Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

Verdeling van winst verlies en aansprakelijkheid

[Gesteld op: 20-10-2009]

Toelichting:
Hallo,
stel je start een FOV met twee maten met een contract met daarin winst verdeling van 90% tegen 10% ook voor verlies dezelfde verdeling..
ben je dan als maat met 10% aandeel in winst en in verlies.. ook in alle gevallen hooguit voor 10% aansprakelijk.. stel er gaat was mis en er komen hoge schade claims, valt dat waterdicht te beperken tot 10% deel daarvan door dat op te nemen in het contract bij oprichting van de VOF?
Antwoord:

Bij een VOF zijn alle vennoten hoofdelijk aansprakelijk voor alle schulden van de vennootschap. Dat betekent dat een schuldeiser bij wanbetaling van de VOF naar eigen keuze 1 (of meerdere) van de vennoten aansprakelijk mag stellen voor de volledige schuld. Deze vennoot is dan altijd verplicht om te betalen.

Daarna kan deze vennoot wel zijn andere vennoten hierop aanspreken, en vragen hun aandeel in de schuld aan hem te betalen. Het komt er dan dus toch op neer dat ieder volgens de afgesproken verdeling zijn aandeel betaalt.
Het gaat alleen fout in de situatie dat 1 vennoot wel geld heeft, en de andere niet. De rijkere vennoot wordt dan aangesproken door de schuldeiser, maar de rijkere vennoot kan niet aan de andere vennoot vragen zijn aandeel te betalen als deze geen geld heeft.

Voor de duidelijkheid: alles wat u in het VOF-contract afspreekt geldt alleen tussen de vennoten onderling, en heeft geen werking naar derden. U blijft dus altijd voor 100 % aansprakelijk. U kan dat bij een VOF nooit beperken. Daarvoor zou de oprichting van een B.V. wellicht geschikter zijn.

 
Reactie vraagsteller:
Hallo, bedankt! duidelijk antwoord, ik verwachte al dat dit zo was als u vertelt. 1 extra vraagje
ik lees het volgende op de kvk site:
quote:

Alleen de zaakschuldeisers van de vof kunnen zich verhalen op het zakelijk vermogen. Als dit vermogen onvoldoende is, kunnen de zaakschuldeisers voor de gehele schuld bij het privé-vermogen van de vennoten terecht. Verhaal (verrekening) tussen vennoten onderling is daarna mogelijk.

deze verrekening is die wettelijk geregeld? Stel er komen problemen en hoge schadeclaims die de rijke vennoot voor zijn rekening neem (moet nemen). Kan de rijkere vennoot daarna bij de armere vennoot een claim kan neerleggen waar de arme vennoot gedwongen wordt (op termijn) de rijkere vennoot te gaan betalen zodat uiteindelijk beide 50% hebben betaald van de schuld ? Ook bij failissement van een of beide vennoten? Ik weet al heel zeker dat ik geen VOF wil maar vind dit toch interessant.
 
Antwoord Beheerder:
Als de rijkere vennoot wordt aangesproken op de volledige schuld, dan ontstaat per direct een vordering op de andere vennoot. Als de andere vennoot dit weigert te betalen zal hij naar de civiele rechter moeten om betaling af te dwingen. Dat kost uiteraard tijd en geld, maar het resultaat zal altijd zijn dat de armere vennoot zijn deel moet betalen. Maar van een kale kip kan je niet plukken....Dat betekent dus: als hij geen geld heeft, kan er wellicht een betalingsregeling worden getroffen, anders is het verspilde moeite.

Uw andere vraag:
Als een vennoot failliet gaat hoeft de andere vennoot niet bang te zijn dat hij daarop wordt aangesproken omdat het prive-schulden betreft. Wel zal het zo zijn dat het aandeel van de failliete vennoot in de VOF te gelde zal moeten worden gemaakt om prive-schulden af te lossen. Dat kan bijv. door uitkoop door de andere partner, overname van zijn aandeel door een nieuwe vennoot, of verkoop van bedrijfsmiddelen. Daar heeft de andere vennoot natuurlijk wel last van.
Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gerelateerde vragen aan Verdeling van winst verlies en aansprakelijkheid:

for
      [Gesteld in Administratie]
2013-11-01 13:15:48
staken onderneming
      [Gesteld in Administratie]
2013-08-27 21:26:03
Stakingswinst
      [Gesteld in Administratie]
2013-08-29 12:06:09
Aangifte ib staken
      [Gesteld in Administratie]
2014-03-10 12:41:04
Stakingswinst op privé-opname inventaris
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2014-07-24 04:42:57

Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (618x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+