Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Woningen » Nieuwbouwprojecten
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Nieuwbouwprojecten en krijg online een antwoord van de specialist in Nieuwbouwprojecten

Zelf een vraag over Nieuwbouwprojecten? Klik hier.
Meer vragen over Nieuwbouwprojecten.
De huidige beheerder van de rubriek Nieuwbouwprojecten:
Naam: Gert van de Beek
Bedrijf: Van de beek bouwadvies
Reactiesnelheid: 46 uur
Waardering: 8.7 (van max. 10)
Meer informatie over Gert van de Beek vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over NieuwbouwprojectenVragen over Nieuwbouwprojecten via RSS. Klik hier.
RSS over Nieuwbouwprojecten op jouw website?Vragen over Nieuwbouwprojecten op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over NieuwbouwprojectenVragen over Nieuwbouwprojecten via E-mail. Klik hier.

appartementencomplex achter huis tegenhouden

[Gesteld op: 17-10-2009]

Toelichting:
Beste adviseur,

Onlangs werd ons buurtbewoners meegedeeld dat de doorzonwoningen in de achterliggende straat gesloopt gaan worden. In plaats daarvan worden een aantal grotere eensgezinswoningen met redelijke achtertuin gebouwd, en om dit financieel mogelijk te maken (of winstgevend te maken?) ook een appartementencomplex. Het appartementencomplex komt bij mij en mijn buren achter onze (niet bijster grote) achtertuinen te staan, dit omdat hier de minste ruimte is en er geen grote woningen met tuinen gerealiseerd kunnen worden. Het appartementencomplex wordt bij ons achter ("maar iets") hoger dan de bestaande bebouwing maar wordt wel gebouwd tot bijna de erfgrens (de noodzakelijke brandgang komt er nog tussen). Om dit te doen moet het bestemmingsplan veranderd worden, en de gemeente lijkt dit ook te gaan toestaan. Wat zouden (voor de gemeente) gegronde bezwaren kunnen zijn waarop wij als bewoners dit kunnen verhinderen?

Met vriendelijke groet,

Een bezorgde bewoner

(P.S. hoewel het plan al binnen de gemeente besproken wordt, is dat nog niet openbaar. De bouwtekeningen zijn nog niet helemaal definitief en worden daarom ook nog niet vrijgegeven.)
Antwoord:
Ik begrijp dat de bouw van een appartementencomplex u zorgen baart. Uit uw vraag begrijp ik dat uw woongenot vermindert, en dat u graag de bouw van het betreffende complex zou willen voorkomen.

Allereerst is van belang om te begrijpen dat heel Nederland is opgedeeld in allerlei kleine bestemmingsplannen. Of ergens wel of niet een bepaald bouwwerk gebouwd mag worden, is in eerste instantie afhankelijk van de bepalingen van het bestemmingsplan.
Als een initiatiefnemer iets wil bouwen dat volgens het bestemmingsplan MAG, dan is daar in principe weinig tegen te doen.

In uw geval begrijp ik dat het bedoelde appartementencomplex NIET gebouwd mag worden volgens het bestemmingsplan, maar dat de gemeente voornemens is om aan de bouw van het complex haar medewerking te geven. De gemeente heeft daar meerdere mogelijkheden voor, zoals een vrijstelling van het bestemmingsplan of een aanpassing van het bestemmingsplan.
Als er een bestemmingsplan gewijzigd wordt, dan zijn er verschillende momenten waarop u uw visie daarop kenbaar kunt maken. Afgezien van de mogelijkheid om B&W reeds vooraf per brief te melden hoe u erover denkt, moeten bij een bestemmingsplanwijziging bepaalde procedures voor bezwaar en beroep gevolgd worden.

In uw geval lijkt het erop alsof de gemeente een zogeheten projectbesluit zal nemen. Dat wil zeggen dat de gemeente in combinatie met de normale bouwvergunning een beslissing neemt om af te wijken van het bestemmingsplan.
Hoe het ook zij, in alle gevallen heeft u vanaf het moment dat dit besluit door B&W genomen wordt in principe zes weken de tijd om tegen deze beslissing bezwaar aan te tekenen. Ik raad u aan om dat te doen.

Het feit dat de gemeente de tekeningen niet aan u ter inzage wil geven is misschien een beetje flauw, maar wel officieel terecht. Pas indien er een bouwaanvraag is ingediend kunt u inzage in de tekeningen vragen. Indien er een concreet besluit genomen is, dan zijn de tekeningen natuurlijk zeker in te zien.

Welke argumenten wel of niet als gegronde argumenten kunnen tellen is helemaal afhankelijk van uw specifieke situatie. De gemeente is in eerste instantie gehouden om een 'goede ruimtelijke ordening' te bewaken; met andere woorden: de gemeente moet afwegen hoe uw belangen en die van anderen zo maximaal mogelijk samengaan en bij strijdigheid een afweging maken.
In veel gevallen blijkt dat het GEZAMENLIJK bezwaar maken (met alle bewoners in een straat of omgeving) op meer 'gehoor' binnen de gemeente kan rekenen dan wanneer u als individu uw mening zegt.

Ik wens u veel sterkte met uw strijd!

Rene

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan appartementencomplex achter huis tegenhouden:

geldt het recht van voorkoop bij bouwgrond
      [Gesteld in Notaris-Belgie]
2008-09-29 18:37:27
Diagnose Ontwikkelingsachterstand, hoe gaat dat?
      [Gesteld in Groei & Ontwikkeling]
2007-06-11 14:42:50
Recht op vrije keuze (z.huis/hulpverlener‏)?
      [Gesteld in Gezondheidsrecht]
2013-02-26 13:12:24
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Thuiswerkers hoe belasting betalen?
      [Gesteld in Belastingen]
2007-02-07 16:23:22

Gemiddelde score Nieuwbouwprojecten: 9.4 (11x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258155
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+