Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Levenswijzen » Veganisme
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Veganisme en krijg online een antwoord van de specialist in Veganisme

Zelf een vraag over Veganisme? Klik hier.
Meer vragen over Veganisme.
De huidige beheerder van de rubriek Veganisme:
Naam: Mirjam Vaes
Bedrijf: De zeepkist
Reactiesnelheid: 109 uur
Waardering: 6.2 (van max. 10)
Meer informatie over Mirjam Vaes vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over VeganismeVragen over Veganisme via RSS. Klik hier.
RSS over Veganisme op jouw website?Vragen over Veganisme op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over VeganismeVragen over Veganisme via E-mail. Klik hier.

wat voor redenen zijn er om veganist te worden?

[Gesteld op: 15-01-2007]

Toelichting:
ik stel deze vraag omdat ik voor nederlands een opienierende opdracht moet presenteren met nog een andere. Ik moet dan voor veganist spelen, en met argumenten komen, niet die iemand overhalen om veganist te worden maar juist om ze aan het denken te zetten. Ik hoop dat u mijn vraag wilt beantwoorden.
MvG Thom
Antwoord:
Dieren
Er zijn heel veel redenen om veganist te worden maar de belangrijkste is voor de meeste mensen dat ze dieren niet willen (laten) opsluiten, martelen en doden. Om vlees of andere dierlijke producten te willen eten of gebruiken is het altijd nodig om dieren te gebruiken. Veganisten vinden dat dieren recht hebben op een leven zoals ze dat zelf willen. Dus onder andere vrij zijn om te gaan waar ze willen. Om te eten wat ze willen en om in groepen of juist alleen te leven. Als ze door de mens gehouden worden zijn het de mensen die hierover beslissen in plaats van de dieren zelf.

Verspilling
Vlees en zuivel zijn producten die veel meer energie kosten om te produceren dan gelijkwaardig plantaardig voedsel. Het kost niet alleen meer energie maar ook meer water, meer ruimte en meer geld. Omdat dierlijke producten zo inefficiŰnt zijn om te produceren is er veel meer vervoer nodig. Niet alleen de eindproducten moeten ergens heen maar ook eerst al het veevoer, dan moeten de beesten ergens anders heen om geslacht te worden en moeten de onderdelen weer ergens anders heen om verwerkt te worden.
Een voorbeeld: in plaats van dat je graan verbouwd en dat naar de mensen brengt die het opeten verbouw je nu graan dat gebracht wordt naar de dieren die het opeten. Als die dieren vetgemest zijn worden ze naar een slachthuis gebracht om gedood te worden. Daarna wordt het lijk in onderdelen verdeeld die naar verschillende bedrijven gaan om verder verwerkt te worden tot producten die mensen kunnen eten.

Het verloren gaan van natuur en milieu
Omdat er voor dierlijk voedsel veel meer landbouwgrond nodig is dan voor plantaardig voedsel gaat dit ten koste van veel natuur bv het tropisch regenwoud dat gekapt wordt om veevoer te verbouwen en vee te laten grazen.
Omdat er zoveel veevoer geproduceerd moet worden wordt er veel (kunst)mest gebruikt. Dit sijpelt naar beneden en verpest en vervuild het grondwater waat veel planten, dieren en mensen van afhankelijk zijn.

Wereldvoedselprobleem
Er zijn op de wereld nog steeds miljoenen mensen die honger hebben en letterlijk dood gaan van de honger. Toch is er genoeg voedsel maar veel daarvan is bestemd voor vee. De mensen die honger lijden wonen vaak in gebieden waar de landbouw vooral gericht is op het produceren van veevoer. Dit eten (onder andere graan en soja) is zeer geschikt voor menselijke consumptie maar de mensen daar krijgen er niets van. Landbouwdieren in de Verenigde Staten eten zo veel graan en soja als waar 1900 miljoen mensen zouden kunnen leven. Dit is eenderde van de wereldbevolking of de hele bevolking van China en India samen.

Vervuiling
Er is nu al een overvloed aan mest. Dit veroorzaakt vervuiling en vergiftiging van grond en water.

Opwarming van de aarde
Veeteelt levert veel methaangas, dit zit onder andere in mest en scheten. Runderen zoals koeien en schapen laten heel veel scheten door het voedsel dat ze eten. Methaangas is na kooldioxide het belangrijkste broeikasgas en zorgt dus mede voor de opwarming van de aarde.
Doordat veel bos gekapt wordt voor de verbouw van voer komt er weer meer kooldioxide in de lucht.

Gezondheid
Er zijn ook mensen die veganistisch eten omdat ze denken dat het gezonder is dan het eten van dierlijke producten. Een aantal voordelen heeft het veganistisch menu in ieder geval. Veganisten eten over het algemeen meer groente en fruit en dus meer vezels en een aantal soorten vitaminen. Veganisten krijgen geen dierlijke verzadigde vet(zuren) binnen en geen cholesterol. Maar het is ook mogelijk om als veganist ongezond te eten dus ik vind dit persoonlijk niet een echt heel sterk argument.
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan wat voor redenen zijn er om veganist te worden? :

Welke vitaminen moet ik slikken als veganist?
      [Gesteld in Veganisme]
2006-12-30 11:28:53
Veganistische voedingswijze en drugsgebruik
      [Gesteld in Veganisme]
2007-03-14 17:10:53
uitbetalen vakantiedagen
      [Gesteld in Arbeidsrecht]
2007-03-17 14:44:25
veganisme en gezondheid
      [Gesteld in Veganisme]
2007-10-01 16:30:27
verdelen contracturen
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Zuid Holland]
2010-07-04 22:54:11

Gemiddelde score Veganisme: 6.2 (13x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+