Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Aandoeningen & Ziekten » Longziekten » Legionella
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Legionella en krijg online een antwoord van de specialist in Legionella

Zelf een vraag over Legionella? Klik hier.
Meer vragen over Legionella.
De huidige beheerder van de rubriek Legionella:
Naam: Ing. A.W. ten Have
Bedrijf: Ten have wateradvies
Reactiesnelheid: 715 uur
Waardering: 8.8 (van max. 10)
Meer informatie over Ing. A.W. ten Have vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over LegionellaVragen over Legionella via RSS. Klik hier.
RSS over Legionella op jouw website?Vragen over Legionella op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over LegionellaVragen over Legionella via E-mail. Klik hier.

Legionella in appartement wat lang niet is bewoond

[Gesteld op: 15-10-2009]

Toelichting:
Het appartement is lange tijd (circa 1 jaar) nauwelijks bewoond geweest maar wel alles stond 'aan'. CV(60gr), radiatoren etc. De kranen/douche zijn in die periode nauwelijks gebruikt. Ten eerste hoeveel risico loop ik en ten tweede wil ik wil alles doorspoelen, maar hoe kan ik dat doen zonder besmet te raken. Mondkapje o.i.d. Ventilatie is niet overal, o.a. douche+wc, goed mogelijk.
Antwoord:

Onder normale omstandigheden zal het volstaan om op alle tappunten koud water te spoelen totdat een stabiele koude temperatuur is bereikt. Dan zijn alle leidingen van koud water ververst.
De warm water leidingen kunnen ook gespoeld worden op alle tappunten totdat een stabiele temperatuur is bereikt, bij voorkeur >60 graden.
Op de meeste tappunten (keukenkraan enz.) is geen risico tijdens het spoelen omdat deze tappunten niet vernevelend zijn.
Uitzondering is de douchekop. Onder normale omstandigheden is het niet nodig om een mondkapje te gebruiken tijdens het spoelen. Om alle risico's van verneveling uit te sluiten kunt u ook de douchekop afkoppelen of de douchekop spoelen door deze onder te dompelen in een emmer water  tijdens het spoelen. Dan kan er geen verneveling plaatsvinden. Door de douchekop een kwartier tot een half uur in water van meer dan 60 graden onder te dompelen is de douchekop ook te desinfecteren.

Onder bijzondere omstandigheden is het niet voldoende om alleen te spoelen.
Indien de installatie in de woning gevoelig is voor Legionellagroei zal spoelen alleen een tijdelijk (verdunnend) effect hebben van korte duur.
Of de woning/installatie gevoelig is voor Legionellagroei kan nader onderzocht worden. Eigenlijk maakt het niet uit of het een oude woning betreft of een nieuwbouwwoning: in onze onderzoeken vinden we in alle soorten woningen en grotere installaties bijzondere omstandigheden.

Enkele voorbeelden: in oude gebouwen kunnen dode leidingen zitten, als gevolg van verbouwingen. In nieuwbouw woningen vinden we soms koudwaterleidingen die in de betonnen afwerkvloer zijn verwerkt, te dicht bij CV-leidingen of zelfs een vloerverwarming. In sommige gebouwen liggen koud water en warme leidingen in dezelfde schacht.
Moderne installaties zoals een zonneboiler of warmteterugwinning met behulp van een warmtepomp kunnen ook leiden tot risicovolle installaties.

Om de risico's van een installatie in te schatten is eigenlijk nader onderzoek nodig om bijzondere situaties te traceren. Als 's morgens het koude water met meer dan 25 graden uit de kraan komt kan er een risico zijn. We meten wel eens temperaturen van 30 graden of zelfs meer dan 40 graden uit de koude kraan, dan is er echt iets mis, met een duidelijke indicatie voor een Legionellarisico.
Warmtapwater hoort normaal gesproken meer dan 60 graden te halen. Indien uw installatie deze temperatuur niet haalt kan er iets mis zijn met een duidelijke indicatie voor een Legionellarisico.
Speciale aandacht wordt gevraagd voor woningen waar in het verleden Legionella is aangetoond, bijvoorbeeld door bacteriologisch onderzoek.
Voor kleine installaties (woningen) kan het volstaan om een screening te laten uitvoeren. Bij grotere installaties (hotels/zwembaden/zorginstellingen enz.) is meestal een Risicoanalyse (wettelijk) verplicht.

Ook kunnen er bijzondere omstandigheden zijn vanwege de gebruikers.
Mensen die minder weerstand hebben en extra gevoelig zijn voor Legionellarisico's kunnen beter het zekere voor het onzekere nemen.

Legionellarisico's in woningen komen meestal pas aan het licht als er iemand ziek is geworden. Voor woningen geldt geen (wettelijke) onderzoeksverplichting, behalve in bepaalde uitzonderingen waarin de woning wordt verhuurd via of aan een zorginstelling.

Indien u vermoed dat uw installatie bepaalde risico's kent of indien er speciale omstandigheden van toepassing zijn kunt u altijd een extra advies inwinnen.

Met hartelijke groet,

Anton ten Have

 

 

 

Beantwoord door:
ing. A.W. ten Have
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Legionella in appartement wat lang niet is bewoond:

verdeling gemeenschappelijke kosten app.
      [Gesteld in Advocaten-Belgie]
2008-12-02 08:26:21
wie betaald eigen bijdrage
      [Gesteld in Vereniging van Eigenaren]
2009-12-10 16:38:41
is er risico op legionella bij het spoelen van wc
      [Gesteld in Legionella]
2010-05-19 13:03:29
Is waterleiding gezamelijk?
      [Gesteld in Vereniging van Eigenaren]
2011-04-29 00:25:28
legionella
      [Gesteld in Legionella]
2013-03-05 11:49:17

Gemiddelde score Legionella: 8.8 (6x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+