Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening » Administratieve Diensten
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Administratieve Diensten en krijg online een antwoord van de specialist in Administratieve Diensten

Zelf een vraag over Administratieve Diensten? Klik hier.
Meer vragen over Administratieve Diensten.
De huidige beheerder van de rubriek Administratieve Diensten:
Naam: Marco Voskamp
Bedrijf: Hr servicedesk
Reactiesnelheid: 61 uur
Waardering: 8.9 (van max. 10)
Meer informatie over Marco Voskamp vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Administratieve DienstenVragen over Administratieve Diensten via RSS. Klik hier.
RSS over Administratieve Diensten op jouw website?Vragen over Administratieve Diensten op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Administratieve DienstenVragen over Administratieve Diensten via E-mail. Klik hier.

Bediende contract van 30 uren thuisverpleging

[Gesteld op: 21-10-2009]

Toelichting:
Geachte,

Ik werk in Belgie als thuisverpleegkundige met een 30 uren contract. Nu heb ik heden mijn ontslag gegeven. Nu pakt ze mijn vrije dagen af. Dus ik doe overuren. Nu wou ik weten wat er eigenlijk mag. Ik werk 5 dagen in de week van normaal 6 uren. Maar sinds heden doe ik meer uren in de week. Mag ik deze weigeren te doen want zij weigert me ook een extra vrije dag in de plaats te geven. Wat gebeurt er met overuren na ontslag? Uitbetaling? Wat is wettelijk zowel voor mij als voor werkgever? Ik weet wel dat het niet evident is dat ik na 6 uren stop met werken. Daar er soms veel patienten op mijn lijst staan. Ik kan ze moeilijk hun plan laten trekken. Maar langs de andere kant kan mijn werkgeefster zo 100 patienten op mijn lijst zetten. Waar is dan de limiet?
Mijn collega staat in minuren. Mag de werkgever dan haar minuren aftrekken van haar loon bij ontslag of dat aftrekken van haar resterend verlof.

Hopelijk kunnen jullie me helpen. Misschien ergens iets uit Koninklijk Besluit. Zodat ik ergens een voet heb om op te staan.

Mvg

Cindy
Antwoord:

Hoi Cindy,

Er zitten voor mij een paar onduidelijkheden in de informatie die je me hebt gegeven. Om bij het eerste te beginnen; je werkt in België. Is jouw werkgever in België gevestigd, oftewel val je nu onder de Belgische of onder de Nederlandse wetgeving? Over de Belgische wetgeving weet ik eerlijk gezegd niet zo veel, dus ga ik er gemakshalve van uit dat je onder de Nederlandse wetgevingen valt.

Je hebt een contract voor 30 uur per week waarvoor je beloning ontvangt, maar ook vakantierechten opbouwt. Het gaat dus om het recht om vrij te nemen met behoud van loon. Alleen aan het einde van de arbeidsvereenkomst kan de werkgever de resterende vakantierechten uitbetalen (of verrekenen als je teveel vakantiedagen hebt opgenomen. 

Is er sprake van een CAO? daarin staat geregeld hoe er moet worden omgegaan met overwerk. Wordt dit uitbetaald of is er ook de mogelijkheid om teveel gewerkte uren te compenseren door vrije tijd. Is dit niet het geval, dan is de vraag hoe dit geregeld is? Is er sprake van een personeelshandboek of is hier iets over afgesproken in jouw arbeidsovereenkomst.

Het weigeren van werk is niet aan te bevelen. De rechter gaat er van uit dat je in eerste instantie de opdracht van de werkgever uitvoert, tenzij je zwaarwegende bezwaren hebt of dat de opdrachten onredelijk zijn. Dit moet ook los gezien worden van het andere isue (weigeren van extra vrije dag).

Als het maken van overuren goed is vastgelegd, dan zal de werkgever deze moeten compenseren. Lukt dit niet omdat de arbeidsovereenkomst eindigt, dan kan je aanspraak maken op uitbetaling tegen het reguliere uurtarief.

Ik kan me jouw zorg voorstellen als het gaat om het toebedeeld krijgen van het aantal patiënten. Deze zorgen behoren besproken te worden met de werkgever, bijvoorbeeld tijdens werkoverleg. Zeker als je de indruk hebt dat andere collega's minuren hebben. Overigens ga ik er niet van uit dat jouw werkgever wil dat je bezwijkt onder het werkaanbod, toch?

Jouw vraag omtrent minuren en of deze afgetrokken mag worden van het resterend verlof of loon bij ontslag is moeilijk uit de losse pols te beantwoorden. Wat is hierover afgesproken in de CAO, arbeidsovereenkomst o.i.d. Daarbij dien je de redelijkheid te gebruiken; als je minder hebt gewerkt dan wat de werkgever betaald heeft, dan kan je in redelijkheid voorstellen dat dit verrekend zal worden.

Ik hoop dat ik je op weg heb kunnen helpen, maar het belangrijkste advies dat ik je kan geven is: ga in overleg met je werkgever en bespreek de punten. Dit advies geldt ook naar de toekomst toe.

Groet, Marco

Beantwoord door:
Marco Voskamp
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Administratieve Diensten:
Administratie Inrichten


Gerelateerde vragen aan Bediende contract van 30 uren thuisverpleging:

kleuradvies nodig
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-03-14 16:31:15
Graag kleuradvies voor muren van mijn woonkamer.
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-05-08 21:14:07
welke kleur past er het best.
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-08-27 23:19:09
Minuren mee naar volgend kalenderjaar...mag dat?
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2011-03-21 11:02:33
de minuren van 2011 worden gekort op mijn salaris
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2011-12-17 13:28:20

Gemiddelde score Administratieve Diensten: 8.9 (23x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+