat, maar oma gaat haar nog eens straffen voor gedrag, dat thuis wel mag. Zo gaat het steeds verder en zal u kind niet meer weten wat wel en niet mag en gaat steeds erger tegen jullie in. Dus nogmaals u bepaald thuis en spreekt met oma af wat wel en niet mag en oma moet dit accepteren. OP één lijn zitten is echt heel belangrijk. Je ziet nu al het resultaat.

Verder is het zeker niet leuk als oma een tik uitdeelt en zeker niet op de borst, waarom  daar? Een corrigerende tik op handje of is wat anders. U kunt dit bespreken met oma, omdat dit echt vrij ver gaat. Nogmaals uw kind weet niet waar ze aan toe is en denkt, dat als ze doet wat mama zegt, dat het goed is en krijgt hiervoor nog eens klappen ook. Snapt u.

Succes met het bespreken. JP

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Peuters & Kleuters:
Handwerk
Kleuren & Tekenen
Prematuren
TelevisieGerelateerde vragen aan Tafelmanieren dochter (3,8)...:

Opeisen erfenis
      [Gesteld in Notaris-Friesland]
2009-07-07 13:12:30
sprake van lichte kindermishandeling
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2009-08-28 13:33:59
docent en leerling in een conflikt
      [Gesteld in Lesmateriaal]
2010-12-19 17:16:38
Erfenis minderjarig kind
      [Gesteld in Notaris-Limburg]
2012-11-05 17:15:16
mijn dochter gaat trouwen
      [Gesteld in Notaris-Limburg]
2014-02-05 09:31:40

Gemiddelde score Peuters & Kleuters: 10.0 (1x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • kunst expertise
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  257467
  Beheerders:  1025

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  168 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+